Omanska bajka

8 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2- Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
8 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 2-4*, polupansioni, razno
CIJENA
/

OPIS

  • Privlačna prijestolnica Muškat i tradicionalna Nizwa
  • Pustinja Wahiba sa njenim beskonačnim dinama i Veliki omanski kanjon
  • Zanimljiv životinjski svijet Ras al Jinza i duge pješčene plaže

Sultanat Oman je atraktivna i gotovo netaknuta zemlja koja nam uz malo mašte, kroz prekrasne prizore, priča jednu od najtajanstvenijih i najljepših priča. Kao iz tisuću i jedne noći.

Ljepotica Arapskog poluotoka je jedno od imena kojim se Oman često naziva i ne propušta hvalisanje krajolicima zbog kojih ostajemo bez daha. Beskrajna obala s lijepim plažama i toplim morem. Zanimljiva tradicionalna kultura i vječni osmjesi na licima mještana. Izvanredni strateški položaj na jugoistoku Arapskog poluotoka, odmah pored glavnih pomorskih puteva, Oman je kroz povijest, kao i danas, imao ključan značaj u oblikovanju povijesti i kulture.

Doživljajno putovanje nas vodi kroz sve klasične stanice istočnog Omana. Oman nudi nešto za svaki ukus, raznoliku i burnu avanturu u tek otkrivenom, i zbog toga, vrlo osebujnom svijetu!

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – MUSKAT. Okupljanje u zračnoj luci (u Zagrebu). Let do Muscata s presjedanjem. (zrakoplov)


2. dan MUSKAT. Muscat se smatra jednim od najukrašenijih prijestolnica u arapskom svijetu. Ima bogatu povijest, lijepe zgrade i neograničene mogućnosti za dobru kupovinu. Prvo zaustavljanje je u najprestižnijoj četvrti u Muskatu, nakon čega razgledavamo eksterijer veličanstvene operne kuće koja prima 1100 ljudi. Vozimo se pokraj poznate obalne avenije, gdje domaćini uvečer rado šeću. Obilazimo stari grad, srednjovjekovni Mutrah, šećemo do plavo-zlatne sultanove palače i posjećujemo obližnji muzej Bait Al Zubhair u kojem upoznajemo bogatu omansku kulturu. U večernjim satima, šetnja kroz najveću omansku tržnicu gdje možete kupiti gotovo sve, od uglednog omanskog tamjana, sandalovine, omanskih tradicionalnih noževa, srebra i začina do tekstila i arapskih marami. Noćenje. (H, D)


3. dan MUSKAT – JABRIN – BAHLA – NIZWA (ili okolica). Nakon doručka, busom krećemo prema gradu Jabrin. Na putu stajemo i šećemo do starog sela Birkat el Mawz. Oman ima, nećete vjerovati, više od 500 utvrda, dvoraca i kula, tako se zaustavljamo u jednoj od najljepših u Jabrinu. Razgled tvrđave i nastavak puta prema Nizwi. Nastavljamo prema unutrašnjosti zemlje, na putu posjećujemo Bahlu, grad koji je osnovan još u predislamsko vrijeme. Većina današnjih zgrada je izgrađena u razdoblju između 12. i 15. stoljeća, u vrijeme kada je tim područjem vladalo veoma jako pleme po kojem je grad dobio ime – Bahil. Popodnevni dolazak u Nizwu. Razgledamo gradsku tvrđavu i prošećemo tržnicom. Smještaj u hotelu i noćenje. (H, D, V)


4.dan NIZWA – JEBEL SHAMS – uspon po BALCONY TRAIL – NIZWA (ili okolica). Doručak . Odvesti ćemo se na visoravan i vrh Jebel Shams, koji je sa više od 3000m najviši vrh u Omanu. Uputiti ćemo se i na oko 4-satni uspon (Balcony trail), odakle nam se pružaju pogledi 1000 m u dubinu. Neobičan put se podno vrha grebena vije uzduž kanjona Ghul – promatramo Veliki kanjon iz ptičje perspektive. Pravi doživljaj, koji nećete zaboraviti! Povratak u Nizwo. Večera i noćenje. (H, D, V)


5. dan NIZWA – WADI BANI KHALID -PUSTINJA WAHIBA. Doručak. Prijepodne ćemo se uputiti prema primamljivim dinama Wahiba, a na putu se zaustavljamo u slikovitoj dolini Khadil gdje ćemo naići na brojne izvore vode i vodene bazene. Po želji se rashladimo u jednom od njih ili se prošećemo dolinom. Put nastavljamo do kampa. Smještamo se kampu, potom se džipovima uputimo u pustinju. 15.000m² pijeska predstavlja beskonačno i vječno MIJENJAJUĆE PRIZORE U SVIM MOGUĆIM BOJAMA; pojedine dine uzdižu se i do 200m nad pustinjom. Povratak u kamp gdje uživamo u spokoju. Pred večer još jednom odlazimo do dina gdje promatramo sunčev zalazak. Večera i noćenje u organiziranom kampu u beduinskim šatorima. (O, D, V, džipovi)


6. dan PUSTINJA WAHIBA – SUR – IZLET U RAS AL JINZ. Doručak. Uputiti ćemo se u pustinju Wahiba i na putu posjetimo beduine. Nakon posjeta put nastavljamo prema pristaništu Sur. Kažu da je taj grad bio dom legendarnog Sinbada pomorca. Grad je već u 6.stoljeću postao izuzetno važno trgovačko središte u razmjeni sa Afrikom. Ta je slava pomalo izblijedjela, ali se nađe još pokoja radionica. Večera u lokalnom restoranu. Nakon toga se odvezemo u obližnji Ras al-Jinz, na najistočniju točku Arapskog poluotoka. To je mjesto od iznimne važnosti, jer se gnijezde ugrožene zelene morske kornjače. Preko 20.000 kornjača se vraća godišnje na tu pješčanu obalu gdje nesu jaja. Povratak u Sur. Noćenje. (H, D, V)


7. dan SUR – WADI SHAB-MUSCAT. Doručak. Vožnja obalom do obalnog sela Tiwi koja je bogata mnogim palmama i drvećem. Zaustavimo se u dolini Wadi Shab i prošećemo, te po mogućnosti i osvježimo u vodenim bazenima. Nakon Tiwia nastavljamo prema Muscatu, zaustavimo se kod velike jame sa vodom Bimah Sinkhole. Vožnja u hotel. Osvježenje i počinak do odlaska u zračnu luku. (H*, D)


8. dan MUŠKAT – LJUBLJANA. Let iz Muscata prema zračnoj luci u Zagrebu s presjedanjem. (zrakoplov)

Obzirom na zrakoplovne letove raspored razgleda se može promijeniti.
Po želji vam možemo urediti individualno produljenje boravka za odmor u Salalahu.

INFORMACIJE

Smještaj i prehrana: 6 noćenja s doručkom u hotelima 2-4*, 1 noćenje s doručkom i večerom u pustinju u organiziranom kampu, 3 večere u lokalnim restoranima.

VIZE: Hrvati za posjet Omanu trebaju imati valjanu vizu. Možete ju sami napraviti na sljedećoj stranici: https://evisa.rop.gov.om/visa-eligibility (Raditi 30 dana prije putovanja ili kasnije; nikako ne prije!!!) ili vam mi možemo napraviti vizu uz doplatu. Dati ćemo vam detaljne upute za uređivanje mjesec dana prije polaska. Trebat će nam vaša kopija putovnice i fotografija u boji na bijeloj pozadini. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u Oman.

ZDRAVLJE: nema obaveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 30.03.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije