Iranski doživljaj

16 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
16 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, domaćini, noćenje/doručak
CIJENA
14.240,21 Kn/1890 EUR

OPIS

 • Upoznajte Hafiza Shirazija, Darius Persepolis, pustinju Yazd i Isfahan
 • Doživite zalazak sunca u Alamutu, čarobni Takht e-Sulaiman i Palangan
 • Osjetite izvornu originalnost i sunce u očima ljubaznih mještana…

U prvom dijelu, vrhunsko putovanje vodi vas kroz sve glavne znamenitosti zemlje. U Shirazu ćemo pročitati pjesme na grobnici velikog Hafisa. U Persepolisu ulazimo u vrijeme starog perzijskog kraljevstva, prijestolnica nad prijestolnicama. U Pasargadaeu odajemo počast velikom Kiru, simbolu iranskog identiteta. U Yazdu upoznajemo značajke pustinjske arhitekture i oživljavamo mjesto na kojem je vrijeme stalo. Susrećemo se i sa Zoroastrijcima u njihovom središtu svijeta. Neka vam Ahura Mazda podari sretan put! Ulazimo u pustinju i osjećamo drevni život u pustinjskom selu. Ishafan veličanstveni! Divimo se vrhunskoj arhitekturi, prepuštamo se čarobnoj atmosferi ispod rijeke Zayandeh Rud, istražujemo tržnicu 1001 noći…

U drugom dijelu avanturistički aspekt se premješta, u PRAVI IRAN! Ulazimo u prekrasnu prirodu i zavirujemo u domove mještana, osjećajući jednostavnost i iskrice u očima. Samo tu i tamo možemo vidjeti nekog stranca. Nevjerojatno iskustvo je pješačenje do poznate tvrđave Alamut, gdje je Hasan ibn Saba stvorio mit… Veličanstven je Olijaituov mongolski mauzolej, jedno od najvećih iznenađenja je čarobno svetište Takht-e Sulaiman u srcu Kurdistana, gdje malo tko dolazi. Tu je nekadašnja Ektabana, sadašnji Hamadan. Ulazak u iranski Kurdistan je priča za sebe – izgubljena sela iz nekog drugog vremena, visoravni i šarena protočna priroda baca nas u prošlost, drugi svijet …

Glavno iskustvo zemlje su Iranci – senzualni, spontani i znatiželjni, otvoreni i srdačni. Dakle, zemlja koja nadopunjuje vaš pogled na svijet. Takav kakav jest, izazov i užitak za sentimentalnog putnika!

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – TEHERAN. Let iz ljubljanske ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) te let do Teherana. (zrakoplov)

 1. dan TEHERAN – KASHAN – ABYANEH – ISFAHAN. Nakon slijetanja aviona (rano ujutro) ulazimo u autobus. Vozimo se do obližnjeg Kashana, koji je bio popularno mjesto Shah Abbasa. Posjećujemo tradicionalnu kashansku palaču, odnosno kuću bogatih trgovaca. Impresionirani smo vrtom, koji predstavlja iransku viziju raja! Nastavljamo put do romantičnog crvenog sela na kraju svijeta, Abyaneh (UNESCO). Stanovnici sela u podnožju planina žive u svom filmu. Sačuvali su tradicionalni način života i tako nam daju priliku da upoznamo njihovu svakodnevicu, zavirimo u njihove domove. Razgled sela. Prirodu, tradicija, spokoj,… Vožnja do Isfahana. Smještaj i noćenje. (H, D)

 2. dan ISFAHAN. Doručak. “Putovanje u zemljine vrhunce!”, uzvikuje francuski pjesnik Rainer, očaran njegovom ljepotom. Usklik nas prati i danas dok ulazimo u srce starog grada; oduševljenje arhitekata i umjetnika iz cijelog svijeta. Bacimo pogled na glavne znamenitosti; u seldžučkoj jednostavnosti, čarobna džamija, gradska tržnica i Naqsh-e Jahan – drugi najveći trg na svijetu, okružen veličanstvenim građevinama prošlosti (Imamova džamija, palača, djevojačka džamija). Čajanka u tajanstvenoj prostoriji, gdje se nalazi i slavina. Slobodno poslijepodne na gradskoj tržnici prilika je za kupnju egzotičnih suvenira, letećih tepiha i testiranje vještina pregovaranja s iskusnim poliglotskim trgovcima. Posjećujemo palaču s 40 stupova, još jedno od remek-djela Shah Abbasa. Slobodnu večer možemo provesti u centru grada, koje je pravo mjesto za druženje s mještanima koji nas radoznalo pozivaju na razgovor. Upoznajte beskrajnu dobrotu iranske duše. Noćenje. (H, D)

 3. dan ISFAHAN – PUSTINJSKO SELO. Doručak. Posjećujemo armensku četvrt te katedralu Vank i Muzej armenske kulturne baštine. Ulazimo u pustinju. Poslijepodne provodimo u atmosferi pješčane arhitekture, šetamo dinama i posjećujemo slano jezero, posjećujemo tkalje devine vune. Što je s pustinjskim solanama? Predivno iskustvo! Smještamo se u pustinjskoj kući i osjećamo mekoću i ljubaznost mještana. Večera i noćenje kod mještana. (noćenje kod domaćina, D, V)

 4. dan PUSTINJSKO SELO – MEYBOD – CHAK CHAK – YAZD. Doručak. Rastanak od mještana gdje bismo rado ostali i duže; tamo gdje je vrijeme stalo. U Meybodu posjećujemo ledenu kuću, golubarnik i karavanski dvorac. Vožnja do slane pustinje, gdje se visoko u stijenama ispred nas uzdiže zoroastrički hram vječne vatre Chak Chak. Vožnja do Yazda. Noćenje. (H, D)

 5. dan YAZD. Doručak. Yazd (UNESCO) je jedan od najljepših gradova pustinjske arhitekture i svjetski centar sljedbenika zoroastrizma, začetnika prve monoteističke religije u ovom dijelu svijeta. Potresan je uspon do stupova tišine – stara zoroastrijska groblja, gdje u tišini odajemo počast dušama. Posjećujemo hram vječne vatre, jer je svjetlost, dragi moji, suprotnost tami (prorok Zaratustra). Zanimljiv je Muzej vode u kojem detaljno saznajemo kako su se pustinjski ljudi prilagodili životu u pustinji. Poslijepodne ulazimo u priču o starom Yazdu. Vrijeme je ovdje stalo. Živimo u labirintu uličica, upoznajemo blatnjavu arhitekturu pustinjskih mjesta, privlače nas ulični prizori, užad (podzemni rovovi) i Badgiri (iranski klima uređaj). Uživajte u strujanju vjetra! Posjećujemo džamiju, koja je jedna od najstarijih na iranskom tlu. Noćenje. (H, D)

 1. dan YAZD – PASARGADE – PERZEPOLIS – SHIRAZ. Doručak. Slijedi vožnja stepskom iranskom visoravni, srcem iranske civilizacije, sve do početka Velike pustinje. Okruženi smo tradicionalnim prizorima iranskog života. Dolazimo do Iranske ploče i vidimo grobnicu kralja Kira u Pasargadae. Čini se kao da duh Kira i danas lebdi nad zemljom… Vožnja slikovitom ravnicom do najveće drevne perzijske znamenitosti – Perzepolisa. Prijestolnica nad prijestolnicama vodi nas u Darijeva vremena 2500 unazad i danas ostavlja nezaboravan dojam na posjetitelja. Ako igdje, ovdje upoznajemo svu slavu, moć i bogatstvo prvog Perzijskog Carstva. U susjednom Naqsh-e-Rostamu odajemo počast perzijskim kraljevima u grobnicama isklesanim u stijenama. Vožnja do Shiraza. Noćenje. (H, D)

 1. dan SHIRAZ – večernji let u TEHERAN. Doručak. Grad pjesnika, iranski Pariz, kulturna prijestolnica Irana, stara prijestolnica dinastije Zand na spoju iranske ploče s visokim planinama Zagros; nazivaju ga i gradom ruža, vina i ljubavi… Poznat je po svojim stanovnicima koji znaju uživati ​​u životnim radostima. Izvana možemo vidjeti citadelu iz 18. stoljeća i prošetati do džamije Nasir al-Molk, gdje se upoznajemo sa živopisnim interijerom građevine u karakterističnim bojama grada. Posjećujemo jednu od najljepših iranskih tržnica, a također doživimo pobožnu atmosferu “Emamzadeha”, svetih grobnica šijita. Slobodno za ručak. Vrhunac dana očekuje nas u čarobnoj atmosferi parkova s ​​mauzolejem velikog pjesnika Sadija i Hafiza. Stojimo uz grob, slušamo njegove pjesme i doživljavamo čar mještana. Prekrasan uvid u iransku dušu. Vožnja do zračne luke i let za Teheran. (D)

 1. dan TEHERAN – ALAMUT. Doručak. Rani polazak prema Qazvinu i dalje prema Alamutu. Samo putovanje je poseban doživljaj; sad se strmo penje, u sljedećem trenutku se spušta u dolinu i ponovo u uspon… Nevjerojatan pogled na moćni planinski lanac Elbruz. Panoramska stajališta, možda ćemo posjetiti domaće pčelare. Usput nas pozivaju jednostavna sela s jednostavnim tradicionalnim životom. Hodamo među rižinim poljima do slanih izvora. Dolazak u selo ispod Alamuta, neosvojivu tvrđavu iranskih ismailita koja je oduvijek uzburkala duhove. U šetnji do dvorca sela samo iskaču putem kao i jedinstvena priroda. Štipamo se za obraze – je li to java? Povratak u selo. Večera. Noćenje u jednostavnom pansionu i/ili kod mještana i/ili u seoskoj školi ili u šatorima. (D, V, noćenje kod domaćina ili u školi)

 2. dan ALAMUT – QAZVIN – ZANJAN. Doručak. Rani silazak u dolinu uz panoramska zaustavljanja na putu. U Qazvinu gledamo Emam Zade. Na putu do Zanjana zaustavljamo se u gradu Soltaniyeh, koji je bio prijestolnica mongolske dinastije Ilkanida u 14. stoljeću, a danas se možemo diviti mongolskom mauzoleju (UNESCO) sultana Oldjaitu, poznata kao najtanja kupola od cigle i najveća kupola od opeke na svijetu. Nakon posjeta Soltaniyehu, krećemo u obližnje bezvremensko selo gdje se šetamo i živimo životom lokalnog stanovništva. Uz dovoljno vremena, pripremit ćemo vam iznenađenje! Večernji dolazak u Zanjan, tipični tradicionalni iranski grad. Smještaj u hotel i noćenje. (H, D)

 3. dan ZANJAN – TAKHT–E–SOLEIMAN – TAKAB. Doručak. Istražujemo Zanjan, poznat pod nadimkom Iranski Damask, jer je dom za izradu noževa i nekoć zaobljenih sablji. Vozimo se prema brdovitom i plemenitom Kordestanu. Slikovit uspon obiluje panoramskim prizorima i kratkim šetnjama. Ovdje su sela drugačija, a stanovnici imaju turbane na glavama… Promatramo njihov svakodnevni život i zavirujemo u njihove nastambe? Vrhunac dana je posjet veličanstvenom Salomonovom prijestolju – Takht-e-Soleyman (UNESCO). Uz Sveto jezero pripadnici vjere zoroastrizma podigli su jedinstveno svetište i proslavili Ahura Mazdu u jednom od četiri najveća hrama vatre. Mjesto vam prenosi posebnu energiju. Proživimo život u tvrđavi na drevnom putu svile i začina od srednje Azije do Mezopotamije. Možda zalazak sunca s vulkanskog vrha? Vožnja do Takaba. Smještaj u pansion i noćenje. (P, D)

 1. dan TAKAB – SANANDAJ – PALANGAN. Doručak. Napuštamo Takab i krećemo prema samom srcu Iranskog Kurdistana. Dan posvećujemo iskustvu kurdskog života. Ulazimo u sela, šetamo i zavirujemo u kuće. Kako se jednostavno i ugodno osjećamo. Dolazak u Sanandaj, glavni grad iranske pokrajine Kurdistan. Sam kraj je kao muzej na otvorenom. Šetnja do centra grada i vidimo zanimljiv muzej o životu Kurda u kući bogatih trgovaca. Pješačimo do džamije, a zatim nastavljamo put u kurdska brda do udaljenog sela Palangan tamo na kraju svijeta. Smještaj kod mještana, večera i noćenje. (noćenje kod domaćina, D, V)

 2. dan PALANGAN – KERMANSHAH – HORRAMABAD. Doručak. Oproštaj od ljubaznih mještana gdje smo odsjeli. Put nas vodi do Kermanshaha, gdje posjećujemo zanimljive ahemenidske stijene Takht-e-Bostan. Ulazimo u planine Zagros i putujemo panoramskom cestom do Horramabada. Horramabad je glavni grad Luristan, gdje žive plemenski Luri, u čiji kraj noga stranaca rijetko kroči. Luri govore svoj jezik i živi na svoj način. Posjećujemo etnografski muzej u tvrđavi Shapu Khast i, u skladu s vremenom, posjet gradskoj tržnici. Smještaj i noćenje. (H, D)

 1. dan HORRAMABAD – HAMADAN. Doručak. Slijedimo panoramsku cestu preko brda do Hamadana, zaustavljamo se na putu do tradicionalnog sela i doživljavamo njihovu gostoljubivost. Hamadan je jedan od glavnih gradova bivšeg Ahemenidskog Carstva. Posjećujemo mauzolej jednog od značajnih filozofa i učenjaka Ibn Sine (Avicenna), te uz malo sreće posjećujemo nekada najvažnije židovsko svetište u Iranu, grobnicu Esther i Mordekaj; ako želite, možemo posjetiti i ahemenidske reljefe Ganjnameh pored istoimenih vodopada, koji je popularno turističko mjesto lokalnog stanovništva. Smještaj i noćenje. (H, D)

 1. dan HAMADAN – TEHERAN. Doručak. Rani polazak i vožnja do Teherana. Posjećujemo Muzej dragulja i veličanstvenu palaču Golestan. Tu je i tržnica na kojoj si možemo priuštiti posljednje kupnje. Zatim se vozimo do 435 m visokog tornja Melal, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad, a u sklopu kojeg se nalaze brojni restorani, trgovine i druga zabava. Ovdje provodimo večer do polaska prema zračnoj luci. (D, bez noćenja)

 2. dan TEHERAN – LJUBLJANA. Let iz lokalne zračne luke prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

 

Odabirom optimalnih zrakoplovnih karata, raspored razgleda se može promijeniti. Putovanje Iranski doživljaj je glavni putovanje te sastavni dio ovog putovanja su Iranski kaleidoskop i Skriveni i nepoznati Iran.

Ukoliko je Iranski kaleidoskop spojen s Iranskim doživljajem, računati ćemo doplatu ovisno o veličini skupine; ako je na dijelu putovanje manje putnika, cijena se mijenja.

CIJENE

Cijena putovanja
14.240,21 Kn/1890 EUR

Obvezne doplate
Iranska viza 488 Kn/65,00 EUR

Doplate po želji

Doplata na kraju putovanja (preporučene napojnice) 450 Kn/60,00 EUR
Doplate za jednoposteljnu sobu 1.575 Kn/210,00 EUR

Popusti
Članski popust od redovne cijene putovanja 3,50 %
Popust za djecu 2-12 let na pomoćnom ležaju 20,00 %
Popust za djecu 2-12 let na osnovnom ležaju 10,00 %

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje: zračni prijevoz prema programu, zračne pristojbe i sigurnosne pristojbe (234 EUR), domaći let Shiraz – Teheran, prijevoz do/iz zračne luke polaska/dolaska do/iz Ljubljane (ako to nije Ljubljana),  noćenja i obroka kako je opisano u nastavku, prijevoz i razgledavanje klimatizirani autobus i lokalna sredstva, slovenski vodiči i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije putovanja. Ulaznice nisu uključene u cijenu putovanja. Iznose 90 EUR i putnik plaća na kraju putovanja.

INFORMACIJE

SMJEŠTAJ I PREHRANA: 9 noćenja u hotelima 3-4* s doručkom, noćenje u jednostavnom pansionu, 3 noćenja s lokalnim stanovništvom i/ili u seoskoj školi s polupansionom (pustinjsko selo, Palangan, Alamut).

DOKUMENTI: Potrebna putovnica ili osobna iskaznica; MORA VRIJEDITI DULJE OD 6 MJESECI NAKON ULASKA U DRŽAVU.

VIZE: Hrvatima je potrebna viza za ulazak u Iran. Dobrih mjesec dana prije polaska kontaktirati ćemo vas da nam pošaljete ispunjen obrazac u excelu, koji ćemo vam prethodno poslati, kopije putovnice te fotografiju u boji.  Mjesec dana prije polaska dobiti ćete nov dopis s molbom da priložite originalnu putovnicu u kojoj ne smije biti izraelski žig, fotografiju dimenzija 3,5×4,5cm i ispunjen obrazac iranske ambasade (koji ćemo vam prethodno poslati). Vizu ćemo nabaviti u iranskoj ambasadi u Zagrebu, a putovnice ćemo vam vratiti na putovanju. U vrijeme pridobivanja vize ne ćete imati pristup putovnici

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 6.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije