Indija i Nepal - Od Delhija do Katmandua

15 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
15 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, noćenje/doručak, razno
CIJENA
/

OPIS

 • Razgledajte zlatni trokut – Delhi, Jaipur, Agra
 • Otplovite u Varanasi, doživite atmosferu grada smrti
 • Upoznajte nosoroga u NP Chitwan, istražite Pokharu i Kathmandu

Sadržajem bogato putovanje vodi vas u iskustvo dviju bogatih zemalja – Indije i Nepala. Zemlje su pune raznolikosti religija, običaja, tradicija, jezika, mirisa, okusa i boja. Svakim danom ulazimo u novu priču, sadržaj i u misaoni svijet, koji doživljavamo iz prve ruke. Naša osjetila drhte, emocije su uzburkane, a misli poletješe …

Čeka nas sjeverna Indija sa svojim veličanstvenim znamenitostima i još većim kontrastima. U zemlju ulazimo kroz njenu pulsirajuću prijestolnicu, Delhi, i nastavljamo put do živopisnog Rajasthana, gdje nas zadivljuje moć tvrđava i palača, upijamo najslikovitiju i najživahniju indijsku svakodnevicu i preuzimamo senzualni Pushkar. U Agri odajemo počast nezemaljskoj ljepoti Taj Mahala, simbola vječne ljubavi. Glavni vrtlog indijskih kontrasta povest će nas svetom Varanasiju, mjestu pročišćenja, smrti i ponovnog rađanja, koje je zasigurno jedno od ultimativnih životnih iskustava.

Nepal, mala zemlja, ali definitivno najhimalajskija od svih, zavest će nas svojom raznolikom prirodom i jedinstvenom kulturom. Pravi odmor od velikih indijskih gradova! Tražit ćemo nosoroge u džungli nacionalnog parka Chitwana, opustiti se uz poznato jezero u Phewa i očarati se pogledom na osamtisućnjake Himalaje, otkriti suživot budističke i hinduističke kulture u dolini Kathmandua.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – DELHI. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) preko povezujuće zračne luke u Delhiju. (zrakoplov)

 1. dan DELHI. Po slijetanju vozimo se do hotela i čeka nas kratko osvježenje. Doručak. Slijedi obilazak indijske prijestolnice kroz kontrast starog i novog grada. New Delhi su kao glavni grad izgradili Britanci početkom 20. stoljeća. U New Delhiju, obilazak s trga Connaught odvest će nas do Parlamenta Sansad Bhavan i Vrata Indije – moćnog spomenika posvećenog indijskim žrtvama Prvog svjetskog rata. Vožnja do hotela, smještaj i popodnevni odmor. U poslijepodnevnim satima obilazimo stari Delhi koji je bio glavni grad muslimanske Indije od 12. do 19. stoljeća i u svojoj unutrašnjosti krije brojne džamije, tvrđave i palače. U starom dijelu grada obilazimo Jama Masjid (najveću džamiju u Indiji) i tržnicu Chandni Chowk (Silver Street), gdje osjećamo prave indijske mirise i bogato ukrašene predmete (svila, srebrnina i dr.) koji će nas zavesti na ulično cjenkanje. Dolazak u hotel i noćenje. (H, D)

 1. dan DELHI – JAIPUR – PUSHKAR. Rani doručak i polazak za Jaipur. Usputni izlet do moćne jantarne tvrđave. Uživanje u moćnoj radžputskoj arhitekturi, s također veličanstvenim pogledom na okolicu! Slijedi posjet ružičastom gradu Jaipuru, gdje prolazimo pored Palače vjetrova (Hawa Mahal) i posjećujemo stari astronomski opservatorij Jantar Mantar (UNESCO). Uz malo sreće stižemo u Pushkar koji je jedan od najljepših gradova u Indiji – prava mala Europa u Indiji koju ne smijete propustiti. Noćenje. (H*, D)

 1. dan PUSHKAR. Doručak. Po želji, pridružite se hindusima koje hodočaste do Savitrijina svetišta (1,5 sat hoda) na vrhu obližnjeg brda kako bi potražile blagoslov za svoje potomstvo. Hram također ima prekrasan pogled na grad sa svetim jezerom u sredini i okolnom pustinjom, gdje se svake godine održava sajam deva. Potom se spuštamo u šaroliku vrevu, gubimo se u moru boja i zvukova… Posjećujemo jedini, još uvijek aktivni hram Brahme – boga svega stvorenoga i šetamo ceremonijalnim platformama uz jezero, gdje se održavaju rituali. Slobodno poslijepodne za uživanje u hinduističkom svetom gradu koji su kasnih 60-ih otkrili hipiji i od tada je popularno odredište pustolova iz cijelog svijeta. Što kažete na zalazak sunca uz zvuk bubnjeva na svečanoj platformi? Ovo je najposebnije vrijeme kada Pushkar oživi u svom svjetlu… Noćenje. (H*, D)

 1. dan PUSHKAR – FATEHPUR SIKRI (UNESCO) – AGRA. Doručak. Jutarnji oproštaj od Pushkara i vožnja prema Agri. Usput posjećujemo Fatehpur Sikri, nekada moćnu prijestolnicu mogulskog vladara Akbara. Danas je to grad duhova, ali unutar gradskih zidina, među palačama, mauzolejima i vrtovima, možemo osjetiti bogatstvo i zadovoljstvo tadašnjeg života. Među brojnim građevinama vrijednim divljenja nalazi se Panch Mahal, peterokatnica, paviljon za uživanje dama sultanovog harema! Dolazak u Agru u večernjim satima. Noćenje. (H, D)

 1. dan AGRA – Taj Mahal (UNESCO) – noćenje u vlaki – ALAHABAD. Posjećujemo Taj Mahal, veličanstveni simbol najčišće vječne ljubavi velikog mogulskog vladara Shah Jahana prema supruzi Mumtaz Mahal. U „raj“ ulazimo kroz ogromna vrata od crvenog pješčenjaka. Šetamo parkom do grobnice od bijelog mramora i uživamo u pogledu na prekrasne intarzije s lapis lazulijem i drugim poludragim kamenjem koje vidite tek kad se približite. Povratak u hotel i doručak. Potom se vozimo na drugu obalu rijeke Yamuna i posjećujemo „mali Taj“. U poslijepodnevnim satima posjet Crvenoj tvrđavi (UNESCO) – remek-djelu koje govori o povijesti mogulskog carstva; ogromne zidine sagradio je vladar Akbar, a elegantne mramorne palače iznutra sagradio je Shah Jahan – veličanstvenost i elegancija osvajaju sve, nadamo da će i nas. Navečer hvatamo vlak za Allahabad. Noćenje u krevetu na kat. (noćenje u vlaku, P, T, D)

Po želji (uz doplatu) let Agra – Delhi – Varanasi (umjesto vožnje vlakom)


 1. dan ALAHABAD – VARANASI. Dolazak u ranim jutarnjim satima u sveti Allahabad – mjesto održavanja Khumba Mele. Vožnja autobusom do Varanasija. Tradicionalni doručak na putu. “Vječni grad”, također nazvan Kashi (grad svjetlosti), Shivino mjesto smrti, hinduistički je sveti grad i kaže se da je jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu, koji datira još iz Tebe i Babilona. Grad leži na zapadnoj obali svete rijeke Ganges i tisuće Hindusa hodočasti ovamo kako bi se očistili od svojih grijeha prije smrti. Smještaj u hotel i osvježenje. Poslijepodne rikšom istražujemo uske ulice Varanasija i razgledavamo tzv. “goruće” gate, gdje se pred očima javnosti kremiraju preci. U zalazak sunca zapjevamo s hindusima u večernjoj aarti molitvi na platformama za kupanje svete rijeke. Povratak u hotel. Noćenje. (H, D)

 1. dan VARANASI – LUMBINI. Jutarnji izlet brodom po Gangesu za mnoge je jedan od vrhunaca putovanja. U crveno-narančastom svjetlu svitanja, na brojnim kupalištima, vjernici ispiru ljudske grijehe. Ganges je rijeka spasa, vječni simbol nade za prošlost, sadašnjost i budućnost i pravo središte svih radnji, kucajuće srce hinduističkog svemira… Povratak u hotel i doručak te malo slobodnog vremena za samostalno istraživanjemi doživljaje u starom gradu. Potom se vozimo preko nizina Ganga do granice s Nepalom i odmah po dolasku već smo u Lumbiniju, rodnom mjestu Bude. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)

 1. dan LUMBINI – NP CHITWAN. Doručak. Lumbini, dio četverokuta budističkih svetih mjesta, također je jedan od najsvetijih gradova na svijetu. Naime, ovdje je u svibnju 563. pr. Kr. Rodio princ Siddhartha Gautama, koji je kasnije doživio prosvjetljenje pod svetim stablom Bodhi i nadahnuo svijet svojom filozofijom mira i nenasilja te postao Buda. Jutarnja šetnja ovim ugodnim mjestom otkriva veliki kompleks hramova i uvodi nas u svijet budizma i Budine priče. Očarani smo posebnošću ovog mirnog mjesta i prepuštamo se prekrasnoj atmosferi mjesta u zaklonu prirode… U poslijepodnevnim satima krećemo prema Nacionalnom parku Chitwan. Pred nama se izmjenjuju razne slike krajolika, a ona kod nacionalnog parka je nešto posebno, jer nas tamo, preko rijeke, čeka pravi divlji svijet! Smještaj u hotel, večera i noćenje. (H, D, V)

 1. dan NP CHITWAN. Doručak. Nacionalni park Chitwan najstariji je i ujedno najpoznatiji u Nepalu. Dom je mnogih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući poznatog ugroženog jednorogog indijskog nosoroga! Ovaj gigantski park prostire se na površini od 932 km² i nudi mnoge aktivnosti. Doživljaja neće nedostajati, a dan u netaknutoj prirodi savršen je! Predvečer odlazimo i do skloništa za slonove i gledamo krda bivola koji prije noći prelaze rijeku. Večer u “safari” atmosferi našeg sela. Noćenje i večera u hotelu. (H, D, R, V)

 1. dan NP CHITWAN – POKHARA. Rani doručak i vožnja do Pokhare, turističkog dragulja Nepala. Iz ravničarskog dijela Nepala ponovno ćemo se uzdići prema Himalaji, gotovo u samom podnožju planinskog lanca Annapurna. Pokhara je vrlo živo turističko mjesto koje gradu daje poseban pečat svojim svetim jezerom Phewa. Također je odlično mjesto za opuštanje nakon trekkinga. Nakon doručka uživamo u šetnji uz jezero i vožnji biciklom do sela udaljenog 10 kilometara. Put do sela vodi kroz tipičan ruralni krajolik ovog dijela Nepala. Uživamo u čaju i užini na selu. Poslijepodne idemo na vožnju čamcem po jezeru, ali oni koji ne žele ići na čamac mogu uživati ​​u ovom lijepom gradiću. Večer provodimo na obali ugodnog jezera u društvu sa svih strana svijeta. Noćenje. (H, D)

 1. dan POKHARA – KATHMANDU (rafting). Dan krećemo prije izlaska sunca i vozimo se prema Sarangkotu, brdu koje se nalazi u blizini Pokhare. Slijedi jednosatni uspon na ovo 1592 m visoko brdo odakle se pruža predivan pogled na planinske lance Annapurna i Dhaulagiri. Doručkujemo na vrhu i divimo se veličini Himalaje, ali to je tek početak. Puni dojmova o planinama Annapurna krećemo prema glavnom gradu Nepala, Kathmanduu, kako bi završili putovanje gdje smo i krenuli. Poludnevna vožnja vijugat će najprometnijom cestom u Nepalu, kroz doline rijeka Seti i Trishuli. Rijeka Trishuli je rijeka koja nudi izuzetno dobre uvjete za rafting, pa ćemo iskoristiti ovu priliku i priuštiti si 2-3 sata za rafting niz rijeku (uz doplatu). Prekrasna rijeka koja vijuga kroz zelenu dolinu bit će divan suputnik u našoj nezaboravnoj avanturi. Oni koji ne žele sudjelovati u rafting avanturi bit će zbrinuti u kampu uz rijeku, gdje možete uživati ​​u ručku i odmoru uz rijeku. U slučaju loših vremenskih uvjeta bit će organiziran alternativni program. U poslijepodnevnim satima nastavak putovanja prema Kathmanduu gdje stižemo u večernjim satima. Grad nas dočekuje prijateljskim kaosom i živahnim ulicama. Ovdje možete pronaći sve što vam srce poželi, od izvrsne svježe skuhane kave i svježe pečenih kolačića do tajanstvenih niskih vrata kuća u labirintu uličica starog grada, gdje na cesti spremaju izvrsne zalogaje domaćeg okusa. Ovdje je večernja atmosfera najbolja i brzo se pretvara u noć istraživanja ove prijateljske prijestolnice u planinskoj zemlji. Noćenje u hotelu. (H, D)

 1. dan KATHMANDU. Doručak. Idemo na izlet u susjedne gradove doline Kathmandu. U Patni ćemo prošetati trgom Durbar i istražiti njegove brojne tajne, drevne palače i tibetansko središte. Nastavljamo put prema Bhaktapuru, domu srednjovjekovne umjetnosti i arhitekture. Grad je poznat po svojim prekrasnim trgovima i hramovima, zbog čega ga često nazivaju “živim muzejom”. Najimpresivnija je pagoda Nyatapola s 5 katova, najviša u dolini i najljepši primjer nepalske rezbarije i arhitekture. U ovom gradu UNESCO je uspio obnoviti većinu zgrada koje pokazuju što su navarski umjetnici nekada mogli stvoriti u drvu, kamenu i metalu. U zalazak sunca šetamo do Swajambhunatha, poznatog budističkog hrama i prekrasnog vidikovca za cijeli grad. Najljepša slika otkriva nam se upravo u ove rane večernje sate, kada se dolina ispod njih okupa bojama zalaska sunca. U večernjim satima šetamo osvijetljenim središtem Kathmandua, trgom Durbar i posjećujemo hram žive boginje – Devi Kumari. Noćenje u hotelu. (H, D)

 1. dan KATHMANDU – let u DELHI. Doručak. Vozimo se prema Boudhanthu, ogromnoj stupi i središtu tibetanskog budizma u Nepalu. Ovdje živi Chini Lama i ovdje su one poznate oči, zaštitni znak Nepala. Stapamo se s atmosferom oko pagode i pijemo čaj s pogledom od vrha do dna. U blizini je i Pashupatinath, najsvetije mjesto za nepalske hinduse. Ono što je Varanasi za indijske Hinduse, Pashupatinath je za Nepalce. Ovdje je sveta rijeka Bagmati i stotine manjih hramova. Šetamo među njima i kupališnim platoima uz rijeku i razgovaramo sa svecima koji su svoje utočište našli upravo ovdje. Odlazak u zračnu luku i let prema glavnom gradu Indije. Noćenje u hotelu. (H, D)

 1. dan DELHI – LJUBLJANA. Let preko povezujuće zračne luke do Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju i vožnja do Ljubljane). (zrakoplov)

Vrijeme letenja i raspored putovanja mogu se naknadno promijeniti, ali sadržaj programa ostaje nepromijenjen.

Putovanje od Delhija do Katmandua je krovno putovanje koje uključuje klasičnu Indiju i Varanasi.

U slučaju da se putovanje Delhi – Kathmandu kombinira s putovanjem Klasična Indija i Varanasi, naplatit ćemo proporcionalnu doplatu za veličinu grupe (manja grupa), ako je manje putnika samo na dijelu putovanja.

INFORMACIJE

Smještaj: 10 noćenja s doručkom u hotelima 3*, 1 noćenje u spavaonici (klasa 2A/3A), 2 noćenja s posebnim ugođajem u Nacionalnom parku Chitwan (1x doručak, večera, 1x doručak, ručak, večera). Doplata za jednokrevetnu sobu vrijedi za 12 noćenja u hotelima.

Razgledi: ulaznice nisu uključene u cijenu. Putnik ih podmiruje na licu mjesta.

VIZE: Za ulazak u Republiku Indiju potrebna je viza koju možete pribaviti sami preko internetske stranice https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ili vam je uz dodatno plaćanje možemo nabaviti u Agenciji Oskar. Potrebna vam je putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završenom putovanju u kojoj morate imati dva prazna lista za jednu fotografiju u boji na bijeloj pozadini. Indijska e-viza vrijedi za dvokratni ulazak u državu unutar godinu dana od izdavanja. Za više informacija kontaktirajte Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu. Za nepalsku vizu potrebna vam je valjan putovnica i dvije slobodne stranice u putovnici te dvije fotografije u boji na bijeloj pozadini. Vizu ćemo dobiti po ulasku u državu.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 22.03.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije