Klasični Iran

9 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
9 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, polupansion
CIJENA
11.527,79 Kn/1530 EUR

OPIS

 • Uđite u Shiraz – mjesto pjesnika
 • Istražite pustinjski Yazd
 • Uzviknite: „Ishafan je čudnovat!“

Iran – daleka i nepoznata zemlja, egzotična i izazovna, raznolikost na svakom koraku, vrhunci arhitekture, umjetnosti i povijesti, bliskoistočna civilizacija koja vas ne ostavlja ravnodušnim. Iranci – senzualni, spontani i znatiželjni, otvoreni i aktivni – glavno iskustvo zemlje! Tradicija – razlika na svakom koraku; od zanimljive kuhinje do blatnih sela i mjesta gdje je vrijeme stalo. Priroda – da, ovdje je umjetnik stvarao s velikim nadahnućem! Dakle, zemlja koja nadopunjuje vaš pogled na svijet. Takav kakav jest, izazov i užitak za sentimentalnog suputnika!

U gradu pjesnika, Shirazu, ulazimo u pravu perzijsku stvarnost. Čitamo pjesme na grobnici velikog pjesnika Hafiza, šećemo gradskim tržnicama i na svakom koraku susrećemo mještane.
Ulazimo u vrijeme drevnog perzijskog kraljevstva. Ovdje je Darijeva prijestolnica Perzepolis i grobnice drugih perzijskih vladara (uključujući samog Darija Velikog), ovdje je Kirova grobnica u Pasargadaeu, simbol iranskog identiteta.

U Yazdu upoznajemo značajke pustinjske arhitekture i oživljavamo mjesto na kojem je vrijeme stalo. Susrećemo se i sa zoroastrijcima u njihovom središtu svijeta. Neka ti Ahura Mazda podari sretan put!

“Ishafan!”. Isplati se posjetiti ga. Vrhunska arhitektura, čarobna atmosfera ispod mostova duž rijeke Zajandeh, tržnica 1001 noći i ljubazno stanovništvo …

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – TEHERAN. Let iz ljubljanske ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) te let do Teherana. (zrakoplov)

 1. dan TEHERAN – let u SHIRAZ. Doručak. Obilazak iranske prijestolnice koja se južnim dijelom proteže u pustinju, a na sjeveru visoko u gorje Elburz. Grad doživljava procvat i nezaustavljiv rast. Pravi Iran ukratko… Prvo ćemo posjetiti palaču Golestan i osjetiti iransku notu. Zatim posjećujemo Arheološki muzej i suočavamo se s poviješću Irana. Tu je i Muzej dragulja s riznicom posljednjih kraljeva. Zaustavljamo se kod modernog spomenika Azadi, koji je danas simbol grada i slobode. Polazak do zračne luke i let za Shiraz. Vožnja do hotela. Smještaj, večera i noćenje. (H*, D, V)

 1. dan SHIRAZ. Doručak. Grad pjesnika, iranski Pariz, kulturna prijestolnica Irana, stara prijestolnica dinastije Zand na spoju iranske ploče s visokim planinama Zagros; civilizacija okružena izvornim svijetom okolnih plemena. Nazivaju ga i gradom ruža, vina i ljubavi… Poznat je po svojim stanovnicima koji znaju uživati ​​u životnim radostima. Posjećujemo citadelu iz 18. stoljeća i razgledavamo džamiju. Posjećujemo jednu od najljepših iranskih tržnica, a također doživimo pobožnu atmosferu “emam-zade”, svetih grobnica šijita. Slobodno vrijeme za ručak. Vrhunac dana očekuje nas u čarobnoj atmosferi parka s mauzolejom velikog pjesnika Hafiza. Stojimo uz grob, slušamo njegove pjesme i doživljavamo senzualnost mještana. Imamo i prekrasan uvid u iransku dušu u mauzoleju pjesnika Saadija. Večera u tradicionalnom restoranu. Noćenje. (H*, D, V)

 1. dan SHIRAZ – PERZEPOLIS – PASARGADAE – YAZD. Doručak. Vožnja slikovitom ravnicom do najveće drevne perzijske znamenitosti – Perzepolisa. Prijestolnica nad prijestolnicama iz Darijeva vremena, stara oko 2500 godina i danas ostavlja nezaboravan dojam na posjetitelja. Ovdje upoznajemo svu slavu, moć i bogatstvo prvog Perzijskog Carstva. U susjednom Naqsh-eRostamu odajemo počast perzijskim kraljevima u grobnicama isklesanim u stijenama. Vožnja iranskom divljinom i posjet grobnici kralja Kira u Pasargadaeu. Čini se kao da Kirov duh i danas lebdi nad zemljom… Slijedi vožnja kroz stepski dio Irana, srce iranske civilizacije, sve do početka Velike pustinje. Okruženi smo tradicionalnim prizorima iranskog života. Dolazak u Yazd. Večera i noćenje. (H*, D, V)

 1. dan YAZD. Doručak. Yazd (UNESCO) je jedan od najljepših gradova pustinjske arhitekture i svjetski centar sljedbenika zoroastrizma, začetnika prve monoteističke religije u ovom dijelu svijeta. Potresan je uspon do stupova tišine – stara zoroastrijska groblja, gdje u tišini odajemo počast dušama. Posjećujemo hram vječne vatre, jer je svjetlost, dragi moji, suprotnost tami (prorok Zaratustra). Zanimljiv je Muzej vode u kojem detaljno saznajemo kako su se pustinjski ljudi prilagodili životu u pustinji. Poslijepodne ulazimo u priču o starom Yazdu. Vrijeme je ovdje stalo. Živimo u labirintu uličica, upoznajemo blatnjavu arhitekturu pustinjskih mjesta, privlače nas ulični prizori, užad (podzemni rovovi) i Badgiri (iranski klima uređaj). Uživajte u strujanju vjetra! Posjećujemo džamiju, koja je jedna od najstarijih na iranskom tlu. Noćenje. Povratak u hotel. Slobodna večer. Zajednička degustacija pustinjskih specijaliteta Yazda u tradicionalnom restoranu. Noćenje. (H*, D, V)

 1. dan YAZD – MEYBOD – NAIN – ISFAHAN. Doručak. Vozimo se rubom velike pustinje prema Isfahanu. Na putu do zanimljivog Meyboda posjećujemo ledenu kućicu, golubarnik i dvorac za kamp prikolice. U Nainu ćemo se zaustaviti i napraviti pauzu za ručak. U centru tekstilnih proizvoda posjećujemo mještane koji izrađuju posebne proizvode na tkalačkim stanjima. Dolazak u Isfahan koji je jedan od najvećih spomenika svjetske kulturne baštine. Krajem 16. stoljeća grad je sagradio Safavid Shah Abbas i proglasio ga glavnim gradom carstva. Grad je ukrasio najljepšim primjerima islamske arhitekture, uz pomoć najboljih armenskih majstora. Prvo posjećujemo armensku četvrt i armensku katedralu Vank u kojoj se nalazi i Muzej armenske kulturne baštine. Vožnja do hotela i smještaj. Najbolje tek dolazi. Večer provodimo u jedinstvenom ugođaju na šetnici uz rijeku Zajandeh, gdje nas, osim atmosfere, očekuju i osvijetljeni mostovi – užitak i arhitektonski vrhunac ujedno. Puno mogućnosti za odlazak na večeru, a zatim za šalicu čaja ispod jednog od mostova. Noćenje. (H*, D, V)

 1. dan ISFAHAN. Doručak. “Putovanje u zemljine vrhunce!”, uzvikuje francuski pjesnik Rainer, očaran njegovom ljepotom. Usklik nas prati i danas dok ulazimo u srce starog grada; oduševljenje arhitekata i umjetnika iz cijelog svijeta. Bacimo pogled na glavne znamenitosti; u seldžučkoj jednostavnosti, čarobna džamija, gradska tržnica i Naqsh-e Jahan – drugi najveći trg na svijetu, okružen veličanstvenim građevinama prošlosti (Imamova džamija, palača, djevojačka džamija). Čajanka u tajanstvenoj prostoriji, gdje se nalazi i slavina. Slobodno poslijepodne na gradskoj tržnici prilika je za kupnju egzotičnih suvenira, letećih tepiha i testiranje vještina pregovaranja s iskusnim poliglotskim trgovcima. Posjećujemo palaču s 40 stupova, još jedno od remek-djela Shah Abbasa. Slobodnu večer možemo provesti u centru grada, koje je pravo mjesto za druženje s mještanima koji nas radoznalo pozivaju na razgovor. Upoznajte beskrajnu dobrotu iranske duše. Noćenje. (H*, D, V)

 1. dan ISFAHAN – ABIYANEH – KASHAN – TEHERAN. Doručak. Dan počinjemo rano. Vozimo se do romantičnog crvenog sela na kraju svijeta, Abiyaneh (UNESCO). Stanovnici sela u podnožju planina žive u svom filmu. Sačuvali su tradicionalni način života i tako nam daju priliku da upoznamo njihovu svakodnevicu, zavirimo u njihove domove. Hodamo po selu. Uživamo u prirodi, tradiciji, miru,… Ispunjeni iskustvima, vozimo se do obližnjeg Kashana, koji je bio popularno mjesto Shah Abbasa. Posjećujemo tradicionalnu palaču Kashan, odnosnokuća bogatih trgovaca. Impresionirani smo vrtom peraja, koji predstavlja iransku viziju raja! Vožnja do zračne luke Teheran. (D, nema noćenja)

 1. dan TEHERAN – LJUBLJANA. Let iz lokalne zračne luke prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

CIJENE

Cijena putovanja
11.527,79 Kn/1530 EUR

Obvezne doplate
Iranska viza 488 Kn/65,00 EUR

Doplate po želji

Doplata na kraju putovanja (preporučene napojnice) 225 Kn/30,00 EUR
Doplate za jednoposteljnu sobu 1688 Kn/225,00 EUR

Popusti
Popust za djecu 2-12 let na osnovnom ležaju 10,00 %
Članski popust od redovne cijene putovanja 3,50 %
Popust za djecu 2-12 let na pomoćnom ležaju 20,00 %

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje:zračni prijevoz po programu, aerodromske pristojbe i sigurnosne takse (234 EUR), prijevoz do polazne/odlazne zračne luke do Ljubljane, ako nije zračna luka Ljubljana, 6 noćenja u hotelima 4* s polupansionom (ručak ili večera u hotelima ili u tradicionalnim restoranima), prijevoz i razgledavanje klimatiziranim autobusom, slovenski vodič i lokalni vodiči, sve ulaznice prema programu, troškovi pripreme i organizacije izleta.

INFORMACIJE

VIZE: Hrvatima je potrebna viza za ulazak u Iran. Dobrih mjesec dana prije polaska kontaktirati ćemo vas da nam pošaljete ispunjen obrazac u excelu, koji ćemo vam prethodno poslati, kopije putovnice te fotografiju u boji. Mjesec dana prije polaska dobiti ćete nov dopis s molbom da priložite originalnu putovnicu u kojoj ne smije biti izraelski žig, fotografiju dimenzija 3,5×4,5cm i ispunjen obrazac iranske ambasade (koji ćemo vam prethodno poslati). Vizu ćemo nabaviti u iranskoj ambasadi u Zagrebu, a putovnice ćemo vam vratiti na putovanju. U vrijeme pridobivanja vize ne ćete imati pristup putovnici!

ZDRAVLJE: Od putnika se, osim PCR testa i potvrde o cijepljenju, također zahtjeva dokaz da su primili dodatni dozu cjepiva, ukoliko je prošlo više od 9 mjeseci nakon primitka druge doze. Ostalih obveznih cijepljenja nema!

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 06.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije