Meksiko s Gvatemalom i Belizeom

19 dana, 99 – Oskar +
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar +
TRAJANJE
19 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, noćenje/doručak, razno
CIJENA
20.985  kn

OPIS

  • tajanstveni ostaci nekada veličanstvenih gradova domorodaca
  • tradicionalna Gvatemala s najvećom majanskom tržnicom
  • jedinstvena i raznolika priroda, tirkizno plavo Karipsko more

Meksiko, zemlja mnogih superlativa, burne povijesti, nevjerojatne kulture, boje pune sadašnjosti … Hoda po tankoj niti između tradicije domorodaca i novih utjecaja i još uvijek traži svoj pravi identitet. Svojim posjetiteljima nudi bezbroj mogućnosti, uvijek dočekujući širom raširenih ruku. Bilo da se radi o šarolikoj prirodi, jednoj od najboljih svjetskih kuhinja, emocionalnoj glazbi, šokantno živopisnoj tradiciji udaljenih sela ili jednom od sedam svjetskih čuda, poznatoj Chichen Itzi. Uz sve to, dodajmo prekrasne rajske plaže Yucatana, živahan večernji život i dobiti ćemo ispunjene dane. Od prve do zadnje minute!

Gvatemala. Ponosna na svoju tradiciju i činjenicu da gotovo polovicu stanovništva čine Maje. Zavodi svojom autentičnošću i položajem u iznimnom okruženju moćne prirode… Čarobna jezera, džungla u svim nijansama zelene, vatrene planine koje probijaju nebo, svojevrsno divlji domorodci koji su poput simbola zemlje. Plahe, ali prelijepe ptice quetzala. Tu su i stara mjesta Maja kao dragulji povrh krune, Tikal, najveća tržnica Maja, aktivni vulkan Pacaya i kolonijalni muzej Antigua.

Belize, mala, ali posebna i zanimljiva zemlja koja očarava svojim načinom života i opuštenom karipskom atmosferom svojih malih otočića – hridi. Povrh toga, u toplom Belizejskom moru, nalazi se prekrasan koraljni greben, gdje žive bezopasni morski psi i ribe živih boja, gdje su dani duži, a vrijeme gubi smisao.. .

Tri zemlje Srednje Amerike očarati će vas svojim vrtlogom živih boja, brojnim tajnama i nagađanjima, prožimanjem tradicije s modernim, bogatim i neiscrpnim sadržajem te vječno opuštenom atmosferom…

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – EUROPA – MEXICO CITY. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u ovom slučaju prijevoz iz Ljubljane) preko lokalne zračne luke za Meksiko. Slijetanje u meksičku prijestolnicu u ranim jutarnjim satima. Prijevoz do hotela i vrijeme za kraći odmor i okrjepu. (zrakoplovni prijevoz, H)


2. dan EUROPA – MEXICO CITY. Doručak. Dan posvećujemo glavnom gradu Meksika, divovskom Mexico Cityju. Počinjemo na glavnom gradskom trgu, Zocalo. Ovdje se nalazi velika vladina palača s prekrasnim freskama meksičke povijesti kakvu je i zamislio slavni slikar Diego Rivera. Drugu stranu trga zatvaraju katedrala i ostaci nekadašnjeg astečkog grada Tenochtitlana. Prošetati ćemo jednom od najpoznatijih “pješačkih” ulica u gradu prema prvom neboderu Srednje Amerike, Torrelatinu, a također se uspinjemo na njega kako bismo doista osjetili moć „Ciudad de Mexica.“ Poslijepodne uživamo u Xochimilcu, gdje se prepuštamo šarolikoj vožnji brodom među plutajućim vrtovima, možda i zapjevamo uz mariachi? Dan završavamo u zanimljivom antropološkom muzeju, gdje upoznajemo povijest Srednje Amerike prije dolaska prvih Europljana. Noćenje. (H,D)


3. dan MEXICO CITY – Guadalupe – Teotihuacan – noćna vožnja u PALENQUE. Doručak. Vozimo se u hodočasničko središte Guadalupe, dom crna Marije, bez koje Meksiko ne bi bio to što jest. Stapamo se s gomilom i upijamo atmosferu svetog mjesta. Nastavljamo prema drevnom gradu Teotihuacanu, možda nas na putu čeka iznenađenje? Tko su bili stanovnici ovog nekad moćnog grada, njihova kultura i način života – sve to ostaje misterij i budi znatiželju kod mnogih istraživača i stručnjaka. Piramida Sunca koju su izgradili druga je najveća piramida na svijetu sa svojih 65 m. Odvajamo dovoljno vremena da istražimo ostatke tog posebnog mjesta. Navečer se ukrcavamo u autobus i imamo noćnu vožnju do Palenquea. (PT, D)


4. dan PALENQUE. Jutarnji dolazak u Palenque i vožnja do hotela gdje doručkujemo. Zatim osvježeni idemo razgledati ostatke ovog drevnog majanskog grada. Oko nas slike života oživljavaju kao nekada i saznajemo bezbroj priča iz zlatnog doba grada. Fasciniraju nas znanje koje su Maje stjecale stoljećima, njihova domišljatost, iznimno točan kalendar, iznenađujuća arhitektura, puna skrivenih simbola. Ostaci starog grada smješteni su u prekrasnoj prirodi i šetamo među moćnim tropskim raslinjem, uskim stazama… Što je s pričom o “crvenoj kraljici”? U popodnevnim satima ugodno smo iznenađeni ljubaznošću današnje Palenque i tko zna što će nam večer donijeti. Noćenje. (H, D)


5. dan PALENQUE – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS. Doručak. Napuštamo tropske nizine i vozimo se panoramskom cestom do visoravni Chiapasa. Zaustavljanje na čarobnim slapovima Agua Azula može poslužiti za skok u tirkizno plavetnilo. Dižemo se iznad 2.000 m i stižemo u pobunjeničko mjesto San Cristobal de las Casas u kasnim poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotelu. Navečer koristimo priliku za šetnju izuzetno lijepim ulicama šarmantnog gradića koji je službeno nazvan “pueblo magico”. Samo ime govori puno, a navečer osvijetljene kućice različitih šarenih boja dočaravaju uistinu čarobnu atmosferu. Većina događanja se odvija na glavnom trgu ispred prekrasno šarene crkve i lako se možemo pridružiti mještanima uživajući u večeri! Noćenje. (H, D)


6. dan SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS – SAN JUAN CHAMULA – HUEHUETENANGO. Doručak. U gorama, gdje i dalje žive Maje, posjetiti ćemo selo San Juan Chamula. Ovdje se drevno vjerovanje Maja isprepliće s kršćanstvom. Najzanimljivija je crkva koja ni po čemu nije slična crkvama koje poznajemo i puna je misterija. Šećemo seoskim cestama i otkrivamo značenje tih neobičnih simbola, divimo se ovoj drugačijoj, ali tako zanimljivoj kulturi i vrijeme je da krenemo prema granici s Gvatemalom. Prelazak granice je samo po sebi jedinstveno iskustvo. S druge strane, čekaju nas strmoglave gvatemalske ceste uz brda i doline do usputne stanice na našem putu, grada Huehuetenanga ili rodnog Huehuea. Smještaj i noćenje. (H, D) 


7. dan HUEHUETENANGO – PANAJACHEL. Doručak. Put nas vodi preko visokih planinskih grebena prema Panajachelu. Prati nas slikoviti krajolik i plavetnilo čarobnog jezera Atitlan; već blista pred nama. Po dolasku u luku ukrcavamo se na brod i plovimo jezerom. Istražujemo okolna sela, koja su poredana na strmim padinama iznad jezera. Upoznajemo život mještana uz tajanstveno jezero i divimo se trima moćnim vulkanima koji ga okružuju. Tu su plantaže kave, seoske tržnice, tradicionalne tkaonice, ukusna riba… i još mnogo toga! U jednom od sela, uz malo sreće, nailazimo na Maksimona, najneobičnijeg sveca među svecima. Predvečer stižemo na početnu točku i smještamo se u šarmantnom jezerskom gradiću Panajachel. Ugodan dan u pomalo svečanoj atmosferi može završiti sjedenjem uz jezero. Noćenje. (H, D)


8. dan PANAJACHEL – izlet v CHICHICASTENANGO. Doručak. Do zabačenog grada Chichicastenanga potrebno je dobrih sat vremena vožnje. Chichi, domaći naziv, dva puta tjedno se pretvara u najveću tržnicu Maja u Gvatemali. Mještani ovdje dolaze večer prije kako bi osigurali svoje mjesto na ulicama grada koji se pretvara u livadu koja mami naša osjetila. Sve ulice centra grada na dan sajma (tržni dan), postaju jedna velika trgovina. „Izgubiti“ ćemo se među užurbanom gomilom i diviti se šarenoj i raznolikoj ponudi. Okušati ćemo se u pregovorima s vještim prodavačima i probati neke od kulinarskih specijaliteta? Vrijeme brzo prolazi i poslijepodne se vraćamo u Panajachel. Nekoliko slobodnih sati u ugodnom selu ili još jedna šetnja do jezera? Noćenje. (H, D)


9.dan PANAJACHEL – ANTIGUA.

Doručak. Napuštamo čarobni Atitlan, koristimo zadnju priliku za fotografiranje u jutarnjem svjetlu, i već smo na putu prema kolonijalnoj Antigui. Nekadašnja prijestolnica, uništena potresom u 18. stoljeću, neko je vrijeme živjela kao “grad duhova”. Nakon obnove, danas se smatra jednim od najljepših kolonijalnih gradova u Srednjoj Americi. Leži u dolini između tri vulkana, nastanjen šarenim kućama i veličanstvenim građevinama, te kao takav nudi beskrajne mogućnosti za istraživanje, a da ne spominjemo slikovite fotografije! Njemu posvećujemo čak i poslijepodne i šetamo “izvorno” asfaltiranim ulicama. Uspinjemo se na vidikovac, stajemo ispod poznatog luka Sv. Catalina, bacamo pogled na gradsku katedralu i „gubimo“ se u labirintu gradske tržnice. Još su tu i brojne galerije, tematsko obojeni barovi, atmosfera središnjeg trga, večera uz živu glazbu domaćeg ansambla, jeste za? Smještaj i noćenje. (H, D)


10. dan ANTIGUA – izlet na vulkan PACAYA. Doručak. Staza nas vodi pokraj glavnog grada Gvatemale, Guatemala Cityja, prema podnožju vulkana Pacaya. Aktivni vulkan visok 2552 m pruža nam izvrsnu priliku da izbliza upoznamo vulkansku aktivnost i steknemo prekrasan pogled s vidikovca. Pješice krećemo uzbrdo šumskom stazom gdje su lijepo označene promjene u prirodi uslijed vulkanske aktivnosti Pacaye posljednjih godina, a zatim uz crne vulkanske stijene. Možda će nam možda i vulkan omogućiti uspon na vrh, do samog ruba kratera, inače do vidikovca. Put do vulkana uvijek je nepredvidiv, jer je Pacaya aktivan vulkan i stoga je iznimno zanimljiv! Uživamo u pogledu na vulkansko okruženje. Nakon silaska, još jedna vožnja do Antigue i još jedna večer u užurbanom kolonijalnom gradu. Noćenje. (H, D) 


11. dan ANTIGUA – FLORES – TIKAL. Rani doručak. Danas se vozimo na drugu stranu Gvatemale, prelazeći cijelu zemlju. Stajemo i uživamo u pogledu na promjenjivo i sve zelenije okruženje. U kasnim poslijepodnevnim satima stižemo u Flores, gradić koji je zapravo poluotok na velikom jezeru Peten. Cijeli Flores može se pješice razgledati za manje od 15 minuta, ali njegove uličice pune su iznenađenja i odvajamo dovoljno vremena za otkrivanje. Navečer se vozimo do nacionalnog parka Tikal, u neposrednoj blizini ulaza u poznate ostatke majanskih ruševina, i smjestiti ćemo se baš tamo, usred džungle. Sada više nema uznemirujućih elemenata civilizacije, samo priroda, njezini brojni raznoliki zvuci, beskrajno zvjezdano nebo i romantika… Noćenje. (H, D)


12. dan TIKAL – BELIZE – otok CAYE CAULKER. Ustajemo i prije doručka među prvima ulazimo u nacionalni park Tikal. Jutarnje sunčeve zrake miješaju se s maglom i krase veličanstvene visoke i strme piramide Maja. Provodimo nekoliko sati lutajući među ruševinama ovog veličanstvenog grada Maja, koji neki nazivaju i draguljem majanskoj kruni. Uz veličinu i iznimnu arhitekturu antičkog grada, impresionira nas i gusta okolna priča u Tikalu; stalno nas prate zvukovi prirode, možda čak vidimo i domoroca u nijansama zelene džungle. oko podneva napuštamo džunglu i krećemo prema novoj zemlji. Odmah nakon prelaska granice primjećujemo da je sve drugačije. U Belize Cityju se ukrcavamo na gliser koji nas vodi do otoka, odnosno hridi Caye Caulker. Djelić prave karipske atmosfere i načina života uz “go slow” vodiča s kojim ćemo provesti večer. Smještaj i noćenje. (čamac, P, D)


13. dan otok CAYE CAULKER. Doručak. Brodom plovimo tirkiznim Karipskim morem i uživamo u cjelodnevnim blagodatima uz prekrasan šareni koraljni greben. Plovimo morem, opuštamo se u koraljnom vrtu, pozdravljamo morske pse i potpuno smo opušteni i bezbrižni. Vrijeme na otoku stalo, mještani su izuzetno ljubazni i razgovorljivi. Cipele možete ostaviti u sobama, jer su sve ceste na otoku pješčane, promet se odvija samo električnim kolicima i biciklima. Odgovara li vam prava, ukusna večera s plodovima mora? Noćenje. (lađa, P, D)


14. dan otok CAYE CAULKER – VALLADOLID. Doručak. Opraštamo se od rajskog Caye Caulkera i trajektom idemo do Chetumala. Opet smo u Meksiku! Još jedna vožnja do kolonijalnog grada Valladolida. Ukoliko će biti vremena, očekuje nas pristanak i odmor uz kupanje. Smještaj i noćenje. (trajekt, H, D)


15. dan VALLADOLID – CHICHEN ITZA – PLAYA DEL CARMEN. Doručak. Vožnja i šetnja do najpoznatijih ruševina Maja, Chichen Itzea. Ovdje ćemo dodati točku na i te napraviti sažetak naše majanske priče. Vidjet ćemo zašto je Chichen Itza jedno od sedam svjetskih čuda. Fascinira nas izvanredna domišljatost antičkih arhitekata i remek-djela te poznati El Castillo. Tu je i opservatorij astrologa Maja, poznata fontana El Cenote i mini model kasnijeg izvornog grada, te mnogo više. Nakon posjeta Chichen Itzi, vozimo se prema moru i u ranim poslijepodnevnim satima stižemo u rivijeru Playo del Carmen, gdje se smještamo u hotel. Slobodno možete uživati u opuštenoj atmosferi. Noćenje. (H, D)


16. dan PLAYA DEL CARMEN. Doručak. Priuštiti ćemo si odmor i užitak na bijeloj pješčanoj plaži uz Karipsko more. Ima dovoljno spontane turističke ponude i zanimljivih butika, kao i mogućnosti za razne vodene sportove. Noćenje. (H, D)


17. dan PLAYA DEL CARMEN. Doručak. Priuštiti ćemo si odmor i užitak na bijeloj pješčanoj plaži uz Karipsko more. Ima dovoljno spontane turističke ponude i zanimljivih butika, kao i mogućnosti za razne vodene sportove. Noćenje. (H, D)


18. dan PLAYA DEL CARMEN – CANCUN – EUROPA. Doručak. Pravovremeni polazak prema zračnoj luci i let za Europu. (zrakoplov, D)


19. dan EUROPA – LJUBLJANA. Slijetanje u Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

CIJENE

Cijena putovanja
Redovna cijena 20985 Kn/2798 EUR

Obvezne doplate:
Doplata za veličinu skupine 10 – 14 osoba 1875 Kn/250,00 EUR
Doplata za veličinu skupine 15 – 19 osoba 1350 Kn/180,00 EUR
Ulaznice i boravišne pristojbe (na samome kraju) 487,50 Kn/65,00 EUR

Opcijske doplate
Doplata na samome kraju (preporučeni napitci) 525 Kn/70,00 EUR
Doplata za jednoposteljnu sobu 2887,50 Kn/385,00 EUR
Uniqa osiguranje po cjeniku osiguratelja

Popust za djecu 2-12 godina na pomoćnom ležaju 10,00%
Popust za djecu od 2-12 godina na osnovnom ležaju 5,00%
Članski popust od redovne cijene paketa 3,50%

Cijena (minimalno 20 sudionika) uključuje: zračni prijevoz, aerodromske i sigurnosne pristojbe (2782,50 Kn/371 EUR), prijevoz do zračne luke odlaska/dolaska te do Ljubljane, ako nije zračna luka Ljubljana, noćenja prema opisu ispod, jedno noćenje na autobusu, prijevoz i izleti klimatiziranim autobusom, kombijima, čamcima i drugim prijevoznim sredstvima, ulaznice prema programu, slovenski vodič i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije izleta.

Doplate na licu mjesta: jahanje konja do polovice uspona na vulkan Pacaya (doplata cca. USD 20$ u jednom smjeru).

INFORMACIJE

Smještaj: 13 noćenja u hotelima s 3* s doručkom, 2 noćenja u običnim pansionima s doručkom. Doručkujemo u hotelima ili u restoranima na putu.

Uspon na vulkan Pacaya: put na vrh traje 2,5 – 3,5 sata i uređena je staza. Do polovice puta je moguće jahati na iznajmljenom konju (doplata cca USD 20$ u jednom smjeru). Za uspon je potrebno obuti planinarske cipele s dobrim potplatom i vjetrovku za promjenjive vremenske uvjete.

VIZA: Hrvati za države (Meksiko, Gvatemala, Belize) ne trebaju vize. Potrebno je imati valjanu putovnicu koja traje više od 6 mjeseci nakon završetka putovanja.

ZDRAVLJE: Nema obveznih cijepljenja za navedene države, iako su neka područja djelomično malarična. Dodatne informacije možete pronaći na: www.stampar.hr.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15
PRIPREMA PUTOVANJA: 21.12.2020

Opći uvjeti poslovanja Agencije Oskar sastavni su dio programa i poseban su
tiskani prilog dostupan na svim prodajnim mjestima Oskar. Plaćanjem predujma
putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar

 

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije