Doživljajni Azori

10 dana, 99-Oskar plus
STIL PUTOVANJA
99-Oskar plus
TRAJANJE
10 dana
NOĆENJA I HRANA
Jednostavni pansioni, noćenje/doručak
CIJENA
11.250 kn

OPIS

  • Sao Miguel – Azori u jednom
  • dupini i kitovi u vodama Faiala
  • Poliglot u marini Horte
  • mistični najviši vrh Portugala – Pico

Raznoliki otoci i još raznolikiji svjetovi usred Atlantskog oceana, na kojem stoji najviši vrh Portugala – Pico, stotine rastrganih vulkana i slikovita jezera koja prkose hladnom valovitom moru, pjenastim valovima i jakim vjetrovima, crnim bazaltnim plažama i tradicionalna sela. Tišina i izolacija ne mogu se opisati riječima i osjećate to u svom srcu i na koži, ili ne. Posvuda su nasmijana lica mještana, koji znaju zarobiti život velikom žlicom. Mještani kažu da je potreban jedan život da se upoznaju svi otoci, pa čak i to može biti premalo.

São Miguel, otok tisuću i jedne lagune, fascinira nas zelenilom livada, visoravni i mističnim šumama, Pico s vulkanskom bojom crnog bazalta, São Jorge s smeđom visokom stijenom i Faial s plavetnilom hortenzija, more, kitovi i dupini. Masovni turizam brzo otkriva otoke, ali danas još uvijek ima dovoljno vrhunske atmosfere za osjetljivog putnika.

Azori su vulkanski aktivna otočna skupina, uglavnom usmjerena na jednostavne ljude i ljubitelje prirode. Azori su putovanje za dušu, oči i u nas same. Europska “shangri-la” sanjivo je introvertiran svijet igre oblačne svjetlosti i kišnih solarnih kombinacija; možda ćete zarobiti otoke u njihovoj najjačoj dimenziji – tužnim oblacima u kojima provode svoju vječnost. Budite spremni!

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – let za otok FAIAL – HORTA.
Zbor u Ljubljani i vožnja do Milana, odakle letimo preko Lisabona do Horte. Vožnja do hotela i smještaj. (zrakoplov, P *)


 

2. dan HORTA – izlet oko otoka.
Doručak. Vozimo do prvog panoramskog vidikovca iznad glavnog grada Horte, koji se nalazi između dva vulkana i dviju uvala. Nastavljamo prema unutrašnjosti, do središnje Caldeire, vulkanskog kratera promjera 2 km, na čijem rubu rastu cedrovi. Slijedi vožnja do rta Capelinhos, oblikovana erupcijom vulkana i dodavanjem popriličnog novog teritorija na otočić. Bacimo pogled na nekada svjetionik koji je bio prekriven vulkanskom prašinom, a danas je pretvoren u muzej koji prikazuje vulkanske aktivnosti na Azorima. Hodamo među vulkanskim šeširima (capelinhos) i osjećamo snagu prirode. Povratak na Hortu. Noćenje. (Z, P *)


 

3. dan HORTA – slobodan dan ili izlet na kitove i dupine.
Doručak. Slobodan dan. Horta ostavlja snažan trag na svakom putniku. Da se smatra utočištem za velike nautičare, ističu šareni grafiti po svim molovima, koji su postali obvezni neobavezni dio ceremonije preživjelih mornara. U tim je vodama ogroman broj kitova i dupina, a na putovanju brodom (uz doplatu) gotovo je zagarantirano vidjeti ove ogromne morske sisavce. Ukrcavamo se na brod i nadamo se dobrom “foto-ulovu”. Po povratku gledamo posebnu kolekciju crtića bivših kitolovaca i mornara na kitovim kostima. Slijedi kratak obilazak grada, a zatim opet do Petrovog kafića, gdje ćemo možda sresti mornara koji traži ili dijeli korisne informacije za prelazak Atlantika. Smještaj i noćenje. (Z, P *)


 

4. dan HORTA – trajekt za PICO – izlet na jugoistočni i sjeverni dio otoka.
Doručak. Kratka vožnja trajektom i već uskačemo u drugačiji svijet otoka Pico, nazvan po vulkanu. Dan započinjemo posjetom podzemnoj špilji, koja je zapravo 650 m dugačak lavinski tunel u rashlađenoj magmi. Posjet podzemlju i slijedi vožnja otočnom transverzalom vulkanskih jezera od koje zastaje dah s pogledom na najviši vrh Portugala, Pico (2.351 m). Stražnji dio otoka obilježen je živopisnim zelenim pašnjacima i gotovo svakodnevnom maglom, ludim pogledom na susjedni otok Sao Jorge, mnoštvo jezera između štitastih vulkana i južne strane otoka. U najstarijem selu Lajes posjetimo bivšu klaonicu kitova, koja je bila druga grana privrede otoka osim vinogradarstva. Vozimo se sjevernim dijelom otoka do veličanstvenih bijelih sela uz more. Uff, prekrasno je! Noćenje. (Z, P *, trajekt)


 

5. dan PICO – uspon na Pico ili trekking izlet na otok Sao Jorge.
Doručak. Slobodan dan za vlastito istraživanje. Možete (uz nadoplatu) i sami, prema uputama slovenskog vodiča, krenuti u cjelodnevni uspon na najviši vrh otoka i Portugala – Pico. S vrha imamo prekrasan pogled na krater i okolicu, kada za lijepog vremena vidimo gotovo čitav arhipelag Azores. Druga mogućnost (uz nadoplatu) je planinarski izlet na susjedni otok Sao Jorge gdje se u gradu Velas prvo počastimo jutarnjom kavom (ili crnim vulkanskim pudingom), a zatim vozimo do početne točke, odakle krećemo silaziti prema obali i lagunama. Treking na ovom otoku smatra se najljepšim na Azorima. Napokon, možemo se kupati u moru. Noćenje. (Z, P *)


 

6. dan PICO – put oko istoka otoka – let za SAO MIGUEL.
Doručak. Dan započinjemo posjetom slikovitom etnološkom selu, gdje nas ljepota autohtonih kamenih kuća vraća u priče iz kolijevke. Nastavljamo s obilaskom muzeja vina, a zatim šetnjom kroz neobične, kamenom ograđene vinograde. Usred njih se ponosno ističe stara vjetrenjača, a sa njenog vrha pruža se prekrasan pogled na UNESCO-va polja crnog kamena. Po želji (uz nadoplatu) možemo se počastiti degustacijom najpoznatijih otočkih starih vinskih sorti, ulovljenih u bocama Lajidos, Angelica, Frei Gigante ili Terras de Lava. Slijedi let na otok Sao Miguel. Vožnja do hotela, smještaj i noćenje. (Z, zrakoplov, P *)


 

7. dan PONTA DELGADA – izlet na sjeverni dio otoka.
Doručak. Jutarnja šetnja slikovitim kamenim ulicama, između crno-bijelih bazaltnih kuća azorske arhitekture i bogatih aristokratskih vila. Danas upoznajemo sjeverni dio otoka i okolicu Ribeire Grande, gdje na jedinim europskim plantažama čaja upoznajemo organsku proizvodnju, kušamo i šetamo među plantažama grmlja. Zatim skrećemo na seosku obalnu cestu koja vodi kroz tradicionalna sela do crnih bazaltnih plaža. Primorsku atmosferu zamjenjujemo planinskom. U rezervatu prirode Lombadas namačemo se u prirodnim izvorima ispod vodopada i u sjeni autohtonih stabala i divovskih paprati. Slijedi vožnja do vidikovca, na vrhu kratera Fogo, u čijoj unutrašnjosti sama počiva jedna od najljepših divljih plaža u Portugalu. Povratak na Ponto Delgado. Noćenje. (Z, P *)


 

8. dan PONTA DELGADA – izlet na južni dio otoka.
Doručak. Vožnja do nekadašnje prijestolnice Ville Franca do Campo, odakle krećemo na kratki izlet brodom do obližnje vulkanske lagune, gdje susrećemo fumarole koji su spremni za kuhanje. Specijalitet je kuhano varivo u vulkanskoj pari s primjesom sumpora (doplata). Šetnja oko jezera. Posjećujemo botanički park Terra Nostra s brojnim biljkama iz cijelog svijeta i kupamo se u ljekovitim izvorima. Penjemo se na vidikovac iznad jezera s kraterima s fumarolima i posjetimo tamnozeleno jezero Congro do kojeg nas vodi nenaseljeni krajolik s brojnim pašnjacima i travnatim visoravnima. Povratak u hotel i slobodna večer. Noćenje (Z, brod, P *)


 

9. dan PONTA DELGADA – trekking između kraterskih jezera i izlet na zapadnu obalu.
Doručak. Vožnja do slikovitih vulkanskih jezera i šetnja netaknutim zaštićenim prirodnim područjem. Posjećujemo vidikovac Vista do Rei s prekrasnim pogledom na slikoviti krajolik i izumrli krater “Sete Cidades”. Ogromni krater ima dva jezera, jedno plavo (Azul), a drugo zeleno (Verde). Silazimo u njegovu unutrašnjost sve do sela uz jezero. Slobodno za ručak. Nastavit ćemo putovanje do najzapadnije točke otoka Ponta do Escalvado, a zatim se osvježiti prirodnim bazenima oceana u skladu s vremenom. Povratak u Ponta Delgado. Smještaj i noćenje. (Z, P *)


 

10. dan PONTA DELGADA – LJUBLJANA.
Doručak. Vožnja do zračne luke i let preko Lisabona za Veneciju. Vožnja do Ljubljane. (Z, zrakoplov)

CIJENE

Cijena putovanja
Redovna cijena 1500 EUR/11.250. Kn

Obavezna nadoplata
Doplata za grupu od 7 – 10 osoba 120,00 EUR
Doplata za grupu od 11 – 14 osoba 90,00 EUR

Neobvezne doplate
Doplata za “nevozača” 90,00 EUR
Doplata za jednokrevetnu sobu 180,00 EUR
Dodatak za tradicionalni ručak u Fumarolu 20,00 EUR
Osiguranja Uniqa

Popusti
Popust za članstvo od redovne cijene paketa 39,00 EUR
Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom krevetu 15,00%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na osnovnom krevetu 10,00%

Cijena (minimalno 15 sudionika) uključuje:
prijevoz od Ljubljane do zračne luke i natrag, zračni prijevoz prema programu, zračne i sigurnosne pristojbe (79 EUR), 9 noćenja u jednostavnim hotelima ili pansionima s doručkom, sav prijevoz taksijem i unajmljen vozila (gorivo uključeno), osiguranje vozila …), trajekt za otok Faial, sve ulaznice prema programu, slovenski vodič, troškovi pripreme i organizacije putovanja

** Prijevoz: Istražit ćemo Azore s unajmljenim vozilima (vodič može voziti kombi, inače automobilima). Agencija Oskar organizira najam automobila i pravilnu navigaciju. Registracijom putnik pristaje preuzeti obvezu upravljanja automobilom proporcionalno broju putnika u njemu. Ako putnik ne želi voziti, može doplatiti (doplata dolje), ograničeni broj sjedala.

Prije putovanja: pripremit ćemo sastanak na kojem ćemo temeljito razgovarati i zajedno se pripremiti za put.

Neobvezne doplate na licu mjesta (po osobi):
– cjelodnevni uspon na najviši vrh Pico: cca. 25 EUR,
– Trekking putovanje na otok Sao Jorge: 60 EUR,
– degustacija vina: cca. 10 EUR,
– Napojnice: 20 EUR

INFORMACIJE

VIZA: Slovenci i Hrvati trebaju samo važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu.
ZDRAVLJE: Ne postoje obavezna cijepljenja. Preporučujemo da sklopite dodatno zdravstveno osiguranje uz pomoć u inozemstvu. Info o covidu pred putovanjem.

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja: 7

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom avansa putnik potvrđuje da ih prihvaća u cijelosti.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d.o.o.

 

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije