Namibija, Viktorijini slapovi i Bocvana

19 dana, Oskar+
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar+
TRAJANJE
19 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 2-3*, pansioni, šatori, puni pansioni
CIJENA
od 27.745 kn

OPIS

  • pustinja Namib sa narančastim dinama
  • pravi safari u NP Etosha
  • Himbe i Bušmani
  • Viktorijini slapovi,neobična igra majke prirode
  • Bocvana i delta rijeke Okavango

Namibija stvara ovisnost o svom krajoliku iz snova. Krase ga usamljene pustinje, surova brda, mnoštvo divljih životinja, duga obala, povremeno živahni gradovi, beskonačnost.

Putovanje u jedan od najljepših dijelova Afrike, Namibiju, vodi nas kroz njene najveće znamenitosti. Jedna od mlađih afričkih zemalja smještena je između pustinje Kalahari i Atlantika. Zemlja nevjerojatnih kontrasta pravi je fotografski raj i pravo odredište iz snova, gdje se stalno pitate je li nešto tako lijepo uopće moguće. Ponosi se divljom obalom, visokim planinama, osamljenim pustinjama, prekrasnim divljim životinjama, kolonijalnim gradovima i unatoč mnoštvu ljepota ima dovoljno mjesta za svakoga i vremena za sve.

Prvi dio putovanja započinje u suvremenom glavnom gradu Windhoeku, a zatim se vozimo kroz golema prostranstva Namibije od jedne znamenitosti do druge. Pustinja Namib i najviše dine na svijetu oko Sossusvleija. Opuštena atmosfera u ljetovalištu Swakopmund. Dalje prema sjeveru zemlje stižemo u područje plemena Himba, koje također posjećujemo i upoznajemo njihovu kulturu. U Twyfeltfontainu stijene otkrivaju život u dalekoj prošlosti. Posjećujemo poznati nacionalni park Etosha koji će nam pokazati divlje životinje.

Viktorijini slapovi su vrhunac Afrike! Mosi-oa-Tunya ili “grmeći dim” je 1708 m širok i 108 m visok vodopad na rijeci Zambezi. Majka priroda nam se ovdje pojavljuje u najljepšem mogućem svjetlu.

Ulazak u Bocvanu, doživljaj vožnje kanuom po rijeci Chobo i povlačenje iz civilizacije u delti Okavango.

To je putovanje za sladokusce!

PROGRAM

1.dan LJUBLJANA-WINDHOEK. Zbor u Ljubljani i prijevoz do obljižnje zračne luke odakle preko priključne luke poletimo prema Windhoek-u. (zrakoplov)


 

2. dan WINDHOEK.. Po pristanku u prijestolnici Namibije uredimo formalnosti i odvezemo se u središte namibijskog glavnog grada. Dan je namijenjen razgledu glavnih znamenitosti i pripremi na put. Mogućnost za kupovinu, jer ćemo uskoro biti u pustinji, gdje je svaka poslastica luksuz. Smještaj u hotelu na rubu grada. (H)


 

3.dan. WINDHOEK-NAMIB-NP NAUUFT-SESRIEM. Po doručku vrijeme je za akciju! Kuda nas danas vodi prašna cesta? Narančaste gore i narančasti pijesak…vozimo po rubu pustinje Namib. Pustinja se proteže skoro 2000km uz Atlansku obalu, sve od Republike Južne afrike i Namibije do Južne Angole. U skritoj prirodi imamo ručak. Uđemo u nacionalni park Namib – Naklouft, sigurno najveću atrakciju Namibije.  Pješčano more, veliko kao dvije Slovenije, raj je za ljubitelje pustinja.  Na putu do cilja prelazimo mjesečevu pokrajinu, golu pustinju,zaustavljamo se kraj napajališta,postavljamo kamp i uživamo u prirodi. Večera. Doživljaj noći sa zvjezdama prekritim nebom, tišina pustinje,koju ponekad prekine klik šakala ili gekona….(Š,DRV)


 

4.dan SESRIEM-SOSSUSVLEI-SWAKOPMUND. Doručak. Među njavišim dinama na svijetu krenemo prema Sossusvlei. Srce pješčanog mora nas očara i  bez obzira na život u nepristupačnom okolišu, u pijesku nađemo mnoge životinje i afričko cvijeće. Tu je najpoznatija dina«Dune45« najviša dina na svijetu »Big daddy« (325m), mrtvo jezero  Deadvleii još mnoštvo zanimljivosti. Hodamo između dina, na pokoju se popnemo, osjetimo curenje pijeska kroz prste, preuzme nas osjećaj slobode na vrhu pustinje. Put nastavljamo prema atlanskoj obali gdje ćemo naći mogućnost za fotografiranje i ručak… pred večer dođemo do nekadašnjeg njemačkog ljetovališta . Smjestimo se u pansion i noćimo.(P*,DR)


 

5.dan SWAKOPMUND-izlet na Cape Cross. Doručak. Krenemo na izlet do obližnjegrta Cape Cross, gdje živi najveća kolonija morskih lavova na svijetu (ovisno o sezoni a stalno ih je tu oko 80.000). vratimo se u Swakopmund , slobodno popodne iskoristimo za samostalno istraživanje grada. Swakopmund je bio glavno pristanište njemačke jugozapadne Afrike i lijep je primjer kolonijalne arhitekture a i  danas je poznat kao takav ali i za mnoge avanture. Uz doplatu možete surfati na dinama , odvesti se u pustinju na četverospregu, skakati padobranom, preletjeti pustinju Namib sa lakim avionom ili jednostavno uživati u gradu. Noćenje u pansionu (P*,D)

Neke popodnevne aktivnosti u Swakopmundu (rezervacija i plaćanje na licu mjesta):

– daskanje po pijesku u Swakopmundu oko 50 EUR,

–  četverobiciklom u Swakopmund oko 50 EUR,

–   let avionom nad pustinjom Namib 100 EUR,

–  skok padobranom  cca 130 EUR


 

6.dan SWAKOPMUND-SPITZKOPPE. Doručak. Putujemo kroz sušnu pokrajinu prema gorju Spitzkoppe. Ogromne megalitne stepenice leže razbacane po sasvim ravnoj pokrajini.Slikovita pokrajina mijenja prizore iz kilometra u kilometar. Osjetimo stare slike Bušmana i boje koje se svaki čas mijenjaju, najbolje u vrijeme izlaska i zalaska sunca. Postavimo kamp i priuštimo si večeru. Noćenje u šatorima. (Š,DRV)


 

7.dan SPITZKOPPE – OTJITOTONGWE – KAMANJAB.. Rano ujutro pospremimo šatore, doručkujemo , nakon čega nas put vodi prema staništu geparda Otijitotongwa, gdje pokušamo uloviti vrijeme njihova hranjenja., prošećemo sa njima a možda ih i dotaknemo. Svo vrijeme oko nas su brojne ptice i pokoji dik-dik. U prirodi smo a ne u zoološkom vrtu. Noćenje u šatorima. (Š,DRV)


 

8.dan KAMANJAB (Himbe) – NP ETOSHA.. Nakon ranog doručka posjetimo  zajednicu plemena Himba. U selu u blizini upoznamo njihovu kulturu. Otkriju nam  tajne ljepote , način života, domove i naravno malo trguju.Himbe su jedno od rijetkih plemena u Africi koji pokušavaju sačuvati svoju kulturu. Trenutno ih je još 30.000. Popodne uđemo u NP Etosha, prvi safari. Noćenje u kampu u šatorima. (Š,DRV)


 

9.dan NP ETOSHA. Rano ustajemo, pospremimo šatore , doručkujemo i počinjemo sa istraživanjem parka. NP Etosha je malo veći od slovenije, ime pak znači »veliki bijeli prostor suhe vode« jer trećinu parka pokriva slana pustinja, koja  se nekoliko puta godišnje za vrijeme jakih padalina promijeni u plitko jezero, na rubu kojega se nakon toga skupljaju pelikani i flamingo ptice. Ostatak parka je savana, prekrivena grmljem a svako toliko naiđemo i na akaciju. Zaustavimo se uz neka pojila, gdje se ujutro i uvečer sreću životinje. Što točno vidimo neznamo ali moguće je sresti krda slonova,žirafa,zebra…možda sretnemo i lavicu sa mladunčadi, probudimo leoparda na drvu… kakve nam prizore samo nudi ta priroda!!! Ručak si priuštimo na putu. Predvečer dođemo u kamp Okakuejo, postavimo šatore i večeramo. Noćenje u šatorima. (Š,DRV)


 

10.dan NP ETOSHA – WINDHOEK.. Doručak. Danas se vraćamo u Windhoek. Nakon dolaska popodne,  veselimo se gradu. Opskrbimo se  za dalje. Uvečer u nekom od restorana ali lokalnih, obilježimo prvi dio proteklog putovanja. Namibija je iza nas a mi smo spremni za novu epizodu .Što nas još sve čeka? (H,DR)


 

11.dan WINDHOEK – GHANZI ( narod San, Bušmani). Nakon doručka ,zadnjeg u Namibiji čeka nas vožnja na zapad i ulazak u Bocvanu. Dolazimo u selo Ghanzi, gdje se srećemo sa Bušmanima – narod San. Sa njkima proživimo popodne. Tokom posjeta pokažu nam sve o svom životu, a navečer uz  vatru možda i zaplešemo? (Š,DRV)


 

12.dan GHANZI-MAUN. Nakon doručka krenemo prema Maunu. Maun se smatra turističkom prijestolnicom Bocvane i treći je grad po veličini u zemlji s gotovo 60.000 stanovnika. Više od grada, podsjeća na tipično prostrano afričko selo koje se, međutim, vrlo brzo razvija zbog svog položaja u blizini delte Okavango. Svake godine sve više posjetitelja želi doživjeti autentičnu afričku divljinu. Slobodno poslijepodne možete iskoristiti za let avionom iznad delte Okavango (preporuka, doplata oko 150-200 USD), istraživanje prašnjavog grada ili odmor nakon duge vožnje i pripreme za sljedeći dan. Smještaj i noćenje. (P *, ZKV)


 

13. dan MAUN – delta rijeke OKAVANGO. . Nakon doručka krenuli smo u istraživanje moćna delta Okavanga. Utovarimo se u tradicionalne brodove koji se zovu mokoro i deltu gledamo izbliza. Danas ostajemo na delti, ovdje spavamo u već postavljenim šatorima. Navečer i noću slušamo zvukove divljine. (O, ZKV, brodovi)


 

14. dan MAUN – NATA .. Doručak. Redovito se vozite prema Natiju širokim ravnicama Bocvane vidimo životinje, iz vegetacije susrećemo slavni afrički baobab. Postavili smo se kasno popodne šatori u kampu bez ograde i samo je nevjerojatan osjećaj kada životinje slobodno putuju nas. Prava privilegija. (O, ZKV)


 

15. dan NATA – KASANE .. Doručak. Mašemo njime prema Kasanama, već sasvim blizu Zimbabve. Ali Bocvana nam ima još nešto pokazati! NP Chobe treći je po veličini u zemlji, a najrazličitije. Tijekom zalaska sunca vozimo se uz rijeku Chobe i promatramo poplavne vode konji, možda čak i slonovi i bivoli, koji su se kupali u rijeci. (O, ZKV, čamac)


 

16.dan KASANE-NP CHOBE-VIKTORIJINI SLAPOVI. Nakon doručka se uputimo na otkrivanje NP Chobe. To je najstariji narodni park u Bocvani, ustanovljen još 1967.zaslugom obližnjih Viktorijinih slapova , već duže odlično posjećenih. Park je velik ko pola Slovenije i poznat po mnogobrojnim životinjskim vrstama među kojima prevladavaju krda slonova. Između ostalog u parku možemo vidjeti žirafe,bivole,antilope i kralja životinja. Nakon obilaska parka nastavljamo naš put prema Viktorijinim slapovima i tu imamo razgled i prvo uživanje u kraljevskim slapovima koji su dobili ime po engleskoj kraljici Viktoriji. Dim , koji grmi, kako slapove nazivaju domaćini, sa svojom divljom ljepotom očaraju svakog posjetitelja. Smještaj i noćenje. (P*,D)


 

17.dan VIKTORIJINI SLAPOVI. Slobodan dan z uz slapove iskoristite za odmor. Na raspolaganju vam je lepeza mogućnosti za fakultastivne izlete, kao prelet slapova helikopterom, rafting, za najhrabrije tu je i skok u prazno – bungee jumping ili pak šetnja s lavovima na obljižnoj farmi. Ukoliko bude postojala mogućnost dobivanja vize na granici, pokušat ćemo razgledati slapove i sa Zambijske strane. Naš vodič biti će vam na raspolaganju za organizaciju bilo koje aktivnosti. Smještaj i noćenje. (P*,D)


 

18.dan VIKTORIJINI SLAPOVI – JOHANNESBURG-DOHA. Nakon doručka, mirna kavica. Iza nas je toliko iskustava da se samo smiješimo dok pakiramo prtljagu. A sada nam već malo nedostaje dom pa se prema zračnoj luci zaputimo uz slapove i vjerojatno let preko Johannesburga i Dohe za Zagreb (ili Veneciju) *** (Z, avion)


 

19. dan Obližnja zračna luka – Ljubljana. Dolazak doma. Let preko posrednog aerodroma prema Europi i prijevoz do Ljubljane i Zagreba. Da li će nam vjerovati što smo sve doživjeli?(Z)


 

Konačni plan puta može se razlikovati od gore opisanog. Rezerviramo pravo na izmjene i prilagodbe putovanja zbog zrakoplova ili  drugih voznih redova izvanredne okolnosti koje se nisu mogle očekivati ​​u vrijeme njegove pripreme. 

* 19-dnevno putovanje u Namibiju, Bocvanu i Victoria Falls kombinirano je s kraćim putovanjem Čarobna Namibija 12 dana. Produžetak Bocvane i Viktorijinih slapova provodi se samo u slučaju najmanje 10 prijavljenih putnika.

CIJENE

Cijena putovanja
Redovna cijena u okviru programa 27.745 Kn/3699 EUR

Obvezne doplate
Doplata za grupu od 11 – 14 osoba 1350 Kn/180,00 EUR
Viza za Namibiju 900 Kn/ 120,00 EUR

Opcijske doplate
Doplata na licu mjesta (preporučene napojnice) 80,00 EUR
Doplata za jednokrevetnu sobu 2925 Kn/390,00 EUR
Osiguranje Uniqa – cijena ovisi o ugovorenom paketu

Popusti
Popust za djecu od 2-12 godina na osnovnom ležaju 5,00%

Cijena uključuje (minimalno 15 osoba): međunarodni let prema programu (procjena Zagreb -Windhoek / Vic Falls-Zagreb, zračne pristojbe i sigurnosne pristojbe (108 EUR), povratni prijevoz iz
Ljubljane do zračne luke polaska, najam i svi troškovi terenskog safari kamiona za
putovanje Afrikom s gorivom i svom potrebnom opremom za kampiranje, lokalnim vodičem i kuharom,
smještaj i prehrana prema dolje navedenom opisu s porezima, dolje navedene ulaznice, slovenski
vodstvo, troškovi pripreme i organizacije putovanja.

Uključene ulaznice / izleti: Sesriem, Cape Cross, Spitzkoppe, obilazak geparda, posjet plemenu
Himba, Nacionalni park Etosha, posjet narodu San, izlet mokoro čamcem po rijeci Okavango, izlet brodom po rijeci Chobe, NP Chobe Safari, ulaznica za Viktorijine slapove.

Smještaj i prehrana: uređeni pansioni i kampovi; raznovrsni i udobni.- Pansioni / hoteli:
7x noćenje u dvokrevetnim sobama s doručkom.- Kampiranje: 9x kampiranje na putu, puni pansioni. Kampove smo postavili u uređenom okruženju, neki kampovi također imaju bazen i bar.
ali ponekad ćemo spavati u “divljini”. Sastavljamo kamp u timskom duhu, jer suradnja je
ključna za brzo postavljanje i sređivanje kampa. Sva oprema je već uključena
kamion: šatori (2,1 m x 2,1 m za dvije osobe), stolovi, stolice, oprema za kuhanje, voda …kuhanje pak prepustimo lokalnom timu.

CIJENA NE UKLJUČUJE: vize, hranu i piće koje nisu uključene u program, vreće za spavanje, dodatni izleti, napojnice.

Procijenjeni troškovi putovanja:
– tekući troškovi (hrana, piće, sitnice): oko 50 € po tjednu putovanja.

INFORMACIJE

Kako putujemo?

Prijevoz: Većina putovanja kroz Afriku obavlja se terenskim kamionom, pretvorenim za tu namjenu. Sjedala su dovoljno udobna za dužu vožnju, a vozilo je sigurno i masivno za svladavanje prepreka na putu. Prozori kamiona zamračeni su od jakog sunca, ali otvaraju se za ljepši pogled na okolicu i mogućnost fotografiranja. U vozilu ima mjesta za prtljagu, ima i struja (utičnice), hladnjača i stolovi i stolice koji nas dobro služe kad pristajemo na ručku i usput se zaustavljamo te navečer zajedno provodimo vrijeme.
Udaljenost između mjesta koja se posjećuju u Africi je velika. Ovisno o cesti i vremenu itd.krećemo se brzinom između 50 i 90 km / h. Neki su putevi dobri, asfaltirani, drugi i lošiji makadam.

Prtljaga: u našem vozilu postoje pretinci u koje spremamo prtljagu svaki dan tijekom vožnje. Sigurni su i duboki, ali ne široki. U tu svrhu toplo preporučujemo “meku” prtljagu, tj.onu koja se može lagano stisnuti. Ruksaci ili sportske putne torbe svih veličina su najbolji izbor. U ladicama neće biti mjesta za veće kofere, što znači manje mjesta u vozilu za sve i prašine u vašoj prtljazi. Budući da će glavna prtljaga biti veći dio dana pohranjena, preporučujemo da imate mali ruksak ili putnu torbu gdje
nosite sve dnevne potrepštine.

Smještaj: različit. U Windhoeku, Swakopmundu i Viktorijinim slapovima smješteni smo u
sobe (hotel ili pansion), kampiramo na drugom mjestu.
Po dolasku u kamp, svaki član grupe aktivno sudjeluje: svake večeri sami (ili u paru) sastavite svoj
šator i sljedećeg jutra također ga se posprema i brine se za održavanje. Vi si svi u tome, naravno
pomažemo, zajedno smo najjači.

Oprema za kampiranje uključuje: šator za dvije osobe, podlogu za spavanje; stolovi i stolice;
tanjuri, pribor; vreću za spavanje koju putnici donose od kuće.

Obroci: različiti. Većina dana na putu uključeni su svi obroci (doručak, ručak, večera). Većinom sami pripremamo ova jela. Obroke priprema lokalni vodič ili. kuha, a mi smo uz njega sretni smo što možemo pomoći u pripremi hrane (mali zadaci poput rezanja salata) kao postavljanje stola, stolica i konačno pranje posuđa (naizmjence po dogovoru). Ručak na putu je jednostavan a večera društveni večernji događaj.
U dane kada ručak ili večera nisu uključeni, probamo lokalnu hranu u restoranima.
Savjetujemo vam da pijete SAMO flaširanu vodu.

VIZA:
NAMIBIJA: Hrvatima i Slovencima je potrebna viza za Namibiju. Uređujemo je u veleposlanstvu u Beču. Dobar mjesec prije polaska zamolit ćemo vas da nam pošaljete popunjeni obrazac (šaljemo), 1 fotografija za dokumente i original putovnice. Dat ćemo vam putovnicu natrag na dan polaska. U vrijeme dogovaranja vize (otprilike mjesec dana prije polaska i do putovanje) nećete imati pristup svojoj putovnici!
BOTSWANA / ZIMBABWE: Hrvatski i Slovenski državljani ne trebaju vizu za ulazak u Bocvanu i Zimbabve. Putovnica mora biti valjana najmanje šest mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Za Bocvanu se plaća ulazna taksa od 30 EUR.

ZDRAVLJE: Ne postoje obavezna cijepljenja. Preporučuje se cijepljenje protiv žute groznice. Namibija
(neka područja) također pripada malarijskim područjima. Neke opće zdravstvene savjete
na putovanju možete čitati u Zavodu za javno zdravstvo, Zagreb.
Za više informacija posjetite: https://www.stampar.hr/

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 07.01.2021

Opći uvjeti poslovanja Agencije Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i posebni su
tiskani prilog dostupan na svim prodajnim mjestima tvrtke Oskar d.o.o. Uz plaćanje
akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar Slovenija.

 

LEGENDA za vrste usluga i smještaja:

Z – doručak,
K – ručak,
V – večera
H – noćenje u hotelu 1/2/3 zvjezdice ,
H * – noćenje u hotelu s 3/4 zvjezdice,
H ** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica ,
O – noćenje vani (šator, jurta, brodska paluba, .. ..)
P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe sa zajedničkom kupaonicom, više soba, …)
P * – pansion / lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom,
PT – noćenje u vlaku ili brodskoj kabini ,

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno jednaka našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju procjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije