Grčki kaleidoskop za sladokusce

8 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
8 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3* – 4*, noćenje s doručkom/polupansion
CIJENA
/

OPIS

Grčki kaleidoskop je sveobuhvatno iskustvo putovanja u kojem ne samo da upoznajete Grčku, već je osjećate i doživljavate. Opuštenim tempom “klizimo” kroz zemlju, obilazimo sve glavne znamenitosti, dodirujemo i doživljavamo autentična sela i gradove, uživamo u prirodnim ljepotama i posebnostima, uživamo u toplom grčkom suncu i moru. Bit će dovoljno vremena za skokove u more. Nevjerojatno – i sve u jednom putovanju!

Slijedeći uvodne barove zadivljujućeg Korinta, šarmantnog Naupliona, opuštenog Toloa i povijesne Mikene, spuštamo se preko peloponeskog gorja u dolinu Sparte i udaljeniji južni Peloponez. Ovdje je zrak drugačiji, sve je mirnije i “grčkije”, opuštenije i izoliranije.

U „pravoj“ Grčkoj južnog Peloponeza još se više ističu povijesne znamenitosti Mistrasa, Monemvasije i  poluotoka Mani. Okruženi smo prekrasnim plažama i pogodno je za kupanje. Oko nas su i srednjovjekovne kule i sela koja nas podsjećaju na jemensko gorje. Tradicionalna Kalamata je glavni grad maslina, a Olimpija je jedna od kolijevki Grčke i Olimpijskih igara…

Putovanje matičnom Grčkom začinjavamo vijuganjem između bogate prošlosti i opuštene sadašnjosti. Ovdje je Arta i kazalište u Dodoni, a možda i najljepši grčki gradić Ioannina; ovdje je čarolija veličanstvenih manastira Meteora; u mističnim Delfima prorokuje nam Pitija, u opuštenoj Galaxidi možemo skočiti u more. Možda nas najviše dojmi autentična Grčka, čak i zaustavljanja na tradicionalnim mjestima gdje se grčki jedva govori 😊.

Vihor putovanja završava u vječnoj Ateni, vječnom gradu koji doživljavamo kroz spomenike izuzetne prošlosti i prijestolnici bogate sadašnjosti.

Jednostavno Oskar!

PROGRAM

  1. dan LJUBLJANA – ATENA – KORINT – NAUPLION – TOLO. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) za Atenu. Po dolasku vozimo se u Korint i na mostu zapažamo kiklopsko djelo ljudskih ruku; more duboko ispod nas i uz malo sreće brod koji se probija kroz kopno. Vozimo se u Nauplion, jedan od najljepših grčkih gradova. Šetnja gradom, slobodno vrijeme za vlastita istraživanja, kupnju suvenira, uspon na tvrđavu ili možda skok u more s gradske plaže. Vožnja do Toloa, ugodnog primorskog, ribarskog i turističkog mjesta. Smještaj, večera i noćenje. (zrakoplov, H, V)

  2. dan TOLO – MIKENA – SPARTA – MISTRA – MONEMVASIJA. Doručak. Rani polazak i vožnja do Mikene. Kroz lavlja vrata ulazimo u grad iznad šahtnih grobnica i kiklopskih zidina. Kretsko-mikenska kultura početak je visoke kulture, koja se odavde proširila u Europu. Ovdje je arheolog Schliemann pronašao zlatnu Agamemnonovu posmrtnu masku. Kroz središnje peloponesko gorje ulazimo u drugi svijet – južni Peloponez. Na putu do Sparte proživljavamo priču o Spartancima, slavnim borcima i spartanskom načinu života. U Mistri živimo u jednom od najbolje očuvanih bizantskih gradova (UNESCO). Vidimo Metropolis, palaču Despot i franačku tvrđavu. Fasciniraju nas bizantske crkve kao što su Panagia Odigitria i Aghia Sofia. U skladu s vremenskim prilikama uspinjemo se do citadele s malim pogledom na dolinu Sparte. Slikovita vožnja do Monemvasije. Večernje istraživanje grada i atmosfere. Smještaj, večera i noćenje. (H, D, V)

  3. dan MONEMVASIJA – AREOPOLI – poluotok MANI. Doručak. Monemvasija je vrhunac putovanja; Peloponeski Dubrovnik skriven je na otočiću, ograđen zidinama i utvrđen, prekrasan za istraživanje i otkrivanje gornjeg grada. U slobodno vrijeme možete si priuštiti i skok u more. Ovdje doznajemo odakle dolazi naziv malvazija. Nastavljamo put do poluotoka Mani, krševite i brdovite, s prekrasnim morem i plažama, te zabačenim selima, u kojima caruju visoke kuće, gdje su se mještani nekada skrivali od susjednih klanova. Slobodno za kupanje i uživanje u idiličnoj atmosferi. Smještaj i večera. Slobodna večer. (H, D, V)
  4. dan poluotok MANI – KALAMATA – OLIMPIJA. Doručak. Istražujemo selo Areopoli, hladimo se u moru u Stoupi i istražujemo Kadirmli. Vožnja do Kalamate i šetnja centrom grada. Tražimo poznate masline po kojima je grad poznat. Nastavljamo putovanje do Olimpije, gdje istražujemo povijest Olimpijskih igara upravo na mjestu njihova nastanka. Šećemo kroz antički stadion na kojem su Grci nekada priređivali igre u čast Zeusa. Vrijedi posjetiti i arheološki muzej. Smještaj u hotel i večera. Navečer je odlična prilika za kupovinu u slatkom turističkom selu. (H, D, V)

  5. dan OLIMPIJA – PATRAS – ARTA – DODONA – IOANNINA. Doručak. Vožnja pokraj Patrasa preko poznatog mosta za kopnenu Grčku i kroz planinski Epir do Arte, gdje ćemo prošetati tipičnim grčkim gradom s prekrasnom bizantskom arhitekturom, srednjovjekovnim mostom i slikovitim dvorcem. Nastavljamo prema sjeveru i posjećujemo jedno od najpoznatijih kazališta u Dodoni, u prekrasnom prirodnom okruženju. Vožnja do Ioannine, jednog od najljepših grčkih gradova. Ostanimo u hotelu. Večera. Navečer zajedno šetamo uz jezero u pravoj atmosferi opuštene večernje Grčke. Noćenje. (H, D, V)

  6. dan IOANNINA – METEORA – DELFI/GALAXIDI. Doručak. Rani polazak i vožnja do Meteore, usput nas raznoliki grčki krajolik iznenađuje svojom ljepotom. Po dolasku u Meteoru iznad nas se uzdižu visoke kule od pješčenjaka, koje se dižu do neba i na kojima su grčki pravoslavni manastiri. Tajanstveni hodnici vode do samostana, savršeni za istraživanje. U manastirima se upoznajemo s grčkom pravoslavnom vjerom. Nakon razgledavanja i istraživanja, nastavljamo putovanje prema Delfima. Po dolasku (u Delphi ili Galaxidu) smještaj u hotel. Večera i slobodno vrijeme za istraživanje mjesta. (H, D, V)

  7. dan GALAXIDI/DELFI – ATENA. Doručak. Jutarnji obilazak Delfa ispod planine Parnas, koja je srce antičke Grčke – prošećite sve do stadiona i odajte počast proročkoj Pitiji. Osjećamo atmosferu nekadašnjeg proročišta i svegrčkih igara. Vožnja do Atene. Autobusni obilazak Atene – posjet stadionu Panathinaikos, gdje su se održale prve Olimpijske igre modernog doba, šetnja centrom grada, gdje vidimo sve glavne znamenitosti grada (predsjednička palača, bivša kraljeva palača s počasnom stražom, Zeusov hram i Hadrijanov slavoluk, Parlament i Schliemanova kuća, trg Sintagma). Smještaj u hotel. Zadnju večer provodimo gubeći se u labirintu trgovina i barova stare četvrti Plaka. Raj za doživljaj i kupovinu. Po želji posjetite pravu grčku večer (uz doplatu). (H, D)

  8. dan ATENA – LJUBLJANA. Doručak. Uspinjemo se na Akropolu, brdo usred tromilijunskog grada, gdje se nalazi najpoznatiji hram u Grčkoj, posvećen božici Ateni – Partenon. Zanimaju nas i Propileje, te hram božice Nike, Erehteion… Prolazimo kroz amfiteatar koji se naslanja na brdo Akropole. Posjećujemo hram Olimpijskog Zeusa. Vožnja do zračne luke i let za Ljubljanu ili obližnju zračnu luku (u tom slučaju vožnja do Ljubljane). (zrakoplov, D)

INFORMACIJE

DODATNI IZLEZI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – Grčka večer za najmanje 20 sudionika (uključuje živu glazbu i ples; večera (piće nije uključeno), – Mikena, – Mistra, – Olimpija, – kazalište Dodona, – dva samostana u Meteori, – arheološko nalazište u Delfima i Muzej, – Akropola.

DOKUMENTI: Osobna iskaznica ili putovnica.

VIZE: /.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 25

PRIPREMA PUTOVANJA: 21.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije