Klasični Uzbekistan

9 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
9 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, polupansion, razno
CIJENA
/

OPIS

  • Upoznajte stare karavanske gradove Buharu, Samarkand i Hivo
  • Osjetite čaroliju srednjovjekovne muslimanske priče
  • Neka vas očara atmosfera središnje Mezopotamije

Uzbekistan je većini relativno nepoznat pojam. Mistična država koja se doima kao most između svjetova – Europe i Azije. Upravo zbog mističnosti, ne želimo previše otkrivati i zato sami morate krenuti u istraživanje ove zemlje!

Svi oni koji ste posjetili Uzbekistan ili vam je poznat iz drugih razloga, molimo povedite i zaintrigirajte ostale putnike, no nipošto im nemojte otkrivati previše.

PROGRAM

1. LJUBLJANA – TAŠKENT. Okupljanje putnika na ljubljanskom aerodromu, odakle preko Istanbula letimo prema Taškentu. U slučaju obljižnje zračne luke transfer do tamo i natrag organiziran (avion)


2. dan TAŠKENT. Jutranji dolazak u Taškent. Slijedi cjelodnevni vođeni razgled Taškenta. Doručak na putu. Najprije razgledamo stari dio grada; trg Hast Imam, mauzolej Kaffal Sashi, medreso Barak-Khan, gdje se čuva najstariji svjetski Kuran, đamija Juma i Tillya Sheikh kao medresu Kukeldash sa bazarom Chorsu, gdje uđemo u novi dio Taškenta. Tu razgledamo trg neovisnosti Mustaqillik i muzej Umjetnosti. Prošećemo kroz gradski trg, gdje se nalazi opera, trg Amir Temur ,trg Bunyodkor, sa medresom Abul Kasim. Večera i noćenje. (H, V)


3. dan TAŠKENT – let u URGENČ – HIVA (Unesco). Doručak. Vožnja na aerodrom i let u Urgenč, a od tamo odlazimo u istraživanje. Srednjovjekovna Khiva – pravi je muzej na otvorenom – u njoj slobodno oživimo vrijeme sjajnog doba Svilene ceste, karavanske atmosfere i tadašnjeg modernog života! Tirkizni grad okružen je srednjovjekovnim zidinama, dok nas u njemu čekaju odlično očuvane palače, medrese i džamije, mauzoleji i druge javne građevine … Ovdje pronađemo i pravu uzbekistansku tržnicu. Slobodno za vlastito istraživanje grada, posjet čajani, lutanje tržnicom ili odmor. Večera i noćenje u obiteljskom hotelu/pansionu. (zrakoplov, H, V)


4. dan HIVA – BUHARA. Doručak. Napustimo Hivu te odlazimo u srce pustinje Kizil Kum. Prelazimo preko slavne Amur Darje, jedne od srednjoazijskih rijeka Mezopotamije. Zaustavimo se kako bi uživali u pogledu na Amur Darju i pustinju Kara Kum. S nešto sreće vidimo pustinjsku kamelu ili kuščara. Stanke na putu i vožnja prema Bukhari. Kasno poslijepodne stignemo u Bukharu. Vešernja šetnja. Večera i noćenje u hotelu. (H, DV)
5. dan BUHARA (Unesco). Doručak. Jedan od najpoznatijih gradova na Svilenom putu skriva bogatstvo povijesnih i arhitektonskih delicija … Dan posvećujemo obilasku i istraživanjima gradskih znamenitosti i ambijenta: ovdje se nalazi simbol grada – minaret Kalon, koji nas očarava svojim lijepim ciglastim uzorcima, mauzoleji Tšora bakra i Ismail Samanija … posjećujemo godišnju palaču bukharskih emira i tvrđavu u obliku moćne brodice. Šetnju nastavljamo među ostacima velikih gradskih zidina. Vrhunski primjerci srednje azijske islamske arhitekture koja bi se mogla naći još samo u Iranu! U slobodno vrijeme se gubimo u raspoloženju starog grada i otkrivamo zanimljivosti malih “srednjovjekovnih” trgovina. Po želji posjećujemo zanimljivo bukharsko kupalište ili uživamo u tradicionalnoj lutkarskoj predstavi (uz nadoplatu). Večera i noćenje u hotelu. (H, DV)


6. dan BUKHARA – JEZERO AJDARKUL. . Doručak. Napuštamo Bukharu i odlazimo prema prekrasnom jezeru Ajdakul u srcu beskonačne Crvene pustinje. Jezero je nastalo kao posljedica prirodne nesreće, kada je 1969.g. rijeka Sir Darja zalila obližnji rezervoar. Prijepodne ćemo imati priliku za skok u jezero, dulju šetnju u okolici jezera ili po pustinji, a možemo i promatrati i život ptica uz jezero. Čeka nas i kraće jahanje deva u „crnoj“ pustinji. Smještaj u jednostavnoj srednjoazijskoj jurti. Za večeru će se pobrinuti kazaški ugostitelji. Noćenje. (kamele, jurte, DRV)


7. dan JEZERO AJDARKUL – NURATA – SAMARKAND. Doručak u pustinji. Vožnja u Nuratu, grad, kojega je osnovao Aleksandar Veliki. Grad je okružen s Crvenom pustinjom na jednoj strani, beskonačnom uzbekistanskom stepom na drugoj strani i nuratskim planinama na trećoj strani. Prošećemo se među ostatcima Aleksandrove „Nure“, a zatim odlazimo prema Samarkandu. U ranim večernjim satima stignemo u često opjevani Samarkand. Večera i noćenje u hotelu. (H, DV)


8. dan SAMARKAND (Unesco) – vlak u TAŠKENT. Doručak. Timurlenkov grad je jedno od najljepših remek-djela svjetske arhitekture, izgrađen od strane Grka, Arapa i Mongola. U današnjoj uzbudljivoj mješavini starog i novog ostajemo fascinirani najljepšim zgradama koje smo ikada vidjeli… Posjećujemo slavni trg Registan koji se pored Ishafanskog trga smatra najljepšim na svijetu! Okružuju ga tri snažne medrese. U blizini se nalazi i džamija Bibi Hanum koju je Timur posvetio svojoj supruzi o kojoj kruže zanimljive legende. Naravno, obilazimo i poznati Gur-i Mir Timurlenkov mauzolej. Vrhunac dana je definitivno posjet Timuridske nekropole Shah-i Zinde gdje ostajemo očarani kaleidoskopskom zbirkom keramičkih ukrasa mauzolejskih princeza i prinčeva. U kasnim popodnevnim satima slijedi vožnja vlakom u Taškent. Večera i noćenje u hotelu. (H,ZV)


9.dan TAŠKENT-LJUBLJANA. Rani doručak. Let preko priključne zračne luke prema Ljubljani ili bližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju još vožnja do Ljubljane). (Z, Zrakoplov)

INFORMACIJE

DOKUMENTI: Potrebna valjana putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

ZDRAVLJE: Za ovo putovanje nema obveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 06.12.2020

Opći uvjeti poslovanja Agencije Oskar sastavni su dio programa i posebni su
tiskani prilog dostupan na svim prodajnim mjestima Oskar. Plaćanjem predujma
putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije