Azori - Sao Miguel

8 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
8 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, noćenje s doručkom
CIJENA
8.272,88 Kn/1098 EUR

OPIS

 • Sao Miguel – Azori u jednom
 • Skok u prirodna lječilišta i terme
 • Veličanstvena kraterska jezera Sete Cidades, Fogo i Furnas – posjećujemo jedinu europsku plantažu čaja i ananasa

Pred vama je aktivno i dinamično putovanje koje vas kroz najljepše odabrane šetnje i istraživanja vodi kroz sve tajanstvene atmosfere otoka. Karakterizira ga kombinacija istraživanja otočkih posebnosti, šetnje kroz promjenjivu prirodu i kupanja u bazenima lave ili termalnim izvorima. Šetnje i kupanje možete zamijeniti za vlastito istraživanje, kavu na ugodnom mjestu ili za odmor.

Otok Sao Miguel su Azori u malom. Najveći i najvažniji otok u azorskom arhipelagu spaja sve dojmove i atrakcije, načine života i poglede koji krase prekrasan arhipelag izgubljen u Atlantskom oceanu.

Kad pomislim na otok Sao Miguel, prvo pomislim na kraterska jezera koja oduzimaju dah i to na najljepša među njima – Sete Cidades i jezero Fogo. Ljubav na prvi pogled pretvara se u vječnu ljubav po dolasku. Podariti ćemo si hortenzije. Takvi su Azori, sanjivi vulkanski otoci usred Atlantika, a takav je i São Miguel, vulkanski najraznovrsniji otok.

Azori su vulkanski aktivna otočna skupina, uglavnom namijenjena jednostavnim ljudima i ljubiteljima prirode. Azori su putovanje za dušu, oči i nas same. Europska “shangri-la” sanjivo je introvertiran svijet oblačne svjetlosti i kišnih sunčanih kombinacija; može vam se dogoditi da uhvatite otoke u njihovoj najjačoj dimenziji u kojoj provode svoju vječnost. Budi spreman!

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – let na otok SAO MIGUEL – PONTA DELGADA. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju transfer iz Ljubljane) preko povezujuće zračne luke do Ponta Delgade. Vožnja do hotela i smještaj. Noćenje. (zrakoplov, H)

AZORI ZIMI

Azori usred Atlantika ugodni su i lijepi i zimi. Tamo se možemo prepustiti zagrljaju prirode dalekog svijeta. U zimskim mjesecima život je još mirniji, krajolik je zelen, čak i cvijeće još cvjeta, a temperatura je idealna za šetnju. Uz sve to hrana je izvrsna, a mještani ljubazni. Također se kupamo usred šume lovora ili u jedinstvenim izvorima tople vode u oceanu. Zimski Azori nude nam mir daleko od gomile turista.


 1. dan PONTA DELGADA – izlet na zapadnu obalu. Doručak. Jutarnja rekreacija u obliku šetnje vodi nas raznolikim i fotogeničnim manjim kraterskim jezerima. Napadamo slikovita jezera s otvorenim pogledom na južnu stranu otoka. Ruta je jednostavna i traje manje od 2h. Nakon šetnje, kratko odahnemo prije skoka do kraljevskog vidikovca “Vista do Rei” s prekrasnim pogledom na divovski izumrli krater “Sete Cidades” koji leži ispod, s nekoliko šarenih jezera zarobljenih u krateru. Jezera podsjećaju na Kelimutu, samo što je sve još impresivnije. Hrabro napadamo ruševine ruiniranog hotela s 5*, proglašenog najboljim u Portugalu. Napadamo ruševinu, penjačke vještine su dobrodošle. Silazak s ruba kratera do Modrog i Zelenog jezera i sela u krateru. Zaustavljanje za kavu, ručak ili šetnju uz obalu jezera. Putovanje nastavljamo prema najzapadnijoj točki otoka Ponta do Escalvado, gdje je izrastao danas potopljeni deseti azorski otočić. Iz osmatračnice za kitove gledamo na okolne litice i vulkansko razaranje u daljini. Gledamo u pučinu oceana, „sve do Antarktika.“ U daljini vidimo prirodni izvor u moru s otvorenim termalnim bazenom, u mjestu Ponta da Ferraira. Spuštamo se pješice 10 minuta po izrazito zavojitoj cesti do ulaza u terme. Ovdje uživamo, namačemo se i prskamo. Ponovimo vježbu dok uživamo, opet se namačemo i prskamo. Povratak u Ponta Delgado. Noćenje. (H, D)

 1. dan PONTA DELGADA – izlet na južni dio otoka. Doručak. Jutarnja vožnja do panoramskog vidikovca, Pico do Ferro, na samom rubu vulkanskog kratera, odakle se pruža pogled na divovsko zeleno jezero sa sulfatima i selo Furnas zarobljeno u krateru. Ovdje šetamo lovorovim šumama i alejama kriptomerija do jednog od najviših slapova na otoku. Putem nas prati žubor rijeke, mali vodopadi, netaknute šume i vidikovci na jezero i krajolik. Na kraju obilazimo nekadašnju vilu, danas ruševinu, u kojoj su noćili prvi putnici koji su s prvim hidroavionima posjetili otok. U neposrednoj blizini susrećemo sulfatare i fumarole, gdje se od ranog jutra kuha naš ručak, poseban specijalitet – gulaš kuhan na vulkanskoj pari s naknadnim okusom sumpora s vrlo posebnim desertom (najslađi ananas na svijetu). Nakon ručka posjećujemo jedan od najljepših botaničkih parkova u Europi, Terra Nostra, s brojnim biljkama iz cijeloga svijeta. Ovdje se kupamo u popularnim ljekovitim termalnim izvorima. Povratak u hotel. Slobodna večer i noćenje. (H, D, R)

 1. dan PONTA DELGADA (izlet do kitova i dupina, razgled mjesta i slobodno vrijeme). Doručak. Slobodno do 13:00 ili izlet na kitove i dupine (doplata). U ovim vodama postoji ogroman broj vrsta kitova i dupina, a na izletu brodom, vidjeti ove ogromne morske sisavce, gotovo je garantirano. Ukrcavamo se na brod i nadamo se dobrom “foto-ulovu”. Nakon izleta s promatranjem kitova slijedi osvježenje. U poslijepodnevnim satima priuštit ćemo si vođeni obilazak Ponta Delgade. Otkrivamo tržnicu, veliko novozelandsko božićno drvce, stari dio grada s tvrđavom i vojni muzej oružja iz 1.st. ratova, samostan s najprepoznatljivijom relikvijom na otoku, koji otkriva tipične portugalske azulejose, jacaranda namještaj, stropove od cedrovine, tipični portugalski manuelistički stil na pročeljima crkava, osmerokutnu crkvu, parlament, bivšu predsjedničku palaču i gradsku vijećnicu, staru i novu marinu, staru ribarsku sardinu u luci. Otkriti ćemo otočku prodavaonicu delicija, pojesti sladoled od slane čokolade i tako dalje. Slobodno za vlastita otkrića. Noćenje. (H, D)

VAŽNO (Izlet na kitove i dupine):

Nije slučajno da je grenlandski kit simbol Azora. Prema dosadašnjem iskustvu, sisavci su praktički zagarantirani, ali uvijek postoji šansa da velike sisavce nećemo vidjeti. Postoje dvije vrste čamaca, brzi gumeni i udobniji katamarani. Biramo željeno plovilo. Odabir plovila je u domeni partnera. Izlet traje oko 3h, prijave su pred putovanjem obavezne su radi osiguranja mjesta. Dogovorite plaćanje s vodičem na licu mjesta.


 1. dan PONTA DELGADA – izlet na sjeverni dio otoka. Doručak. Danas upoznajemo sjeverni i središnji dio otoka, poznat po jedinim europskim plantažama čaja. U tvornici koja radi, učimo o organskoj proizvodnji i kušamo čaj, šetamo među grmovima čaja, cca. 45 min. Zatim skrećemo na seosku obalnu cestu koja kroz tradicionalna sela vodi u crni primorski krajolik. U bivšoj tvornici obilazimo muzej duhana i simboličnu plantažu duhana. Zaustavljanje visoko iznad litica divljeg Atlantika. Na putu do središnjeg vulkana Fogo posjećujemo prirodni rezervat Lombadas s izvorima, slapovima i fumarolama u sjeni autohtonog drveća i goleme paprati. S ruba kratera vulkana Fogo, slika najljepše portugalske divlje plaže i najljepšeg kraterskog jezera na Azorima odražava se daleko ispod. Vičemo iz sveg glasa: “Oh, kako je lijepo!”. Spuštamo se prema jugu, u bojama zalaska sunca, koje svoju crvenkasto-narančastu paletu boja baca na visoravan, pašnjake i primorska mjesta. U skladu s vremenom, završavamo na pješčanoj plaži triju uvala. Ocean se razmeće svojom snagom, valovi se pjene, čvorci glasno pjevaju, vjetrovi se razilaze. Prošetati ili odmoriti u nekom od lokala? Povratak u hotel. Slobodna večer i noćenje. (H, D)

 1. dan PONTA DELGADA – izlet na južni dio otoka. Doručak. Sada, dok dan sviće, posjećujemo jedine europske plantaže ananasa. Učimo o metodi uzgoja i njegovoj općoj uporabi. Na putu prema istočnom dijelu otoka zaustavljamo se na crnoj vulkanskoj plaži s malim vodopadom i pogledom na vulkanski otok s lagunom Ilha de Vila Franca. U Furnasu se nakratko zaustavljamo u manjim, ali romantičnim termalnim bazenima u kojima se kupamo, a zatim obilazimo sulfatare spremne za kuhanje kukuruza. Uskoro nas čeka kraća vijugava cesta do prvog povijesnog otočnog naselja Povoacao. Slobodno vrijeme za šetnju plažom ili gradom, pauza za ručak, kavu ili gazirani sok od marakuje. Slijedi vožnja do Agua Retorta, odakle pješačenje (2 sata, 4,8 km, srednje težine) do faje uz more. Ovdje se nalazi posljednje ribarsko mjesto bez automobila na otoku. Nastavljamo vožnju uz istočnu obalu s pogledom na pučinu oceana i podno najvišeg vrha otoka, u sjeni autohtonih šuma. Na povratku u Ponta Delgado posjećujemo Azorski lanac sladoleda od domaćeg mlijeka s biranim okusima među kojima se ističu okus čokolade sa sirom s otoka Sao Jorge, sladoled s komadićima tradicionalnog otočkog keksa od Graciose ili Terceire, mliječni sladoled… u iskušenju? Noćenje. (H, D)

 1. dan PONTA DELGADA slobodan ili (uz doplatu) izlet na sjeveroistočni dio otoka, odnosno zapadni. Doručak. Slobodan dan za odmor i individualna istraživanja, ali uz nadoplatu možete otići na izlet na SI ili Z dio otoka (opis ispod), ovisno o trenutnim vremenskim uvjetima. Možete sudjelovati u bilo kojoj od ostalih aktivnosti koje nudi otok, kao što su penjanje po stijenama, kajak, (cijene ispod). Noćenje. (H, D)

CJELODNEVNI IZLET NA SI dio otoka – uspon na najviši vrh, šetnja među slapovima i levadama te zaboravljenim selima nekih prošlih vremena. Doručak. Ujutro obilazimo središte drugog najvećeg grada, Ribeira Grande, s veličanstvenim kamenim mostom s osam lukova i poznatom tvornicom likera. Slijedi obalna vožnja pokraj panoramskih vidikovaca i autohtonih šuma prema bijelom, vječno usnulom naselju Nordeste. Šetamo između slapova i vodenih kanala – levada. Kako bismo se divili njihovoj veličanstvenosti, krećemo u 2-satno pješačenje (4,9 km, srednje težine), koje nas vodi do 40 m visokog vodopada Farinha i malih bazena. Vožnja do Nordeste. Na povratku u Ponta Delgado zaustavljamo se na poznatoj plaži za surfanje s crnim pijeskom. Sve dok bar radi, ovdje će uživati ​​ljubitelji ruma, u ponudi imaju i karipske tipove stare 30 godina, ako tome dodamo i ručno motanu azorsku cigaru…onda…hm? Povratak u Ponta Delgado. Noćenje. (H, D)


Ili, obzirom na vremenske uvjete, izlet na drugi dio otoka? Izlet biramo u skladu s vremenskim uvjetima na licu mjesta, dan prije.

Doručak. Ujutro se vozimo do polazišta za treking, koji nas vodi uz greben najslavnijeg vulkana Sete Cidades. S jedne strane prati nas otvoreni Atlantik, a s druge šarena kraterska jezera. Staza je panoramska (14 km, 4 sata, srednje težine). Posljednji dio staze strmo se spušta do sela u krateru. Tamo ćemo stati, uhvatiti dah, odmoriti, rastegnuti se i okrijepiti, a zatim nastaviti put uz obalu jezera sve do ulaza u tunel dug 1,2 km. Prijevoz nas čeka s druge strane tunela. U obližnjem facijesu crnog bazalta ispod, s prirodnim bazenima, nalazi se osamljeno selo Mosteiros, s otvorenim pogledom na stjenovite izdanke koji se strmo uzdižu s dna oceana i pružaju utočište morskim pticama. Ovdje zastajemo, osluškujemo snagu valova i divimo se njihovom veličanstvenom udaranju o bazaltnu, crnu, razigranu obalu. Povratak u Ponta Delgado. Noćenje. (H, D)


 1. dan PONTA DELGADA – LISABON – LJUBLJANA. Doručak. Preko lokalne zračne luke letimo prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju i prijevoz do Ljubljane). (D, zrakoplov)

Slijed obilaska podložan je promjenama ovisno o rasporedu letova i vremenskim uvjetima. Moguće je da neke ture neće biti moguće u ovom trenutku zbog Covid-19.

CIJENE

Cijena putovanja
8.272,88 Kn/1098 EUR

Obvezne doplate
Doplata za veličinu skupine 20 – 29 osoba 452,07 Kn/60,00 EUR
Doplata za veličinu skupine 15 – 19 osoba 745,92 Kn/99,00 EUR

Doplata po želji
Izlet na kitove i dupine (prijaviti se kod prijave na putovanje – plaćanje na licu mjesta) 452,07 Kn/60,00 EUR
Doplata za jednoposteljnu sobu 1.582,25 Kn/210,00 EUR

Popusti
Članski popust od redovne cijene aranžmana 3,50 %
Popust za djecu 2-12 godina na osnovnom ležaju 10,00 %
Popust za djedu 2-12 godina na pomoćnom ležaju 15,00 %

Cijena (najmanje 30 sudionika) uključuje: zrakoplovni prijevoz prema programu, zračne i sigurnosne pristojbe, prijevoz do/od polazne zračne luke Ljubljana, ako nije ljubljanska zračna luka, 7 noćenja u hotelima 3* s doručkom, svi prijevozi klimatiziranim autobusom prema programu, izlet na vulkanski otočić na otoku Sao Miguel, tradicionalni azorski ručak 3. dan, slovensko vodstvo, troškovi pripreme i organizacije izleta. Ulaznice u iznosu od približno 226,04 Kn/30 EUR nisu uključene u cijenu i putnici ih plaćaju na licu mjesta.

Doplate po želji na licu mjesta(po osobi):– napojnice: 113,02 Kn/15 EUR.

Izleti po želji:– izlet na kitove i dupine (prijava kod prijave putovanja, plaćanje na licu mjesta): 452,07 Kn/60 EUR,– izlet 7. dan: Cjelodnevni izlet na SI dio otoka: 339,05 Kn/45 EUR,– penjanje: 3h: 452,07 Kn/60 EUR, 5h: 678,11 Kn/90 EUR,– sportski uspon: 339,05 Kn/45 EUR,– kayaking: 301,38 Kn/40 EUR.

INFORMACIJE

VIZE: Potrebna valjana osobna iskaznica ili putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završenom putovanju.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja. Preporučamo ugovaranje putnog osiguranja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 14.06.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije