Iranski kaleidoskop

9 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
9 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, noćenje/doručak, razno
CIJENA
10.533,23 Kn/1398 EUR

OPIS

 • Uđite u Shiraz – mjesto pjesnika
 • Istražite pustinjski Yazd
 • Uzviknite: „Ishafan je čudnovat!“

Iran – daleka i nepoznata zemlja, egzotična i izazovna, raznolikost na svakom koraku, vrhunci arhitekture, umjetnosti i povijesti, bliskoistočna civilizacija koja vas ne ostavlja ravnodušnim. Iranci – senzualni, spontani i znatiželjni, otvoreni i aktivni – glavno iskustvo zemlje! Tradicija – razlika na svakom koraku; od zanimljive kuhinje do blatnih sela i mjesta gdje je vrijeme stalo. Priroda – da, ovdje je umjetnik stvarao s velikim nadahnućem! Dakle, zemlja koja nadopunjuje vaš pogled na svijet. Takav kakav jest, izazov i užitak za sentimentalnog suputnika!

U gradu pjesnika, Shirazu, ulazimo u pravu perzijsku stvarnost. Čitamo pjesme na grobnici velikog pjesnika Hafiza, šećemo gradskim tržnicama i na svakom koraku susrećemo mještane.

Ulazimo u vrijeme drevnog perzijskog kraljevstva. Ovdje je Darijeva prijestolnica Perzepolis i grobnice drugih perzijskih vladara (uključujući samog Darija Velikog), ovdje je Kirova grobnica u Pasargadaeu, simbol iranskog identiteta.

U Yazdu upoznajemo značajke pustinjske arhitekture i oživljavamo mjesto na kojem je vrijeme stalo. Susrećemo se i sa zoroastrijcima u njihovom središtu svijeta. Neka ti Ahura Mazda podari sretan put!

“Ishafan!”. Isplati se posjetiti ga. Vrhunska arhitektura, čarobna atmosfera ispod mostova  duž rijeke Zajandeh, tržnica 1001 noći i ljubazno stanovništvo …

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – TEHERAN. Let iz ljubljanske ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) te let do Teherana. (zrakoplov)

 1. dan TEHERAN – KASHAN – ABYANEH – ISFAHAN. Nakon slijetanja aviona (rano ujutro) ulazimo u autobus. Vozimo se do obližnjeg Kashana, koji je bio popularno mjesto Shah Abbasa. Posjećujemo tradicionalnu kashansku palaču, odnosno kuću bogatih trgovaca. Impresionirani smo vrtom, koji predstavlja iransku viziju raja! Nastavljamo put do romantičnog crvenog sela na kraju svijeta, Abyaneh (UNESCO). Stanovnici sela u podnožju planina žive u svom filmu. Sačuvali su tradicionalni način života i tako nam daju priliku da upoznamo njihovu svakodnevicu, zavirimo u njihove domove. Razgled sela. Prirodu, tradicija, spokoj,… Vožnja do Isfahana. Smještaj i noćenje. (H, D)

 2. dan ISFAHAN. Doručak. “Putovanje u zemljine vrhunce!”, uzvikuje francuski pjesnik Rainer, očaran njegovom ljepotom. Usklik nas prati i danas dok ulazimo u srce starog grada; oduševljenje arhitekata i umjetnika iz cijelog svijeta. Bacimo pogled na glavne znamenitosti; u seldžučkoj jednostavnosti, čarobna džamija, gradska tržnica i Naqsh-e Jahan – drugi najveći trg na svijetu, okružen veličanstvenim građevinama prošlosti (Imamova džamija, palača, djevojačka džamija). Čajanka u tajanstvenoj prostoriji, gdje se nalazi i slavina. Slobodno poslijepodne na gradskoj tržnici prilika je za kupnju egzotičnih suvenira, letećih tepiha i testiranje vještina pregovaranja s iskusnim poliglotskim trgovcima. Posjećujemo palaču s 40 stupova, još jedno od remek-djela Shah Abbasa. Slobodnu večer možemo provesti u centru grada, koje je pravo mjesto za druženje s mještanima koji nas radoznalo pozivaju na razgovor. Upoznajte beskrajnu dobrotu iranske duše. Noćenje. (H, D)

 3. dan ISFAHAN – PUSTINJSKO SELO. Doručak. Posjećujemo armensku četvrt te katedralu Vank i Muzej armenske kulturne baštine. Ulazimo u pustinju. Poslijepodne provodimo u atmosferi pješčane arhitekture, šetamo dinama i posjećujemo slano jezero, posjećujemo tkalje devine vune. Što je s pustinjskim solanama? Predivno iskustvo! Smještamo se u pustinjskoj kući i osjećamo mekoću i ljubaznost mještana. Večera i noćenje kod mještana. (noćenje kod domaćina, D, V)

 4. dan PUSTINJSKO SELO – MEYBOD – CHAK CHAK – YAZD. Doručak. Rastanak od mještana gdje bismo rado ostali i duže; tamo gdje je vrijeme stalo. U Meybodu posjećujemo ledenu kuću, golubarnik i karavanski dvorac. Vožnja do slane pustinje, gdje se visoko u stijenama ispred nas uzdiže zoroastrički hram vječne vatre Chak Chak. Vožnja do Yazda. Noćenje. (H, D)

 5. dan YAZD. Doručak. Yazd (UNESCO) je jedan od najljepših gradova pustinjske arhitekture i svjetski centar sljedbenika zoroastrizma, začetnika prve monoteističke religije u ovom dijelu svijeta. Potresan je uspon do stupova tišine – stara zoroastrijska groblja, gdje u tišini odajemo počast dušama. Posjećujemo hram vječne vatre, jer je svjetlost, dragi moji, suprotnost tami (prorok Zaratustra). Zanimljiv je Muzej vode u kojem detaljno saznajemo kako su se pustinjski ljudi prilagodili životu u pustinji. Poslijepodne ulazimo u priču o starom Yazdu. Vrijeme je ovdje stalo. Živimo u labirintu uličica, upoznajemo blatnjavu arhitekturu pustinjskih mjesta, privlače nas ulični prizori, užad (podzemni rovovi) i Badgiri (iranski klima uređaj). Uživajte u strujanju vjetra! Posjećujemo džamiju, koja je jedna od najstarijih na iranskom tlu. Noćenje. (H, D)

 1. dan YAZD – PASARGADE – PERZEPOLIS – SHIRAZ. Doručak. Slijedi vožnja stepskom iranskom visoravni, srcem iranske civilizacije, sve do početka Velike pustinje. Okruženi smo tradicionalnim prizorima iranskog života. Dolazimo do Iranske ploče i vidimo grobnicu kralja Kira u Pasargadae. Čini se kao da duh Kira i danas lebdi nad zemljom… Vožnja slikovitom ravnicom do najveće drevne perzijske znamenitosti – Perzepolisa. Prijestolnica nad prijestolnicama vodi nas u Darijeva vremena 2500 unazad i danas ostavlja nezaboravan dojam na posjetitelja. Ako igdje, ovdje upoznajemo svu slavu, moć i bogatstvo prvog Perzijskog Carstva. U susjednom Naqsh-e-Rostamu odajemo počast perzijskim kraljevima u grobnicama isklesanim u stijenama. Vožnja do Shiraza. Noćenje. (H, D)

 1. dan SHIRAZ – večernji let u TEHERAN. Doručak. Grad pjesnika, iranski Pariz, kulturna prijestolnica Irana, stara prijestolnica dinastije Zand na spoju iranske ploče s visokim planinama Zagros; nazivaju ga i gradom ruža, vina i ljubavi… Poznat je po svojim stanovnicima koji znaju uživati ​​u životnim radostima. Izvana možemo vidjeti citadelu iz 18. stoljeća i prošetati do džamije Nasir al-Molk, gdje se upoznajemo sa živopisnim interijerom građevine u karakterističnim bojama grada. Posjećujemo jednu od najljepših iranskih tržnica, a također doživimo pobožnu atmosferu “Emamzadeha”, svetih grobnica šijita. Slobodno za ručak. Vrhunac dana očekuje nas u čarobnoj atmosferi parkova s ​​mauzolejem velikog pjesnika Sadija i Hafiza. Stojimo uz grob, slušamo njegove pjesme i doživljavamo čar mještana. Prekrasan uvid u iransku dušu. Vožnja do zračne luke i let za Teheran. (D)

 1. dan TEHERAN – LJUBLJANA.Let iz lokalne zračne luke prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane).(zrakoplov)

 

Odabirom optimalnih zrakoplovnih karata, raspored razgleda se može promijeniti. Putovanje Iranski doživljaj je glavni putovanje te sastavni dio ovog putovanja su Iranski kaleidoskop i Skriveni i nepoznati Iran.

Ukoliko je Iranski kaleidoskop spojen s Iranskim doživljajem, računati ćemo doplatu ovisno o veličini skupine; ako je na dijelu putovanje manje putnika, cijena se mijenja.

CIJENE

Cijena putovanja
10.533,23 Kn/1398 EUR

Obvezne doplate
Doplata za veličinu skupine 15 – 19 osoba 675 Kn/90,00 EUR
Iranska viza 488 Kn/65,00 EUR

Doplate po želji

Doplate za jednoposteljnu sobu 1.350 Kn/180,00 EUR
Doplata na kraju putovanja (preporučene napojnice) 263 Kn/35,00 EUR

Popusti
Popust za djecu 2-12 let na osnovnom ležaju 10,00 %
Popust za djecu 2-12 let na pomoćnom ležaju 20,00 %
Članski popust od redovne cijene putovanja 3,50 %

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje: zračni prijevoz prema programu, zračne pristojbe i sigurnosne pristojbe (234 EUR), domaći let Shiraz – Teheran, prijevoz do/iz zračne luke polaska/dolaska do/iz Ljubljane (ako to nije Ljubljana),  noćenja i obroka kako je opisano u nastavku, prijevoz i razgledavanje klimatizirani autobus i lokalna sredstva, slovenski vodiči i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije putovanja. Ulaznice nisu uključene u cijenu putovanja. Iznose 60-70 EUR i putnik plaća na kraju putovanja.

INFORMACIJE

DOKUMENTI: Potrebna putovnica ili osobna iskaznica; MORA VRIJEDITI DULJE OD 6 MJESECI NAKON ULASKA U DRŽAVU.

VIZE: Hrvatima je potrebna viza za ulazak u Iran. Dobrih mjesec dana prije polaska kontaktirati ćemo vas da nam pošaljete ispunjen obrazac u excelu, koji ćemo vam prethodno poslati, kopije putovnice te fotografiju u boji.  Mjesec dana prije polaska dobiti ćete nov dopis s molbom da priložite originalnu putovnicu u kojoj ne smije biti izraelski žig, fotografiju dimenzija 3,5×4,5cm i ispunjen obrazac iranske ambasade (koji ćemo vam prethodno poslati). Vizu ćemo nabaviti u iranskoj ambasadi u Zagrebu, a putovnice ćemo vam vratiti na putovanju. U vrijeme pridobivanja vize ne ćete imati pristup putovnici

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 6.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije