Baskija i Bordeaux

6 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
6 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, noćenja/doručak
CIJENA
/

OPIS

  • Doživite udaljenu i jedinstvenu Baskiju
  • Prošetajte gradovima i selima, uz ocean i pustinjske dine – uživajte u odabranoj kuhinji i najboljem vinu

Glavni fokus putovanja su Baski, koji su potpuno drugačiji narod od klasičnih Španjolaca. To se očituje u njihovom jeziku, kulturi, svakodnevnim navikama, kao i u njihovoj krvi i genetici. Ako tome pridodamo i izvanredne ekonomske učinke, onda je jasno zašto (slično Kataloniji) postoji i želja za neovisnošću u Baskiji. Baski su jedinstveni u Europi i želimo razumjeti njihovu priču (o uspjehu).

Osim Baska, otkrivamo i Cantabriu, poseban ugođaj života uz Atlantik. Fasciniraju nas ribarska sela s drevnim duhom i kreativnom atmosferom, Gaudijevi ludorije i prapovijesne slike Altamire.

Tu je i skok do Francuske i do Bordeauxa; do najviših europskih dina, ispod kojih se pjeni prostrani Atlantik; u romantiku bordoškog života, francuski “joie de vivre” s biranim vinom i kuhinjom – kojih ima u izobilju na ovom putovanju.

Putovanja su kreativni kaleidoskop razgledavanja i upoznavanja sadržaja, kretanja i odabranih šetnji te uživanja u svježini Atlantika i mora; naglasak je na uživanju, što je ključno u Baskiji. Slobodno vrijeme provodimo kušajući inovativne zalogaje (zvane pintxos i gurmanska su nadogradnja španjolskih tapasa) uz dobru čašu vina ili samo obavezno lutanje starim dijelom gradova i sela.

Za ljubitelje putovanja i sve koji vole istraživati ​​udaljena mjesta, kulture i tradicije.

PROGRAM

  1. dan LJUBLJANA – BILBAO – šetnja kroz SAN JUAN DE GAZTELUGATXE. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) za Bilbao. Nakon slijetanja prvo se osvježimo istraživanjem prave Baskije duž sjeverne obale. Šetamo slikovitim otokom San Juan de Gaztelugatxe s crkvom u kojoj lokalni ribari traže dobar ulov prije sezone. Osjetimo svježinu Atlantika! To je kao u filmu, budući da smo zapravo na sceni Games of Thrones! Povratak u Bilbao i posjet baskijskoj prijestolnici. Odlazimo do Guggenheim muzej, najimpozantnije zgrade u gradu. Mogućnost razgleda moderne umjetnosti. Šetajući rijekom Nervion, pričamo o ponovnom rađanju grada, od čisto industrijskog do ultra naprednog. Primjer preobrazbe je i pomorski muzej koji po želji možemo posjetiti. Ostalo nam je još sat vremena koji koristimo za samostalno istraživanje i kušanje baskijskih zalogaja – pintxosa (pinchosa). Smještaj u hotel i noćenje. (H, zrakoplov)

  1. dan BILBAO – izlet u CANTABRIU – SAN VICENTE – COMILLAS – ALTAMIRASANITLIANA – SANTANDER. Doručak. Vožnja panoramskom autocestom između Atlantika i brda nastavlja se do susjedne države Cantabrie, sve do prekrasnog sela San Vicente de la Barquera, starog ribarskog utočišta, jednog od najljepših kantabrijskih sela na obali Atlantika. Šećemo po selu, preko mostova i obilazimo mjesnu crkvu. Zatim se vozimo slikovitom obalnom cestom prema Santanderu. S obzirom na vrijeme, možemo si priuštiti skok u more. U selu Comillas posjetit ćemo poznato Gaudijevo ludilo Capricho de Gaudi i istražite mjesto s izvrsnom secesijskom arhitekturom u skladu s prirodnim ljepotama. Sljedeća postaja je u Santiliani del Mar, gdje možemo posjetiti muzej Altamira i upoznati najljepše špiljske slike. Samo mjesto je također muzejski očuvana znamenitost antičkog svijeta. Glavni grad Cantabrie, Santander je prekrasan grad! Pješačimo do svjetionika na poluotoku Magdalena i zaustavljamo se ispred palače. Onda se prije polaska izgubimo u centru grada. Povratak u Bilbao. Slobodna večer. Noćenje. (H, D)

  1. dan BILBAO – izlet po obali BASKIJE – GUERNICA – LOIOLA – ZUMAIA – SAN SEBASTIAN. Doručak. Krećemo u srce baskijske pokrajine, u grad Guernica, koji je i mit i stvarnost – povijesni grad politike, ratnog pokolja i inspiracije za Picassovu najpoznatiju sliku… Vožnja do Zumaie, gdje hodamo vrhom geološki zanimljive litice s prekrasnim pogledom na pješčanu plažu i prostrani Atlantik. Tu se susrećemo s planinarima poznatom stazom „Put Sv. Jakova“ (Camino de Santiago). Zašto ne prošetati s njima? U Loioli posjećujemo moćno barokno svetište Sv. Ignacija, utemeljitelja isusovaca. San Sebastian je biser među baskijskim gradovima. U slobodno vrijeme šetamo beskrajnom plažom i uživamo u svježem Atlantiku, najstarijom španjolskom žičarom uspinjemo se na Monte Igeldo s nevjerojatnim pogledom na grad i zaljev. Opuštamo se u živoj uličnoj atmosferi s baskijskim zalogajima – pintxos. Povratak u hotel. Noćenje. (H, Z)

  1. dan BILBAO – unutrašnjost BASKIJE – VITORIA GASTEIZ – vinorodno područje RIOJA – PAMPLONA. Doručak. Vožnja do baskijske prijestolnice Vitroia Gasteiz, koja je uspjela sačuvati drevni baskijski ugođaj. Šetnja krivudavim ulicama starog grada i posjet gotičkoj katedrali Sv. Marije. Poslijepodne istražujemo vinorodno područje Rioje. Jedinstvena klima u dolini Ebro omogućuje proizvodnju izuzetnih vina punog okusa. Dan posvećujemo vožnji kroz široku dolinu, od vinograda do vinograda, od jednog do drugog vinskog podruma, što također vidimo i kušamo nekoliko puta. Poznajete li sortu tempranillo? Putem nas prate osamljeni brežuljci na čijim vrhovima se nalaze stara sela bogate duše koje mladi Španjolci napuštaju u potrazi za boljim životom. Ulazimo u španjolsko-baskijsku pokrajinu Navaru s glavnim gradom Pamplonom. Ovdje je tradicionalno trčanje bikova u sklopu festivala San Fermin. Razgled, smještaj u hotel, zatim gurmanski užici uz pitxos i vino negdje na ulici: grickalice s hobotnicom, sipom ili pršutom – izbor je na vama. Noćenje. (H, D)

  1. dan PAMPLONA – BIARITZ – SIPINE PILAT – BORDEAUX. Doručak. Spuštanje na obalu Atlantika i ulazak u francusku Baskiju. Vožnja do Biaritza, elegantnog baskijskog kraljevskog ljetovališta. Šetamo plažom i uživamo u atmosferi nekog drugog vremena. Zašto ne skočiti u more? Slijedi vožnja prema sjeveru do najviših europskih dina Pilat. Šetamo pustinjskim dinama i kao djeca uživamo u pijesku, a ispod nas je prekrasna obala Atlantika. Prekrasno! U obližnjem Aranchonu osjećamo atmosferu ribara i kamenica, po želji se provozamo čamcem kroz lagunu i udahnemo poseban ribarski ugođaj. Vožnja do Bordeauxa. Smještaj i slobodna večer u prekrasnoj prijestolnici Gaskonje. (H, D)

  1. dan BORDEAUX (Unesco) – LJUBLJANA. Doručak. Glavni grad Gaskonje jedan je od najljepših francuskih gradova: široke avenije, dašak starosti, morski zrak, izvrsna vina i hrana. Pješice i tramvajem možemo krenuti u jutarnji obilazak grada – uživamo u impozantnim zgradama Le Grand Theatre, gradskom trgu i vodenom ogledalu, renesansnom slavoluku Porte Cailhau, gotičkoj katedrali St. André. Posjećujemo La Cité du vin – muzej vina (uz nadoplatu), gdje obilazak možete završiti uz čašu vina i pogled na grad. Vožnja do zračne luke i let za Ljubljanu ili obližnju zračnu luku (u tom slučaju i do Ljubljane). Naša baskijska priča je gotova. Adieu! Adios! (D, zrakoplov)

INFORMACIJE

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – Baskijski muzej (Guernica), – Muzej Guggenheim (Bilbao), – Pomorski muzej (Bilbao), – Gaudijev Capricho, – Muzej Altemira, – Arcachon čamac, – La Cite du vin (Bordo), – žičara do Monte Igeldo, -Baskijska večer.

DOKUMENTI: Potrebna valjana putovnica ili osobna iskaznica.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 20

PRIPREMA PUTOVANJA:10.05.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije