Američki jug za sladokusce

15 dana, 99 – Oskar +
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar +
TRAJANJE
15 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 2 – 3*, moteli, razno
CIJENA
/

OPIS

  • Otkrijte topli i romantični jug SAD-a
  • Rajsko putovanje za ljubitelje dobre glazbe i hrane
  • Sadržajno, bogato putovanje kroz čak 11 američkih država

Za razliku od drugih dijelova Sjedinjenih Država, Jug ima svoj vlastiti identitet – osjećaj regionalnog ponosa, glazbeni narativ, složenu političku povijest i zajedničku kulturu koja nadilazi nacionalne granice. Jug Sjedinjenih Američkih Država moderno je kozmopolitski i istodobno zaluđen vlastitom poviješću.

Dok se veliki gradovi Atlanta i Charlotte neprestano razvijaju, drugi povijesno značajniji gradovi poput New Orleansa i Savannaha. Oni su prava virtualna svetišta za svoje povijesno ja, jer im je glavna svrha odavati počast vlastitoj povijesnoj arhitekturi, naglasak na lokalnom i svojevrsnoj uljudnoj eleganciji, koji se jednostavno ne nalazi u drugim dijelovima Sjedinjenih Država.

Plodna zemlja i bogata mješavina kultura razlog su zašto jug, u odnosu na ostatak SAD-a, svakako ima nenadmašnu kuhinju. Sočna jela s roštilja, velike kamenice, ukusna krupica sa sirom i pržene zelene rajčice – sve su to južni specijaliteti koje moderni kuhari često pokušavaju oponašati na sebi svojstven način.

Ovdje također cvjetaju razne umjetnosti. Uz renomiranu literaturu, odavde potječe i bogat izbor glazbenih virtuoza. Povijest južnjačke glazbe seže od vremena ropstva do 21. stoljeća. Ovdje su rođeni jazz, blues i rock ‘n’ roll. Na kraju, ali ne i najmanje važan, Nashville. Nesporna prijestolnica country glazbe. Svi glazbenici i ljubitelji glazbe, ovo je putovanje koje si jednostavno morate priuštiti.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – ATLANTA. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) do Atlante. Po dolasku u glavni grad Georgie preuzimamo automobile i vozimo se do hotela. Noćenje. (zrakoplov, H)


2. dan ATLANTA. Doručak. Obilazak grada koji je igrao važnu ulogu u prošlosti, posebice u građanskom ratu. Danas je to najveći grad na američkom jugoistoku i njegovo kulturno i poslovno središte. Vidjet ćemo poznati CNN toranj i sjedište televizijske kuće. Zaustavljanje u rodnoj kući velikog borca ​​za ljudska prava Martina Luthera Kinga.

Moguće je posjetiti i interaktivni muzej Coca Cole (uz doplatu) i kuću u kojoj je živjela autorica romana „Prohujalo s vihorom“ i snimljenog filma po njemu, te ostale znamenitosti grada (uz doplatu). Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


3. dan ATLANTA – AUGUSTA–CHARLESTON. Nakon doručka polazak u smjeru Auguste, koja je ujedno i drugi najstariji grad u državi Georgia. Grad Augusta svake je godine domaćin prestižnog Golf Masters turnira. Poslijepodne stižemo na istok do grada Charlestona, povijesnog bisera juga. Prošetat ćemo starim dijelom grada i popločanim ulicama, gdje ćemo se diviti tipičnoj arhitekturi iz kolonijalnog razdoblja. Smještaj u hotel i noćenje. (H,D)


 4. dan CHARLESTON – BEAUFORT – SAVANNAH.  Doručak. Staza će nas odvesti na jug, zaustavljajući se na otoku Port Royal i posjet starom gradu Beaufort, drugi najstariji grad u Južnoj Karolini. Njegova impresivna predratna arhitektura često je pozadina mnogih američkih filmova, uključujući Forresta Gumpa. Poslijepodne izlet u Savannah, nekada najveću svjetsku luku za pamuk. Dok je pamuk još bio kralj među tkaninama, grad Savannah je oblikovao cijene pamuka na svjetskom tržištu. Posjetite stari dio grada, prošećite pored građanskih kuća i skladišta bogatih trgovaca. Smještaj u hotel u blizini i noćenje. (H, D)


 5. dan SAVANNAH – ST. AUGUSTINE – TALLAHASSEE. Doručak i polazak prema jugu uz obalu države Georgia. Gradovi koje ćemo posjetiti kulturno su bogati i prožeti mnogim povijesnim događajima. Poslijepodne ćemo prijeći Floridu, “zemlju sunca”, kako je popularno nazivaju. Stižemo u gradić St. Augustina, koji su osnovali Španjolci 1565. godine i koji se smatra najstarijim stalno naseljenim gradom na sjevernoameričkom kontinentu. Zaustavite se i posjetite. U večernjim satima stižemo u glavni grad Floride pod nazivom Tallahassee, koji se smatra jednim od najmanjih i najmirnijih saveznih gradova u Sjedinjenim Državama. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


 6. dan  TALLAHASSEE    –    PENSACOLA    –    GOLF    OF    MEXICO    –    NEW ORLEANS. Doručak. Putujemo preko Floridskog tjesnaca do Pensacole, jednog od floridskih ljetovališta. Pensacola je osnovana 1599. godine i poznata je po svojoj prostranoj obali, koja je danas zaštićena kao državni park. Stanica u gradu Mobileu u Alabami, osnovanom 1702. Zbog svog položaja, grad Mobile ubrzo je postao jedan od najvažnijih gradova uz Meksički zaljev, a takav je i danas. Istovremeno je postao važna luka. Navečer stižemo u New Orleans, grad natopljen kreolskom kulturom. Danas gradom dominira mješavina španjolskih, francuskih, karipskih, afričkih i anglosaksonskih utjecaja. Večernja šetnja i uživanje u impulsima grada. Mogućnost večere u lokalnom restoranu (doplata). Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


7. dan NEW ORLEANS. Doručak. Jutarnji posjet starom dijelu grada koji i danas daje jedinstven šarm, prožet drevnom glazbom i kreolskom kulturom, te opuštenom atmosferom i potpunom nepovezanošću. Posjet francuskoj četvrti i tipičnoj arhitekturi starog grada, s balkonima kuća od kovanog željeza… Mogućnost plovidbe rijekom Mississippi s legendarnim parobrodom NATCHEZ (uz doplatu). Slobodno poslijepodne. Po želji, posjet restoranu s glazbom. Noćenje. (H, D )


8. dan NEW ORLEANS – BATON ROUGE – NATCHEZ. Doručak i nastavak putovanja do glavnog grada Louisiane, grada Baton Rougea. Zatim ćemo prijeći povijesni Natchez Trace Parkway, koji sa svojih 444 milje predstavlja povijesnu rutu između države Tenessee i delte Mississippija, odražavajući tako bogatu povijest pred i nakon europskog naseljavanja. Grad Natchez je najstarije mjesto naseljeno Europljanima uz rijeku Mississippi. Prije građanskog rata, bio je jedan od najbogatijih trgovačkih gradova, s cvjetnim plantažama pamuka. Stoga su tada u ovom gradu izgrađene mnoge bogate kuće, jer je mjesto bilo jedno od najsigurnijih od poplava rijeke. Posjetite stari dio grada i lokalnu arhitekturu. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


9. dan NATCHEZ – dolina rijeke Mississippi – MEMPHIS. Doručak. Polazak prema Memphisu, jednom od najljepših gradova Sjedinjenih Država, gradu uz rijeku s velikom lukom koja je prije građanskog rata bila važno središte trgovine pamukom. Memphis je rodno mjesto bluesa i rock ‘n’ rolla i svakako ga vrijedi posjetiti. Posjetite stari dio grada: Beale Street, gdje je domaća glazba, a navečer blues. Prošetat ćemo i povijesnim Front Streetom, poznatom kao Cotton Road. U gradu postoji Sun Studio, koji su kreirali Elvis Presley, Jerry Lee Lewis i Tina Turner. Poslijepodne ćemo se odvesti do Gracelanda, imanja koje je s 22 godine kupio Elvis Presey, gdje je napravio dom za svoju obitelj, a u parku na imanju u Gracelandu je i njegov grob. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


 10. dan MEMPHIS – ST. GENEVIEVE – ST. LOUIS. Doručak. Nastavljamo uz rijeku Mississippi do druge zanimljive države, Missourija. Ovo je zemlja Marka Twaina i njegovih junaka Toma Sawyera i Huckleberryja Finna. Na putu zaustavljanje u gradu St. Genevieve, najstarije u saveznoj državi, s bogatom tradicijom francuske kolonijalne arhitekture i kreolske kulture. Obilazak starog dijela grada. Kasno poslijepodne stižemo u grad koji se još zove “Vrata prema zapadu”, u St. Louis. Još od svog nastanka, grad je bio raskrižje prvih pionira i putnika koji su putovali i plovili dijelom rijeke Missouri prema Divljem zapadu i prema zapadnoj obali. Istovremeno, u gradu se ukorijenila bogata glazbena tradicija, jer su živjeli Scott Joplin, otac “Entertainera”, blues legende Chucka Berryja, Tine Turner i Milesa Daviesa, kao i jazz glazbenici Count Basie i Charlie Parker. Razgled: Gateway Arch, Downtown, Forest Park… Smještaj u blizini hotela i noćenje. (H, D)


11. dan LOUIS – COLLINSVILLE – MT. VERNON – PADUCAH. Nakon doručka obilazak preostalih znamenitosti St. Louisa. Po želji posjet pivovari Anheuser Busch – Budweisser i degustacija “Kralja svih piva”. Poslijepodne vožnja do države Illinois preko rijeke Mississippi povijesnom cestom 66, pokraj najveće boce “kečapa” – Brooks, u Collinsvilleu. Navečer stižemo u povijesni grad Paducah na rijeci Ohio u državi Kentucky. Kratki razgled grada, smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


 12. dan PADUCAH – NASHVILLE. Doručak. Vožnja do drugog glazbenog grada Nashvillea, glavnog grada country glazbe. Na putu se zaustavljamo kod jedne od povijesnih plantaža. Nashville se može pohvaliti legendama popularne glazbe koje su ušle u povijest: Hankom Williamsom, Williejem Nelsonom… A u Studiju B, dan za danom, i dalje se rađaju nove zvijezde koje ubiru uspjehe američke i svjetske scene. Posjetite stari dio grada uz poznati Music Row. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)


13. dan NASHVILLE – CHATTANOOGA – ATLANTA. Doručak. Napustit ćemo glazbeni grad i posljednja faza naše avanture slijedi do starog grada Chattanooge. Grad, okružen planinama, osnovao je 1815. poglavica plemena Cherokee, John Ross. Grad leži uz rijeku Tennessee i danas je poznat kao jedan od najljepše obnovljenih i revitaliziranih gradova u Sjedinjenim Državama. Razgled starog dijela grada i povijesnih znamenitosti. Poslijepodne vožnja do Atlante. Dolazak u hotel i noćenje. (H, D)


14. dan ATLANTA. Doručak i slobodan dan za zadnje kupnje i dojmove do večernjeg polaska u zračnu luku. Let za Europu. (D, zrakoplov)


15. dan EVROPA – LJUBLJANA. Slijetanje u Ljubljanu ili obližnju zračnu luku (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

INFORMACIJE

PRIJEVOZ: zemlju ćemo istražiti s iznajmljenim automobilima. Agencija Oskar organizira najam automobila i pravilnu navigaciju.

DODATNI IZLETI, OBILASCI I MOGUĆNOSTI: – obilazak interaktivnog muzeja Coca Cole, – razgled kuće spisateljice Margaret Mitchell, – večera u lokalnom restoranu u New Orleansu, krstarenje brodom New Orleansom.

ČESTA PITANJA – INFORMACIJE ZA LAKŠE ODLUČIVANJE: Sobe: smještaj 3 ili 4 osobe u istoj sobi je na dva odvojena bračna kreveta. Nema dodatnih ležajeva. Doručak: po američkim standardima, većina američkih hotela ne uključuje doručak, ali su dostupni u hotelskim restoranima uz nadoplatu. Neki hoteli nude besplatan kontinentalni doručak.

VIZE: HRVATI NE TREBAJU VIZU ZA SAD! Potrebna putovnica ili osobna iskaznica; MORA VRIJEDITI DULJE OD 6 MJESECI NAKON ULASKA U DRŽAVU. Najmanje 3 dana prije putovanja morate ispuniti elektronički obrazac za ulazak u Sjedinjene Američke Države (postupak pod nazivom ESTA), koji se može pronaći na https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, gdje ispunjavate cijeli proces registracije sami. Bez ovog dokumenta ulazak u Sjedinjene Države nije moguć!

BITNO: uvođenje ulazne vize za one putnike koji su putovali nakon 1. ožujka 2011. putovali u Iran, Irak, Sudan, Libiju, Jemen, Somaliju i Siriju. Zbog promijenjene politike SAD-a prema Iranu, na snagu je stupila uredba koja se odnosi na sve putnike koji bi željeli ući u SAD, a nakon 1. ožujka 2011. posjetili su Iran, Irak, Sudan ili Siriju, uvodi se ulazna viza. Ulaznu vizu dobiva se u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, a putnik je sam ugovara. Uz ispunjavanje zahtjeva i podnošenje relevantnog dokaza o imovinskom stanju, postupak izdavanja vize predviđa i osobni razgovor u veleposlanstvu. Cijena vize je 159 USD.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja za ovo putovanje.

DRUGI DOKUMENTI: za upravljanje automobila je potrebna međunarodna vozačka dozvola i kreditna kartica (Visa, Mastercard).

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 20

PRIPREMA PUTOVANJA: 28.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije