Indonezijski trojček i Gili

17 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
17 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, polupansion, razno
CIJENA
/

OPIS

 • Prepustite se netaknutoj prirodi i plemenskoj tradiciji Sulawesija
 • Zagrlite Borobudur i divite se hinduističkom Prambananu
 • Osjetite tropsku originalnost i vulkansku energiju broma
 • Doživite rajski Bali i odmor na tropskoj plaži

U Yogyakarti, kulturnom centru Jave, spuštamo se u vrtlog poznatih hramova i civilizacijski spektakl hinduističko-budističko-muslimansko-kolonijalne mješavine… Ovdje se nalazi najveći budistički hram Borobudur, koji predstavlja svemir u malom i Prambanan koji prikazuje hinduističku kozmologiju.

Posjet vulkanu Bromo znači proboj u indonezijski identitet. Vozimo se kroz tradicionalnu Indoneziju, rižina polja, gradove i sela, gdje susrećemo “život na gorućoj planini”… Krater je veličanstveni vrhunac putovanja, vrijedan truda…

Skok do Sulawesija, otoka moći i osjećaja, skok je u indonezijsku zabačenost. Ulazimo u svijet neovisnog indonezijskog života… Krenuli smo u istraživanje Toraje, bajkovite zemlje sulavežana, koja je većinski kršćanska zemlja, ali prožeta jedinstvenim vjerovanjem aluk-to-dolo. Duge vožnje nagrađene su nezaboravnim iskustvima, stoga ne žalimo! …

Doživite Bali kao svestranu tropsku stvarnost – doživite turistički Kuto, otočki hram i prošećite rižinim poljima, prekrasnim jezerskim hramom na Bratanu… Prepustite se najljepšoj balijskoj atmosferi u Ubudu i uđite u još mnogo ugođaja i nevidljivog svijeta tradicije i uvjerenja…

Odmor na Giliju želja je svakog putnika; ljetovališta na popularnim koraljnim otocima s čarobnom atmosferom, ugodnim morem i brojnim dodatnim aktivnostima, među kojima je najbolja prilika promatranje koralja i ronjenje.

Na putovanju vas neprestano prate prijateljski pogledi i osmijesi ljubaznih mještana te bujna vitalnost tropskog zelenila. Ovo su najveći doživljaji Indonezije i ostaju zauvijek.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – JAKARTA. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) do Jakarte. (zrakoplov)

 2. dan JAKARTA. Slijetanje u kasnim poslijepodnevnim satima. Čestitamo; dobrodošli u Indoneziju. Vožnja do hotela. Smještaj. Odmor. Po želji istražujemo grad. (H, zrakoplov)

 3. dan JAKARTA – let u YOGYAKARTO. Doručak. Rana vožnja do zračne luke i let za Yogyakartu. Grad je kulturna prijestolnica Jave (nešto više od 140 milijuna stanovnika), u kojoj su živo isprepletene kulture tisućljetne povijesti; od hinduističkih i budističkih hramova do muslimanskih palača i džamija i kolonijalnih zgrada 18. i 19. stoljeća. Gradom još uvijek vlada sultan, čije ime ostaje misterija. Živi u palači Kraton, kamo nas vodi jedan od njegovih kolega. S rikšama se vozimo do ptičje tržnice, upoznajemo tradicionalne zanate srebrnjaka i batika. U poslijepodnevnim satima posjećujemo hinduistički hram Prambanan, gdje upoznajemo hindu viziju života, arhitekturu i bogatu ornamentiku, a uživamo i u šetnji kroz idilično okruženje. Po želji (uz doplatu) možete se počastiti romantičnim baletom u kojem nam se otkriva hinduistički ep Ramayana. Povratak u hotel i noćenje. (H*, D, R, rikše)

 4. dan YOGYAKARTA. Doručak. Dan započinjemo vožnjom među rižinim polja i tradicionalnim prizorima prema najvećem svjetskom budističkom hramu – Magic Borobudur (UNESCO), u kojem u kamenu isklesana vizija budističkog kozmosa; jedna od najljepših građevina na južnoj hemisferi. Cijela poruka budizma uklesana je na 2672 reljefa hrama, a divimo se i čak 504 kipa Bude. Možda će nam “sretni Buddha” ispuniti želju. Na putu do grada zaustavljamo se na tradicionalnoj tržnici, a zanimljivo je vidjeti i lutke sjene Vayang koje predstavljaju 1000-godišnju tradiciju u ovom gradu. Ručak i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje. Noćenje. (H*, D, R)

 5. dan YOGYAKARTA – vlak za MOJOKERTO – TAMAN SAFARI – BROMO. Doručak. Vožnja do željezničke stanice i jutarnji vlak za Surabayu. Po dolasku odvajamo vrijeme za indonezijski ručak, a zatim se vozimo do prekrasnog okruženja Taman Safari, gdje posjećujemo “outdoor – vanjski” zoološki vrt i promatramo tropske i egzotične životinje u njihovom prirodnom okruženju. Vožnja do našeg jednostavnog pansiona. Večera i kratka noć. (P*, D, V, vlak)

 6. dan VULKAN BROMO – SURABAYA – let na SULAWESI – MAKASSAR. Doručak. Rano ujutro vozimo se do vrha vanjskog ruba vulkana, gdje se divimo onome zbog čega smo došli – izlasku sunca koji budi vulkane Bromo i Semeru! Od vanjskog kratera vozimo se do “mora pijeska”, a odatle pješice (ili konjem) do vrha unutarnjeg kratera, gdje možemo pogledati u srce vulkana koji se dimi i zadnji put eruptirao 2019. – Jel vas strah? Na povratku hodamo po svetoj zemlji i doživljavamo nevjerojatne padine uz koje mještani uzgajaju povrće. Povratak u hotel i doručak. Vožnja do Surabaye i let za Sulawesi. Vožnja do Makassara. Kasni dolazak. Noćenje. (H, D, džipovi, zrakoplov)

 7. dan MAKASSAR – TANA TORAJA. Doručak. Rani polazak i duga vožnja do uzvisina. U slikovitom usponu na planinu, skrećemo u Tana Torajo. Izmiču nam tradicionalni prizori primitivne Indonezije. Usputna zaustavljanja namijenjena su upoznavanju života uz glavnu prometnu arteriju otoka, daleko od ludog svijeta. Možda bismo trebali pozvati mještane na kavu? Večernji dolazak u gorje Torajo. Smještaj u hotel. Večera i noćenje. (H, D, V)

 8. dan TANA TORAJA. Doručak. Utapamo se u bujnoj prirodi i tradiciji zemlje iz bajke. Dva dana posvećena su upoznavanju jedinstvenog spoja kršćanstva i tradicionalnog vjerovanja aluk-to-dolo, koja najveću važnost daje štovanju predaka. Religija sadrži mnoge elemente kultova, mitova i rituala. Ljudi ovdje žive da bi umirali. Ovdje su pećinske grobnice u Londi i prelijep Tongkonan (selo živih) Kete Kesu. Upoznajemo tradicionalni tongkonane, posjećujemo lokalne megalite u Boriju… Uz malo sreće vidjet ćemo i ritual pogrebne ceremonije, koja je jedna od svjetskih znamenitosti! U brdima nas čeka bajkovita zemlja Batutumong s pogledom na najljepša rižina polja i šetnje zabačenim krajevima. Večerat ćemo u lokalnim restoranima. Noćenje u hotelu. (H, D, V)

 9. dan TANA TORAJA. Doručak. Čeka nas još jedan dan u Tana Toraji. Sličan kao i prvi dan s ponešto novih iskustava i raznih sadržaja. Ovaj dan će biti pomalo misterija…, ništa posebno, ali lijepo je neke stvari ostvariti nedorečene. Noćenje. (H, D, V)

 10. dan TANA TORAJA – MAKASSAR – let na BALI – KUTA. Doručak. Rani ispraćaj od Toraje i vožnja do zračne luke Makassar, a usput na vrijeme zaustavljamo se kod pomela i možda posjetimo tradicionalnu kuću sulavesijskih mornara – Bugija. Let za Bali. Nakon slijetanja vožnja do Kute. Smještaj. Slobodna večer u turističkoj vrevi “Male Australije”. Noćenje. (H, D, zrakoplov)

 11. dan KUTA – TANAH LOT – RIŽINA POLJA – jezero BRATAN – UBUD. Doručak. Vozimo se do hrama Tanah Lot i doživite obalu Indijskog oceana ujutro. Vozimo se uzbrdo u balijski identitet prema jezeru Bratan. Visoko u brdima uhvaćeni smo u šetnji najljepšim rižinim poljima na otoku koja se natječu za zaštitu UNESCO-a. Odmorite se u vožnji do Candikuninga, gdje posjećujemo tržnicu sa začinima i tropskim voćem. Na jezeru posjećujemo hram jezerske božice Pura Ulun Danu Bratan, koji se ogleda u mirnoj vodenoj površini. Vožnja do Ubuda. Smještaj. Slobodna večer u balijskoj atmosferi. Noćenje. (H, D)

 12. dan UBUD – izlet u TAMPAKSIRING i GUNUNG KAWI. Nakon doručka vožnja do Tampaksiringa i posjet hramu vode Tirta Empul i hramu Gunung Kawi. Na povratku posjećujemo vrt začina, gdje možemo kupiti najskuplju kavu na svijetu i oslikati rižina polja. Ubud je kulturna prijestolnica Balija i, ako bilo gdje, ovdje možemo osjetiti inspiraciju za nova djela ili smisao. Šetamo šumom majmuna, koja je poznata po izvrsnoj zemljinoj energiji. Slobodno poslijepodne posvećeno uživanju u atmosferi Ubuda koja nas iznenađuje zanatskim radnjama bez premca. Navečer možete pogledati folklornu predstavu u lokalnom kazalištu (uz doplatu). Noćenje. (H, D)

 13. dan UBUD – gliserom na otočje GILI. Doručak. Vožnja do luke i vožnja gliserom do otočja Gili (oko 90 minuta). Nakon pristanka hodamo do našeg hotela. Smještaj i slobodno vrijeme za uživanje. (H, D, gliser)

 14. dan Otočje GILI – praznici. Doručak. Slobodan dan za odmor. Otoci Gili poznati su po svojim prekrasnim koraljnim grebenima i odličnoj atmosferi ljetovališta s dobrom hranom i obiljem dodatnih usluga. Noćenje. (H, D)

 15. dan Otočje GILI – praznici. Doručak. Slobodan dan za odmor. Uživajte u praznicima na Giliju jer ne traju vječno i potrebno je napuniti istrošene baterije. Noćenje. (H, D)

 16. dan Otočki GILI – let za JAKARTU – LOKALNA ZRAČNA LUKA. Doručak. Oproštaj od Gillija, vožnja brodom do Lomboka. Kratko istraživanje otoka. Vožnja do zračne luke, odakle letimo za Jakartu i dalje prema Europi. (brod, zrakoplov)

 17. dan LOKALN ZRAČNA LUKA – LJUBLJANA. Let prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

INFORMACIJE

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – balet Ramayana s večerom u Yogyakarti.

OBVEZNI DOKUMENTI: valjana putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

VIZE: Hrvatskim državljanima, nositeljima običnih putovnica, koji putuju turistički ne treba viza za boravak do 30 dana. Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od dana napuštanja države.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 21.10.2019.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije