Iskonski Tadžikistan

15 dana, 99 – Oskar +
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar +
TRAJANJE
15 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 2-4*, penzioni, doručak/puni pansion
CIJENA
17.978 Kn

OPIS

 • Spektakularne vožnje Pamirskom magistralom,
 • Veliki Pamir i sela na krovu svijeta
 • Bartang dolina – jedna od najljepših dolina u Pamiru
 • Wakan koridor i zanimljivi pogledi prema Afganistanu

Vrhunac putovanja je iskustvo Pamirske ceste, koja vas vodi kroz Wakhan koridor do najudaljenijih kutaka svijeta. Među izvanrednim panoramama visokih brda i plemena Tadžika, Kirgiza i drugih naroda, koji su u ovim zabačenim kutevima našli utočište i mogućnost preživljavanja u najskromnijim uvjetima. Informativno i transcendentno u isto vrijeme.

Kroz Tadžikistan je prolazio i Put svile kojim su hodali Marko Polo, Džingis-kan i Aleksandar Veliki. Zemlja je bila dio bivšeg Sovjetskog Saveza, čiji se utjecaj osjeća i danas. Gusto naseljene doline mogu se pohvaliti bogatom poviješću. Tadžikistan je nekoć bio na raskrižju Azije i četiri kraka Puta svile. Prelazila su Pamir i Fan planine. Ostavština svjedoči o zoroastričkoj, budističkoj, hinduističkoj, kršćanskoj i konačno islamskoj civilizaciji.

Priroda je naglasak cijelog putovanja. Ulazimo u najudaljenija područja svijeta. Ruta nas vodi pokraj čuvenog Lenjinovog vrha od sedam tisuća tisuća metara do veličanstvenog visokoplaninskog jezera Karakul ispod moćne planine Mustag Ato.

Brojna su iskustva koja stvaraju nezaboravne priče s putovanja. Istraživanje sela “Kraj svijeta”, opuštanje u toplim izvorima, upoznavanje domovine slavnih Wakhan, razgovor s neobuzdanim Afganistancima na “ničijoj zemlji”, istraživanje doline Bartang, koja je poznata kao jedna od najljepših i vrlo jedinstvene doline u Pamiru.

Hrabro i pustolovno putovanje koje nudi nevjerojatno iskustvo.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – TASHKENT. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju transfer iz Ljubljane) preko povezujuće zračne luke za Tashkent. (zrakoplov)

 1. dan TASHKENT – prelazak granice OYBEK – KHUDZHAND. Jutarnje slijetanje u Tashkent. Odmah smo krenuli prema granici Oybek prema gradu Khudzhandu koji je drugi po veličini grad u Tadžikistanu. Doručak na putu. Po dolasku, smještaj u hotel i ručak. Zatim idemo istraživati ​​grad. Posjećujemo gradski muzej, mauzolej Shayh Muslihiddina te obilazimo poznatu tržnicu Panjshanbe koja je najstarija tržnica u Tadžikistanu. Povratak u hotel. Večera i noćenje. (H, D, R, V)

 1. dan KHUDZHAND – ISTARAVSHAN – SARITAG. Doručak. Krećemo na put i naša prva stanica je u gradu muzeju Istaravshanu, koji je drevna prijestolnica trgovine i obrta. Čak je i jedan od najstarijih gradova u cijeloj srednjoj Aziji. Razgledavamo staru gradsku jezgru i džamiju Shohi Zinda. Ručak u lokalnom restoranu. Vožnja do sela Saritag. Smještaj u jednostavnom pansionu, večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan SARITAG – izlet do jezera ISKANDERKUL – SARITAG. Nakon doručka krećemo prema jezeru Iskanderkulu koje se nalazi u srcu Fanskog gorja. Provodimo dan na ovom slikovitom jezeru, koje je jedno od najljepših jezera u Tadžikistanu. Trokutastog je oblika i smaragdno zeleno-plave boje. Iz jezera teče brza rijeka Iskandar-darya, koja tvori prekrasan vodopad, koji se naziva i “Fan Niagara”, koji pada s visine od 38 metara. Povratak u selo Saritag. Večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan SARITAG – prelaz ANZOB (2900 m) – DUSHANBE. Doručak. Idemo na dugo putovanje prema Dushanbeu. Prelazimo prijevoj Anzob i tunel Istiqlol. Ručak na putu. Dolazak u Dushanbe. Hotelski smještaj. Večera i noćenje. (H, D, R, V)

 1. dan DUSHANBE. Doručak. Dan provodimo istražujući glavni grad Tadžikistana. Posjećujemo nacionalni muzej, gdje ćemo zaokružiti povijesni pregled Tadžikistana. Između ostalog, u muzeju se čuva i 14 m dugačak i 1600 godina star kip uspavanog Buddhe. Zatim ćemo prošetati glavnom avenijom i vidjeti palaču Navruz, spomenik Somoni i park Rudaki. Ručak u lokalnom restoranu. Potom se vozimo do 30 km udaljene tvrđave Hissar, gdje se 1924. godine odigrala posljednja bitka između Crvene armije i Mudžahedina. Nakon obilaska povratak u hotel. Večera i noćenje. (H, D, R, V)

 1. dan DUSHANBE – KALAIKHUM. Doručak. Čeka nas duga i naporna vožnja „Pamirskom magistralom“ do Kalaikhum. Ruta je ukrašena kratkim zaustavljanjima i posjetom tvrđavi Hulbuk. Ručak na putu. Ovo je područje više tradicionalno, s muškarcima koji nose prepoznatljive brade, a ženama u tradicionalnoj odjeći. Dolazak u Kalaikhum. Smještaj, večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan KALAIKHUM – KHOROG. Doručak. Krećemo na put koji nas vodi uz granicu s Afganistanom. Usputna zaustavljanja i ručak. Dolazimo u gradić Khorog koji leži u uskoj dolini i nalazi se na nadmorskoj visini od 2.060 m. Mjesto je okruženo voćnjacima jabuka, marelica, dudovima i topolima. Obilazimo grad, posjećujemo gradski muzej i botanički vrt. Za ugodan završetak dana, šetamo gradskim parkom i bazarom. Smještaj, večera i noćenje. (H, D, R, V)

 1. dan KHOROG – YAMG. Doručak. Čekamo prijevoz do sela Yamg. Kako put ne bi bio pretežak, uz usputna zaustavljanja prvo obilazimo mjesto Garmchasma, najpoznatiji termalni izvor u zemlji. Ručak na putu. Vidjet ćemo i tvrđavu Kakh-Kakh i svetište Shohi Mardon, smješteno na obali rijeke Panj. Dolazak u selo Yamg. Smještaj u jednostavnom pansionu. Večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan YAMG – LANGAR. Doručak. Čeka nas vožnja do sela Langar. Zaustavljamo se u dva sela. Prvo je selo Yamchun, gdje vidimo gradsku tvrđavu i sveti izvor Bibi Fotima. Sljedeće selo je Yamg jamoat Vrang. Ovdje se nalazi muzej Muborakija Vakhanija, popularnog filozofa, pjesnika, glazbenika, astronomskog umjetnika i vjerskog stručnjaka. Uskoro stižemo u selo Langar. Smještaj u pansion. Večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan LANGAR – jezero YASHIKUL – MURGAB. Doručak. Danas nas čeka vožnja do Murgaba preko prijevoja Khargushi (4344 mnv). Na putu posjećujemo budistički samostan smješten na padini prve desne terase rijeke Panj i jezera Yashikul. Nakon obilaska vožnja do jezera Yashikul, što znači „zeleno jezero“. Nalazi se na 3700 m nadmorske visine, dugo je 19 km i široko 1-4 km, a najveća dubina je 50 m. Šetnja uz jezero. Vožnja do sela Alichur gdje ćemo ručati. U kasnim poslijepodnevnim satima stižemo u Murgab – najviši okrug Tadžikistana koji se nalazi na 4314 m nadmorske visine. Smještaj u pansion. Večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan MURGAB – jezero KARAKUL – podnožje planine PIK LENINA. Doručak. Vožnja do jezera Karakul. Prelazimo najviši prijevoj u srednjoj Aziji „Ak-baytal“ koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4655 m. Po dolasku izdvajamo vrijeme za kratku šetnju i odmor uz jezero Karakul, poznato slano Crno jezero, koje leži čak 100 m više od poznatog jezera Titicaca u Andama. Nakon ručka odlazimo u podnožje planine Pik Lenina. Planina Pik Lenina (7134 m) druga je najviša planina u Kirgistanu i Tadžikistanu, a smatra se jednom od najlakše dostupnih sedamtisućnjaka na svijetu. Možda ćemo imati sreću da vidimo i sam vrh spomenute planine. Vožnja do našeg pansiona. Smještaj, večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan jezero KARAKUL – SARY TASH – OSH (Kirgistan). Doručak. Vožnja preko prijevoja Sary Tash prema kirgistanskom Oshu. Grad Osh je jedan od najstarijih i najvažnijih gradova u srednjoj Aziji. Uz ostale atrakcije svakako se najviše ističe pitoreskna tržnica. Popet ćemo se i na Sulejmanovu goru (UNESCO). Odavde se pružaju prekrasni pogledi. Vožnja do hotela. Smještaj i noćenje. (H, D)

 1. dan OSH – prelazak granice DOSTLIK – MARGILAN – KOKAND – TASHKENT. Nakon doručka vožnja prema uzbekistanskoj granici “Dostlik”. Nastavak vožnje do Tashkenta uz zaustavljanje u mjestu Margila, gdje razgledavamo „Tvornicu svile“. Ponovno se zaustavljamo u Kokandu, gdje razgledavamo palaču Khudayarhon. Dolazak u Tashkent u kasnim poslijepodnevnim satima. Posljednju večer provodimo na poznatom Broadwayu, gdje ponovno proživljavamo nevjerojatno putovanje koje smo prošli. Večernji transfer do zračne luke. (D, bez noćenja)

 1. dan TASHKENT – LJUBLJANA. Let iz lokalne zračne preko povezujuće zračne luje do Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju i vožnja do Ljubljane). (zrakoplov)

CIJENE

Cijena putovanja
17.978 Kn/2397 EUR

Obvezne doplate

Doplata za veličinu skupine 15 – 19 osoba 1.125 Kn/150,00 EUR
Viza za Tadžikistan 600 Kn/80,00 EUR

Doplate po želji

Doplata za jednokrevetnu sobu 1.350 Kn/180,00 EUR
Doplata na licu mjesta (preporučene napojnice) 450Kn/ 60,00 EUR

Popusti
Popust za djecu 2-12 godina na pomoćnom ležaju 10,00 %
Članski popust od redovne cijene aranžmana 293 Kn/39,00 EUR
Popust za djecu 2-12 godina na osnovnom ležaju 5,00 %

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje: zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe (280 EUR), prijevoz do/od polazne zračne luke do Ljubljane, ako to nije ljubljanska zračna luka, noćenja kako je opisano u nastavku, obroke prema oznakama za svaki dan putovanja, sav prijevoz i izleti, ulaznice prema programu, sve potrebne dozvole, lokalni vodiči, slovensko vodstvo, troškovi pripreme i organizacije putovanja.

INFORMACIJE

Smještaj: 5 noćenja u hotelima 2-4* (lokalna kategorizacija), 7 noćenja u jednostavnim pansionima kod domaćina. Pansioni u Tadžikistanu su vrlo jednostavni; WC i kupaonica se vrlo vjerojatno zajednička.

DOKUMENTI: valjana putovnica.

VIZA: *Od 01.siječnja 2022. godine za boravak do 30 dana, hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u Tadžikistan.

**Hrvatski državljani koji putuju u Tadžikistan u poslovne ili turističke svrhe, mogu ishoditi elektronsku vizu (e-Visa) isključivo putem službenih web stranica: https://www.evisa.tj i www.visa.gov.tj, za boravak koji ne prelazi 45 dana.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja. VISINA I VISINSKA BOLEST: Putovanje se odvija na nadmorskoj visini od 1.800 – 4.282 m, najviša točka je 4.282 m. Postoji mogućnost visinske bolesti, prije putovanja se posavjetujte s liječnikom. Izlet uključuje aklimatizacijski pristup te kretanje i dinamiku koja pomaže tijelu da svlada izazove visine. Uz dobru fizičku kondiciju smanjuje se mogućnost pojave visinske bolesti. Za uspješnu prilagodbu na nadmorsku visinu preporučamo: lagano kretanje, pijenje vode (barem 3l ili više dnevno), pomaže i konzumacija češnjaka (posavjetujte se s liječnikom). U slučaju većih problema zbog visine, jedino što pomaže jest spuštanje na manju nadmorsku visinu. Agencija Oskar ne snosi odgovornost za troškove nastale time.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA:26.01.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije