Meksiko - Između Asteka i Maja

12 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
12 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, noćenje/doručak
CIJENA
17.235 kn

OPIS

Meksiko je prava hrana za dušu, jako prožeta poviješću i kulturom. Ovdje se nalaze neka od najvećih svjetskih arheoloških nalazišta, s visokim piramidama u Teotihuacanu do lijepo uređenih hramova Maja. Španjolsko kolonijalno razdoblje za sobom ostavlja lijepe gradove, pune trgova snova i profinjenih kamenih crkava i dvoraca.

Moderni Meksiko zahvatio je val velike umjetnosti, uvelike zahvaljujući Diegu Riveri i Fridi Khalo. Prvoklasni muzeji i galerije prikazuju dugačka i fascinantna razdoblja meksičke povijesti i njezin beskrajni stvaralački entuzijazam. Ali popularna kultura je također živahna, sve
od plesnih klubova u Mexico Cityju do emotivnih pjevačkih izvedbi tradicionalne glazbe, t.i.
“ranchera”.

U središtu doživljaja Meksika, međutim, njegovi su stanovnici Meksikanci. Unatoč njihovoj raznolikosti, tu je zajednička ljubav prema bojama, česte zabave, filozofija i gostoprimstvo. Iznimni su i šarmantni i znaju zadovoljiti svoje goste.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – let za CUIDAD DE MEXICO.
Priključak ostatku grupe u Ljubljani te vožnja do obližnje zračne luke (kada se ne leti iz Ljubljane). Let za Mexico. Vožnja do hotela u Mexico City i noćenje. (zrakoplov)


 

2. CUIDAD DE MEXICO – izlet u XOCHIMILCO.
Doručak. Dan posvećujemo prijestolnici Mexica, golemom gradu Meksika. Danas počinjemo dan na glavnom trgu Zocalo, koje je srce meksičkog glavnog grada. Ovdje je velika vladina palača s prekrasnim freskama meksičke povijesti Diega Rivere. S druge strane zatvorena je gradska katedrala i ostaci bivšeg Azovskog grada Tenochitlana. U popodnevnim satima krenut ćemo prema Xochimilcu, a možda ćemo čak i zaviriti u Plavu kuću, bivšu kuću poznate Fride Kahlo. Na vodenim kanalima uživamo u vožnji sa čamcima između plutajućih vrtova, gdje nam društvo rade temperamentni mještani. Naš dan završimo posjetom iznimnom antropološkom muzeju koji nam otkriva neobičan život predkolumbijske civilizacije i kulturu Azteka. Što je s noćnim životom meksičkog glavnog grada? Možda Mariachi? Noćenje. (H, D, čamac)


 

3 .dan CUIDAD DE MEXICO – izlet do Basilice Guadalupe i posjet gradu Teotichuacanu.
Doručak. Vožnja do romanskog središta Guadalupe, gdje živi tamnoputa Marija, bez koje Meksiko ne bi bio ono što jest. Mi se družimo s gomilom ljudi i apsorbiramo atmosferu ovog svetog mjesta. Prolazeći do drevnog grada Teotihuacana, možda nas tamo čeka neko iznenađenje? Tko su bili stanovnici ovog nekadašnjeg močnog grada, kakva je njihova kultura i način života? Sve to ostaje misterij i duhovi mnogih istraživača i stručnjaka. Sunčeva piramida je sa svojih 75 m treća najveća piramida na svijetu! U popodnevnim satima si razgledamo Glavni trg triju kultura, koji ilustrira tri meksička razdoblja – predkolumbijski, španjolski kolonijalni i neovisni grad. Noćenje. (H, D)


 

4. dan CUIDAD DE MEXICO – let za Tuxtla Gutierrez – SAN CRISTOBAL.
Nakon doručka napuštamo meksički glavni grad i letimo u JI u visoko razvijenom gradu Tuxtla Guiterrez. Spuštamo se u osamu 1000 m dubokog kanjona Sumidera, gdje uživamo u vožnji brzim brodovima. Na putu uz rijeku između visokih zidova nalazimo lijene krokodile. Nakon što doživimo kontakt s netaknutom prirodom, dignemo se iznad 2000 m. n. v. i poslijepodne dolazimo u pobunjenički grad San Cristobal de las Casas. Ostatak dana koristi se za cjenjkanje na tržnici Maya i šetnja po iznimno lijepim ulicama. Upravo zbog njih je ovo mjesto dobilo službeni naziv “pueblo magico” (čarobno mjesto) iz tog razloga. Ime već znači puno, a navečer osvijetljene kuće raznih boja boja doista dočaravaju pravi čarobni ugođaj. Većina događaja je na glavnom trgu ispred lijepo oslikane crkve, gdje se možemo pridružiti s lokalnim ljudima koji uživaju u večernjim satima! Noćenje. (zrakoplov, H, D, čamac)


 

5.dan SAN CRISTOBAL – izlet u Chamula i Zinacantan.
Doručak. Na brdima na kojima žive Maye posjetit ćemo zanimljivo selo San Juan Chamula. Ovdje se drevno Mayansko uvjerenje isprepliće s kršćanstvom. Najzanimljivija stvar je u crkvi koja ni na koji način ne sliči poznatim crkvama i puna je misterija. Šetajući seoskim cestama i otkrivajući značenje tih neobičnih simbola, divimo se ovoj različitoj, ali zanimljivoj kulturi. Idemo u Zinacantan gdje žive potomci Maya. Možda se susrećemo s proslavom jednog od njihovih brojnih blagdana? Vratimo se u San Cristobal i slobodno poslijepodne. Noćenje. (H, D)


 

6. dan SAN CRISTOBAL – PALENQUE.
Nakon doručka spuštamo se od brdovitog Chiapasa do nizine gdje se zaustavljamo na veličanstvenim plavim slapovima i osvježimo u tirkizno plavoj vodi. Idemo do grada Palenque, koji se nalazi u ugodnom ambijentu tropske šume. Noćenje (H, D)


 

7. dan PALENQUE – CAMPECHE.
Nakon doručka krećemo u razgledavanje drevnog grada Maya. Oko nas slike nekadašnjeg života koje otkrivaju bezbrojne priče iz zlatne ere grada. Znanja koja su Maye stekli tijekom stoljeća, njihova domišljatost, izuzetno precizni kalendar, iznenađujuća arhitektura puna skrivenih simbola … Palenque nisu samo ruševine nego i posebna energija u prekrasnom okruženju. Maye su već onda znali zašto grad staviti upravo ovdje. U poslijepodnevnim satima odlazimo na Jukatansku ravnicu i već smo u Campecheu, ugodnom i prijateljskom primorskom gradu. Noćenje. (H, D)


 

8. dan CAMPECHE – MERIDA.
Doručak. Čeka nas jutarnji ragled kroz Campeche, koji je od kolonijalnog doba smatran važnom morskom lukom. Ulazimo u vrijeme velikih galija koei su plovile kroz Karibsko more, vrijeme grmljanja topova koji su branili grad ispred mnogih zloglasnih gusara. Zbog svog očaravajućeg karaktera, UNESCO ga je uzeo pod svoja krila. Zatim se vozimo do obližnjeg Uxmala, koji se razlikuje od ostalih gradova Maya. Odmorimo se ispod piramide, te krećemo dalje prema Kabahu, poznatom po Palači maska i veličanstvenom slavoluku. Povratak u hotel i noćenje. (H, D,R)


 

9. dan MERIDA – PLAYA DEL CARMEN.
Nakon doručka, put nas vodi do Playa del Carmen. Prije odlaska na pravi odmor posjetit ćemo i izvanrednu arhitekturu predkolumbijanskih kultura – Chichen Itzo. Ovdje ćemo dodati točku na i napraviti sažetak naše priče Mayama. Uvjerimo se zašto je Chichen Itza jedno od sedam čuda modernog svijeta. Uživamo u drevnim arhitekturama i remek-djelima, piramidu poslikamo sa svih strana poznatog El Castila. Na kraju posjetimo Cenote Dzitnup špilju gdje se također možemo okupati u toplom prirodnom bazenu s konstantnim 25 stupnjeva Celzijusa. Vožnja u hotel. Noćenje. (H, D)


 

10. dan PLAYA DEL CARMEN.
Odmor!!!! Vrijeme za zasluženi odmor na plažama Playa del Carmen. Ovih dana, Meksikanci slave blagdan mrtvih. Taj blagdan je šarolik i zabavan u Meksiku nije tužan kao kod nas … Pogledajmo obližnje groblje? Za nadoplatu možemo si priuštiti cjelodnevni izlet u parku Sian Ka’an koji je zaštićen UNESCO-om. Idemo u ribarsko naselje Punta Allen gdje uživamo u prirodnim ljepotama, lagunama i moru. Uđemo u u čamac i uživamo u 3 satnoj plovidbi po parku Sian Ka’an. Također si možemo priuštiti ronjenje u ekskluzivnom koraljnom području. Nakon povratka u Punta Allen, ručat ćemo u najboljem restoranu ovog grada. Ukusno! Nakon odmora, vratimo se u Playa del Carmen. (H, D)


 

11. dan CANCUN – let za Europu.
Doručak. Odlazak u Cancun.Nakon doručka, vožnja do zračne luke i let u Europu. (let, D)


12. dan EUROPA – LJUBLJANA.
Let do jedne od europskih zračnih luka i vožnja do Ljubljane. Po želji transfer do Zagreba (uz doplatu) Kraj putovanja. (LET)

CIJENE

Cijena putovanja
Redovna cijena 17.235 Kn /2298 Eur

Obavezna nadoplata
Doplata za grupu od 10-14 osoba 1575Kn / 210,00 EUR
Doplata za grupu od 15-19 osoba 1125 Kn /60,00 EUR
Ulazne i izlazne pristojbe( na licu mjesta) 30,00 Eur

Neobvezne doplate
Doplata na licu mjesta- preporučene napojnice 45,00 Eur
Doplata za jednokrevetnu sobu 2430 Kn / 324,00 EUR
Osiguranja Uniqa po želji ; cijena ovisi o paketu osiguranja

Popusti
Popust za članstvo od redovne cijene paketa 3,5%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom krevetu 20,00%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na osnovnom krevetu 10,00%

Cijena (minimalno 20 sudionika) uključuje: prijevoz od Ljubljane do zračne luke i natrag ako se ne leti iz Ljubljane, zračni prijevoz prema programu, zračne i sigurnosne pristojbe (369 EUR), unutarnji let Mexico City – Tuxtla Guiterrez , noćenje po opisu u programu,prijevoze i razglede klimatiziranim autobusima, kombijima i ostalim vozilima, vožnja brodom u Sumidera kanjonu, obilazak plantaže nopal kaktusa, ručak kod domaćina,ulaznice ispod nabrojene, slovenski vodič, lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije putovanja. Transfer do Ljubljane i natrag nije uključen u cijenu.

Ulaznice uključene u cijenu : Nacionalni antropološki muzej, arheološki park Teotihuacan, Chamula i Zinacantan, slapovi Agua Azul, ruševine Palenque, starodavni grad Maja Uxmal, Chitzen Itza, Misol-Ha, Dzit Nup.

Smještaj:10 noćenja sa doručkom u dobrim hotelima 3-4 *

INFORMACIJE

VIZA: Slovenci i Hrvati trebaju samo važeću putovnicu još 6 mjeseci.Viza nije potrebna.

ZDRAVLJE: Ne postoje obavezna cijepljenja. Preporučujemo da sklopite dodatno zdravstveno osiguranje uz pomoć u inozemstvu. Info o covidu pred putovanjem.

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 18.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Agencije Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom avansa putnik potvrđuje da ih prihvaća u cijelosti.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar d.o.o./ Slovenija

 

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije