Marokanska vragolija

11 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
11 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, pansioni, logorovanje … noćenje/doručak, polupansion
CIJENA
8.272,88 Kn/1098 EUR

OPIS

 • Kraljevski Rabat, drevni Volubilis i egzotični labirint Feza
 • živite u čarobnom berberskom kraljevstvu Palmeraie, kasbaha i ksara
 • Doživite Marrakech s trgom Jemaa-el-Fnaa

Uvodne trenutke doživljavamo u razgledavanju i upoznavanju zemlje. Prvo je tu moderna prijestolnica Rabat, zatim nekadašnji glavni gradovi Meknes i Fez, u drugom živimo u labirintu starog grada – nezaboravno iskustvo! Tu je i antički Volubilis i hodočašće Moulay Idriss… Sve je kako smo navikli, turistički, ugodnije. Uvod je iza nas.

U središnjem dijelu putovanja ulazimo u marokansku bajku o životu Berbera i veličanstvenoj prirodi. Prvo je srednji Atlas i cedrova šuma, a onda počinje prava priča; romantična noć u šumarku palmi kanjona Ziz, doživljaj i noć na pustinjskoj dini Erg Chebbi, jedinstveno istraživanje kanjona Dades i spavanje u zabačenom berberskom selu Bou Tahrar! Raznolikost kraja, nepovezanost tema, jednostavan život u prirodnoj veličanstvenosti – spektar doživljaja.

Zadnju večer atmosfera polako počinje jenjavati u romantičnom filmskom selu Ait ben Haddou. Zatim se preko prijevoja Tizi n’Tichka vraćamo na središnju marokansku visoravan u živahni i zadivljujući Marrakech, mješavinu povijesti i sadašnjosti, stranaca i planinskih berberskih plemena, gradova i sela… Gubimo se u živosti mirisa, buke i vreve.

Putovanje je pripremljeno na solidnoj razini smještaja. Uključeno je i noćenje u šatorima i jednostavnim pansionima. Putniku je potrebna vreća za spavanje!

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – CASABLANCA – RABAT. Okupljanje u Ljubljani i vožnja do zračne luke. Let za Casablancu. Vožnja do Rabata i noćenje. (zrakoplov, H)

 1. dan RABAT – MEKNES – VOLUBILIS – MOULAY IDRISS – FEZ. Doručak. U modernoj marokanskoj prijestolnici vidimo simbole marokanske državnosti (mauzolej kralja Muhameda V., Hassanova kula i kompleks s kraljevskom rezidencijom) i uživamo u plavo-bijeloj kombinaciji nekadašnjeg gusarskog gnijezda Bou Regrega. Preko marokanske Mezete putujemo do Meknesa, trećeg po veličini kraljevskog grada usred plodnih visoravni u podnožju srednjeg Atlasa. Posjetite poznata gradska vrata Bab al Mansura i priuštite si slobodno vrijeme za istraživanje prvih „tajni.“ Nedaleko od Meknesa posjećujemo i Volubilis, moćne ostatke jednog od najudaljenijih rimskih uporišta, poznatog po savršeno očuvanim mozaicima u kućama nekadašnjih plemića. Zatim odlazimo u najsvetiji marokanski grad Moulay Idrissa, gdje uživamo u istraživanju sela i njegove jedinstvene atmosfere. Vožnja do Feza. Smještaj i noćenje. (H, D)

 1. dan FEZ – IFRANE – MIDELT. Doručak. Istraživanje čarobnog labirinta drevnog Feza ulazak je u vrijeme iz 1001 noći. Uronimo u doba napetih romana i živimo u orijentalnoj atmosferi tržnica i srednjovjekovnog života. Prvo se vozimo do obližnjeg brda, odakle se s vidikovca vidi stara medina (od 1976. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine). Zajedno ulazimo u ovaj nevjerojatan labirint uskih ulica. Vidimo preradu i oslikavanje kože, keramiku i mozaike, jedno od najstarijih sveučilišta na svijetu s džamijom Kairaouine, trgom Nejjarine s fontanom, ostacima melaha (židovske četvrti), prekrasne stare Medrese, više od 9.000 srednjovjekovnih trgova i uličica. Poslijepodne se vozimo kroz raznolik krajolik srednjeg Atlasa. Nedaleko je i zimski sportski centar Ifrane, čija je alpska arhitektura potpuna nepoznanica marokanskom krajoliku. Put nas vodi pored nomadskih šatora i uz malo sreće zapnemo za oko pastiru koji dane provodi sa svojim stadom. Osjetila u nosu ispunjena su mirisima cedrovih šuma i možda ćemo vidjeti prave berberske majmune. Nakon vijugavog uspona prema prijevoju, smještamo se u hladovinu najviših planina. Kasni dolazak i noćenje. (H, D)

 1. dan MIDELT – ERG CHEBBI/MERZOUGA. Doručak. Danas učimo što znači “druga strana Atlasa.“ Spuštamo se u pokrajinu Tafilat u blizini zavojite rijeke Ziz. Krajolik se mijenja od planinskog do izrazito pustinjskog. Arhitektura se također mijenja. Ljudi i država pokazuju potpuno novo lice. Pogledajmo prve palmerije, ksare i kasbe. Pokraj tirkizno plavog rezervoara i legijskog tunela dolazimo do Erfouda, gdje nas zavode fosili; pričaju nam priču o moru koje je nekoć pokrivalo kopno. Posjećujemo crnačka sela gdje upoznajemo naslijeđe robova koji su ovamo preko Sahare došli karavanskom trgovinom. Iz Merzouge smo krenuli na devama u naš pustinjski kamp. Zalazak sunca doživljavamo u Erg Chebbiju, jedinom pravom saharskom ergu u Maroku. Pustinjska večera s berberima. Noćimo u berberskim šatorima, gdje će se pobrinuti za podstavu i pokrivač. Najljepše je, naravno, pod zvjezdanim pokrivačem. (O, D, V)

 1. dan ERG CHEBBI/MERZOUGA – TODRA – DADES. Rano ujutro već smo na vrhu jedne od dina, jer bi bilo šteta propustiti izlazak sunca negdje iza Alžira. Nakon doručka vraćamo se u Merzougu s devama. Zatim krećemo na put prema brdima. Na putu se zaustavljamo kod podzemnih kanala i učimo kako su sušna područja dobila vrijednu vodu. Vožnja do romantičnog okruženja Todre. Ovdje se suočavamo s vlastitom malenošću dok stojimo usred kanjona okruženog moćnim liticama. Poslijepodne šetamo pustinjskim vrtovima i osjećamo kontrast plodne doline u zagrljaju kamenite neplodnosti. Slikoviti pogledi polako eskaliraju, dok “plovimo” cestom s tisućama kasbama u dramatičnom okruženju kanjona Dades. Smještaj. Večera. (P*, D, V)

 1. dan DADES – BOU TAHRAR. Doručak. Ujutro istražujemo veličanstvenu dolinu Dades između divljih planina i vijugave rijeke, kroz tradicionalna sela i duboke kanjone. Doživljavamo i dramatičan klanac, a zatim se penjemo visoko u brda kroz šareni krajolik. Ima dosta panoramskih zaustavljanja, šetnji i kontakata s mještanima. Okolica je veličanstvena – najbolji foto safari na putu!? U kasnim poslijepodnevnim satima stižemo u udaljeno selo Bou Tahrar, gdje ostajemo u jednostavnoj kući za goste. Nakon domaće večere slijedi opuštena večer. (P*, D, V, kombi)

 1. dan BOU TAHRAR – AIT BEN HADDOU. Doručak. Slijedi nezaboravna šetnja s prekrasnim pogledom na okolicu. Također možete izbjeći hodanje, ako želite. Razgovaramo s Berberima koji žive tradicionalnim životom daleko od svijeta. Poslijepodne se vraćamo u dolinu i nastavljamo putovanje do filmskog mjesta Ait Ben Haddou, gdje su snimljeni mnogi filmovi, uključujući Gladijator i Isus iz Nazareta. Uspinjemo se do najvažnije građevine – agadira, gdje se čuvala hrana. Smještaj u hotelu. Zadnja večer u prirodi na južnoj strani Atlasa. Noćenje. (H, D)

 1. dan AIT BEN HADDOU – MARAKEŠ. Doručak. Krećemo rano preko Atlasa i prelazimo poznati prijevoj Tizi n’Tichka. Ulazimo u kraljevski grad Marakeš, južni biser Maroka. Posjećujemo centar grada oko poznatog trga Jemaa-el-Fnaa. Upravo je on potaknuo UNESCO da rodi ideju o remek-djelima usmene i nematerijalne baštine čovječanstva, te je kao takva bila prva zaštićena. Trg je oduvijek svake večeri bio preplavljen kaotičnom vrevom. Sigurno nam neće biti dosadno s pripovjedačima, krotiteljima zmija i majmuna, glazbenicima i plesačima, četkicama za zube i gatarama! Za lakši san, preporučamo večernju šetnju. Noćenje. (H, D)

 1. dan MARAKEŠ. Doručak. U “crvenom” gradu i glavnom gradu marokanskog juga vidimo arhitektonsko remek-djelo – minaret Koutoubia s kraja 12. stoljeća. U sadijskim grobnicama vidimo gdje je pokopan Ahmed al-Dahabi, zlatni sultan marokanske dinastije. U palači Bahia neće nam biti teško zamisliti prošli život na velikoj nozi. Uz travare upoznajemo carstvo čajeva i začina. Istina je da za svaku bolest postoji cvijet! Slobodno poslijepodne posljednja je prilika za egzotični shopping i prepuštanje užurbanosti uskih ulica i atmosferi živahnih i šarenih soukova. Noćenje. (H, D)

 1. dan MARAKEŠ – ESSAOUIRA – MARAKEŠ. Doručak. Još jedan slobodan dan za istraživanje grada više je nego prikladan. Po želji možete otići na izlet (uz doplatu) u obalni grad Essaouira. Put nas vodi kroz krajolik prošaran stablima argana, koji su živi fosili – posljednja preživjela stabla. U berberskoj ženskoj zadruzi upoznajemo preradu endemskog oraha iz kojeg ručno vade ljekovito ulje i mnoge druge proizvode. Čeka nas plavi Atlantik sa svjetlucavim valovima koji se zabijaju u stijene moćnih zidina, a nebo puno galebova koji kruže nad obližnjim otocima. Jimi Hendrix je također posjetio grad glazbe, a Orson Welles je ovdje snimio svog Othella. Poslijepodne vožnja natrag u Marrakech, kasni dolazak. Noćenje. (H, D)

 1. dan MARAKEŠ – LJUBLJANA. Doručak. Slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Let za Ljubljanu ili obližnju zračnu luku (u tom slučaju vožnja do Ljubljane). (D, zrakoplov)

 

Ovisno o optimalnim letovima, raspored razgleda može se promijeniti.

CIJENE

Cijena putovanja
8.272,88 Kn/1098 EUR

Obvezne doplate
Doplata za veličinu skupine 30 – 39 osoba 338 Kn/45,00 EUR
Doplata za veličinu skupine 20 – 29 osoba 713 Kn/95,00 EUR

Doplate po želji

Doplata na kraju putovanja (preporučene napojnice) 375 Kn/50,00 EUR
Doplata za jednoposteljnu sobu 1200 Kn/160,00 EUR

Popusti

Popust za djecu 2-12 godina na osnovnom ležaju 10,00 %
Popust za djecu 2-12 godina na osnovnom ležaju 15,00 %
Članski popust od redovne cijene aranžmana 3,50 %

Cijena (najmanje 40 sudionika) uključuje: zračni prijevoz po programu, aerodromske i sigurnosne pristojbe (192 EUR), prijevoz do polazne/odlazne zračne luke do Ljubljane, ako nije zračna luka Ljubljana, noćenja i prehrana prema opisu ispod, klimatizirani autobusni prijevoz, sve ulaznice, izlet s devama u pustinju Erg Chebbi, slovenski vodič i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacija putovanja. Mogući su letovi niskotarifnim prijevoznikom bez hrane i pića u avionu.

Noćenje i prehrana: 7 noćenja s doručkom u solidnim hotelima 3* domaće kategorije (Rabat, Fez, Midelt, Ait Ben Haddou, Marakeš), 1 noćenje s polupansionom u solidnom pansionu u Dadesu, 1 noćenje s polupansionom u jednostavnom pansionu u selu Bou Regreg, 1 noćenje u organiziranom kampu na dinama Erg Chebbi s večerom i doručkom.

Doplate po želji (po osobi): – izlet u Essaouiru 40 EUR (najmanje 8 osoba – plaćanje na kraju putovanja).

INFORMACIJE

DOKUMENTI: Potreban samo valjan dokument; mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

VREĆA ZA SPAVANJE: putnik treba toplu vreću za spavanje.

VIZE: /

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 20

PRIPREMA PUTOVANJA: 01.12.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije