Aljaska i Yukon - vrata Arktika

14 dana, 99 – Oskar+
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar+
TRAJANJE
14 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli, moteli 3*, noćenje/doručak, razno
CIJENA
25.425 Kn

OPIS

 • Upoznajte najveću državu u SAD-u i posjetite zemlju sjevernog svjetla i lovaca na zlato
 • Zagledajte se u glečere, upregnite pseću zapregu i pripazite na losove – izgubite se u nacionalnim parkovima i posjetite Arktik

Predivan krajolik koji će vas oboriti s nogu. Anchorage i brojna mjesta za koja niste čuli. No i, ako ste čuli, sigurno će vam ponuditi nešto neviđeno. Brojni gradovi, NP Denali te još mnogo toga.

Vrlo lako će te prepoznati kraj često prikazan u američki klasicima. Aljaska zemlja leda i snijega. Nekada pripadala Rusiji, no Amerikanci su je otkupili za stvarno smiješnu cifru. Bogata fosilnim gorivima, no nas zanima nešto bolje. Priroda. Krenite s nama!

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – EUROPA – ANCHORAGE. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) do Aljaske. (letalo)

 2. dan ANCHORAGE. Slijetanje u zračnu luku u glavnom gradu Anchorageu. Nakon graničnih formalnosti posjetite glavni grad Aljaske, Anchorage: park potresa, željeznički kolodvor, Gradski muzej povijesti i umjetnosti, kuću Oscara Andersona, knjižnicu i druge atrakcije te se provozajte pokraj jezera Hood, gdje se nalazi najveća plutajuća zračna luka na svijetu. Noćenje. (H)

 3. dan ANCHORAGE – poluotok Kenai – Seward. Očekuje nas cjelodnevni izlet na slikoviti poluotok Kenai. Panoramska vožnja sa zaustavljanjima do Sewarda, odakle (uz nadoplatu) plovimo na popodnevnu vožnju po Resurrection Bay. Na plovidbi do veličanstvenih ledenjaka, kojima se potpuno približavamo, s malo sreće dočekuju nas grbavi kitovi i orke, morski lavovi, vidre, tuljani i brojne ptice, npr. gnjurci (mormoni). Po povratku posjetite Sealife Center Aquarium i slobodna večer u jednom od izvrsnih ribljih restorana. Povratak u Anchorage. Noćenje. (H, D)

 4. dan ANCHORAGE – McCARTHY (okolica). Nakon doručka vožnja do Kennecotta, u srcu divljine Aljaske. Avantura počinje vožnjom slikovitom dolinom uz rijeku Matanusku, gdje tijekom “bijelih noći” uspijeva i raste najveće povrće na svijetu. U selu Nacionalnog parka posjećujemo Informacijski centar Nacionalnog parka Wrangell-ST. Elias, u čije se ruke prepuštamo. Nastavljamo u divljinu kultnom makadamskom cestom McCarthy road koja prolazi uz bivšu željezničku prugu. Gledamo ribare u zagrljaju šumske divljine, jer je sezona lososa u lipnju na vrhuncu, ako su stvarno najbolji na svijetu, kako kažu. Dolazak u slikovito drveno selo McCarthy, nekadašnje mjesto „zabave“ rudara. Smještaj i noćenje. (P*, D)

 5. dan McCARTHY(okolica) – KENNECOTT – TOK. Nakon doručka, vozimo se do bivšeg rudnika bakra Kennecott, koji je danas grad duhova usred jednog od najnetaknutijih dijelova Aljaske. Uživamo u činjenici da je civilizacija udaljena nekoliko sati vožnje. Hodamo do obližnjeg ledenjaka i stati ćemo na komadić leda gdje je sigurno. Nakon ručka vozimo do podnožja 4000-metarskih vrhova Wrangell-St. Elias. Večernji dolazak u Tok, važan trgovački centar za mještane ovih vrlo udaljenih krajeva. Tok je poznat i po uzgoju pasa, ručno rađenim mokasinkama i ostalim toplim zimskim cipelama, te umjetnom nakitu. Noćenje. (H, D)

 6. dan TOK – HAINES JUNCTION. Doručak i nastavak vožnje preko divljine Aljaske pokraj prirodnog rezervata Tetlin gdje ćemo protegnuti noge. Napuštamo Aljasku i ulazimo u teritorij Yukona, koji spada pod Kanadu. Stajanje na granici između dviju država, a granica je dugačak pravac posječene šume. Yukon, zemlja zlatne groznice, u kojoj je inspiraciju za svoja najpoznatija djela pronašao i slavni Jack London. Inimno je rijetko naseljen komad svijeta usred prekrasne prirode. Uz cestu u zagrljaju šuma, dočekuju nas medvjedi, nad nama se uzdižu moćne planine, udišemo čist zrak. Vozite se uz slikovito jezero Kluane i navečer stižete do Haines Junctiona, koji se nalazi na rubu najvećeg kanadskog nacionalnog parka Kluane. Noćenje. (H, D)

 7. dan HAINES JUNCTION – CARCROSS – SKAGWAY (okolica). Doručak i vožnja do mjesta Carcross, gdje nakon fotografiranja na tirkiznom jezeru prvo vidimo “najmanju pustinju na svijetu” i vozimo se po dinama. Slijedi obilazak jednog od najljepših gradova na Yukonu, gdje nas dočekuju drvene kućice, pjenušavo jezero i željeznička stanica s koje (uz doplatu) odlazimo muzejskim vlakom do Skagwaya. Vlak se zaustavlja na jezerima koja su nedostupna automobilima, a zatim prelazi prekrasan prijevoj između snježnih vrhova na granici SAD-a i Kanade. Iznad dubokih dolina spušta se preko mostova i kroz tunele do obalnog Skagwaya na Aljasci, nekada početne točke lovaca zlata. Stigli su ovamo iz zapadnoameričkih gradova, a zatim su pješke ili na konjima prešli prijevoj preko kojeg se vozimo. Drveni gradić je možda i najljepši na našem putu, prepun „salona“, restorana, muzeja i suvenirnica. Smještaj i noćenje. (H, D)

 8. dan SKAGWAY(okolica) – DAWSON CITY. Doručak i rani polazak. Nastavak slikovite vožnje stazama lovaca na zlato kroz Bijeli prijevoj. Vozimo se uz rijeku Yukon koja je duga preko 3000 km. Za vrijeme zlatne groznice glavni prometni pravac vodio je njime parobrodima. Jedan od njih, parobrod SS Klondike, može se vidjeti u Whitehorseu, glavnom gradu Yukona, prije nego što se zaustavi u kanjonu Miles, jednoj od glavnih prepreka na putu do Zlatnih polja. Nakon ručka nastavljamo vožnju prema sjeveru. Zaustavimo se na brzacima Five Finger Rapids koji su nekoć bili opasna i teško svladava prepreka za sve lovce na zlato. Sa svojom opremom i jednogodišnjom zalihom hrane, krenuli su na 1300 kilometara dugo putovanje rijekom Yukon, preko jezera Bennet preko Yukona do Dawson Cityja. Dolazimo u večernjim satima, nakon obilaska okolice potoka Bonanza, gdje su pronašli zlato, koje je na ova mjesta privuklo desetke tisuća tragača za srećom, među kojima je i Jack London, čiju kolibu posjećujemo. Smještaj u hotel. Što kažete na kabare u nekom od gradskih salona? Noćenje. (H, D)

 9. dan DAWSON CITY – FAIRBANKS. Nakon doručka idite trajektom preko rijeke Yukon i idite poznatom cestom „Top of the World Highway.“ U Little Gold Creeku napuštamo Kanadu i ulazimo natrag na Aljasku. Ovo mjesto se smatra najvišim graničnim prijelazom između Kanade i SAD-a, odvojen najdužom granicom između dvije zemlje na svijetu. Preko tundre dolazimo do Chickena, gdje se iskušavamo u potrazi za zlatom. Nastavljamo vožnju autocestom Aljaske do Fairbanksa, drugog po veličini grada na Aljasci koji se naziva “Vrata Arktika”, jer se nalazi samo 300 km od Sjevernog pola. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)

 10. dan FAIRBANKS – NP DENALI. Doručak i obilazak drugog najvećeg grada Aljaske, gdje završava Alaska Ice Railroad. Posjet lokalnom tematskom parku pionira sa starim brvnarama, u kojima su nekada živjeli starosjedioci i lovci na zlato. U njima su danas suvenirnice. Vožnja u smjeru Nacionalnog parka Denali sa zaustavljanjem u Healeyju, gdje se ukrcavamo u “magic bus”, autobus na kojem je Sean Penn snimio film Into the Wild. Smještaj i noćenje u hotelu na rubu nacionalnog parka. (H, D)

 11. dan NP DENALI. Doručak. Kao šećer na kraju priuštite si nezaboravno iskustvo uz otkriće Nacionalnog parka Denali, jednog od najljepših u Americi. Ukrcavamo se u autobus i vozimo u smjeru Kanteeshnea, bivšeg rudnika zlata. Za vedrog vremena u daljini će nas dočekati vrh planine Denali (bivši Mount McKinley) sa 6193 m nadmorske visine. Planina po apsolutnoj visini (nadmorska visina) nije najviša na svijetu, pa se ovaj div smatra jednim od najviših po relativnoj visini, jer od podnožja do vrha mjeri 5500m (Everest samo 3500m). Pogled na nju će nas za trenutak ostaviti bez teksta. Uz malo sreće moći ćemo u ovom raju životinja i biljaka promatrati medvjede, vukove, karibue, losove, muflone ​​i mnoštvo raznih ptica. (H, D)

 12. dan NP DENALI – TALKEETNA – ANCHORAGE. Nakon doručka možete letjeti (uz nadoplatu) helikopterom ili malim zrakoplovom do neposredne blizine planine Denali i diviti se svijetu ispod njega. Nastavite vožnju slikovitom George Parks Highway, koja je zagrljena u zagrljaju raznolike prirode. Dolazak u još jedan povijesni grad lovaca na zlato, Talkeetne i slobodno vrijeme za ručak i shopping. Dolazak u Anchorage predvečer. Smještaj i slobodno vrijeme u centru grada. Noćenje. (H, D)

 13. dan ANCHORAGE – EUROPA. Doručak. Skladno s vremenom možemo prikupiti posljednje dojmove i posjetiti razne trgovine. Odlazak u zračnu luku i let prema Europi. (D, zrakoplov)

 14. dan EUROPA – LJUBLJANA. Slijetanje u Ljubljanu ili obližnju zračnu luku (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane) (zrakoplov)

 

Smještaj je moguć i u okolici mjesta. Ne mora nužno biti u samom mjestu.

U trenutku objave putovanja letovi još nisu potvrđeni pa je moguća promjena zračne luke polaska ili odlaska i raspored programy na prvi/zadnji dan, što neće utjecati na sadržaj programa.

CIJENE

Cijena putovanja
25.425 Kn/3390 EUR

Obvezne doplate
Doplata za veličinu skupine 10 – 14 osoba 975 Kn/130,00 EUR
Dozvola za ulazak u SAD – ESTA – kod prijave 150 Kn/20,00 EUR

Doplate po želji

Doplata za jednoposteljnu sobu 5.175 Kn/690,00 EUR
Doplata na kraju putovanja (preporučene napojnice) 525 Kn/70,00 EUR

Cijena (najmanje 15 sudionika) uključuje:zračni prijevoz, aerodromske pristojbe i sigurnosne takse (343 EUR), 12 noćenja s doručkom, smještaj u motelima, kamp prikolicama, hostelima odn. hoteli 2 – 3*, rent-a-car sa svim potrebnim osiguranjem, gorivom, parkingom i cestarinama, ulaznice kao u nastavku, slovenski vodič, priprema i organizacija putovanja, sastanak prije putovanja (min 10 osoba), troškovi pripreme i organizacije putovanje.

Uključene ulaznice: muzej Anchorage, kuća Oscara Andersona, Alaska SeaLife Center, Nacionalni park Denali, Nacionalni park Wrangell (nema ulaznice).

Prijevoz: istražit ćemo zemlju s iznajmljenim automobilima. Vodič je vozač kombija. U slučaju veće grupe, Agencija Oskar dogovara najam dodatnog automobila kojim naizmjenično voze putnici.

Cijena ne uključuje: navedene doplate, dozvole za ulazak u Sjedinjene Američke Države (ESTA), obroci (bez doručka), dodatni obilasci, napojnice, dodatne moguće aktivnosti.

Doplata (po želji) po osobi: – vožnja brodom po zaljevu Kenai cca 160 $ ​​- vožnja muzejskim vlakom cca 170 $ – let helikopterom do neposredne blizine planine Denali 350-500 $

INFORMACIJE

VIZE: HRVATI NE TREBAJU VIZU ZA SAD! Potrebna putovnica ili osobna iskaznica; MORA VRIJEDITI DULJE OD 6 MJESECI NAKON ULASKA U DRŽAVU. Najmanje 3 dana prije putovanja morate ispuniti elektronički obrazac za ulazak u Sjedinjene Američke Države (postupak pod nazivom ESTA), koji se može pronaći na https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, gdje ispunjavate cijeli proces registracije sami. Bez ovog dokumenta ulazak u Sjedinjene Države nije moguć!

BITNO: uvođenje ulazne vize za one putnike koji su putovali nakon 1. ožujka 2011. putovali u Iran, Irak, Sudan, Libiju, Jemen, Somaliju i Siriju. Zbog promijenjene politike SAD-a prema Iranu, na snagu je stupila uredba koja se odnosi na sve putnike koji bi željeli ući u SAD, a nakon 1. ožujka 2011. posjetili su Iran, Irak, Sudan ili Siriju, uvodi se ulazna viza. Ulaznu vizu dobiva se u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, a putnik je sam ugovara. Uz ispunjavanje zahtjeva i podnošenje relevantnog dokaza o imovinskom stanju, postupak izdavanja vize predviđa i osobni razgovor u veleposlanstvu. Cijena vize je 159 USD.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja za ovo putovanje.

DRUGI DOKUMENTI: za upravljanje automobila je potrebna međunarodna vozačka dozvola i kreditna kartica (Visa, Mastercard).

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 8

PRIPREMA PUTOVANJA: 28.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije