Oskarova Južna Afrika

12 dana, 99 – Oskar +
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar +
TRAJANJE
12 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, lodge
CIJENA
19.574,63 Kn/2598 EUR

OPIS

 • Metropolitanski Cape Town, Rt dobre nade
 • Svjetski poznati nacionalni park Kruger
 • Kraljevina Swaziland, močvarna Sveta Lucija

Južna Afrika (stari naziv: Južnoafrička Republika), država na krajnjem jugu Afrike. Šareno putovanje – nikad jednolično. To je destinacija koja svojom raznolikošću budi sva naša osjetila. Od zanimljivih ljudi do raznolikog krajolika, beskrajne divljine… Možemo prijeći od istraživanja svojih korijena do plivanja s morskim psima i piva u lokalnoj shebeeni u trenu.

Simbol zemlje je Nelson Mandela, vodeći borac protiv apartheida, zbog čega je proveo gotovo 30 godina u zatvoru. Danas je on nacionalni heroj kojeg štuju u cijeloj zemlji. Za svoj je trud dobio Nobelovu nagradu za mir.

Jedanaest je službenih jezika. Na području kojim smo putovali izmjenjivali su se zulu, xhosa i afrikaans, koji je južnoafrička inačica nizozemskog. Sa svima lako komuniciramo i na engleskom jeziku. Južnoafrikanci su pravi poligloti, jer gotovo svaki stanovnik govori dva ili tri jezika, mnogi čak i više od pet ili sedam.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – JOHANNESBURG. Okupljanje u Ljubljani i let s presjedanjem za Johannesburg. U slučaju polaska iz okolne zračne luke organiziran je prijevoz. Noćenje u zrakoplovu. (zrakoplov)

 1. dan JOHANNESBURG – WHITE RIVER/350 km. Slijetanje u Johannesburg. Nakon obavljenih formalnosti ulazimo u terenski autobus koji nas vozi prema istoku zemlje. Jednostavan ručak u pokretu. Naše današnje odredište je White River, gradić koji se uglavnom bavi poljoprivredom. Tu se uzgajaju tropsko voće, povrće i duhan. Super nam je i jer je odskočna daska za ulazak u Kruger Park. Smještaj u hotel. Zaslužena večera i odmor. (zrakoplov, H, V)

 1. dan WHITE RIVER – cjelodnevni safari u NP KRUGER/cca. 200 km. Doručak. Jutarnji polazak prema ulazu u Nacionalni park Kruger (46 km), koji se smatra jednim od najpoznatijih safarija na svijetu. Prostire se na području veličine Slovenije. Istražujemo park u džipovima 4×4. Prije ili kasnije naići ćemo na krda zebri i impala. Čak nam ni slon i žirafa ne bi smjeli pobjeći. Očekivanja su velika, no po svemu sudeći, trebali bi susresti 5 VELIKIH: bivola, nosoroga, slona, ​​lava i leoparda. Uz malo sreće, uočit ćemo i one najskrivenije – hijenu, geparda… Veći dio dana provodimo u parku, uživamo, a u međuvremenu pripremamo piknik ručak… Zadovoljni se vraćamo u White Rivera (Bijele Rijeke). Večera i noćenje. (H, D, V)

 1. dan WHITE RIVER – ESWATINI/ex-SVAZI/250 km. Doručak. Vozimo se prema jugu i točno u podne ulazimo u novu državu – Eswatini, bivši Swaziland! Ponos Eswatinija je priroda, njegove široke zelene ravnice, bogate pticama i vegetacijom. Odsjednite u hotelu, lodgeu ili guesthouseu unutar ili u blizini jednog od poznatih Swazi rezervata. Popodne idemo u šetnju i napraviti ćemo vrhunske fotografije, možda posjetimo njihova autentična sela. (P, D, V)

 1. dan ESWATINI – SV. LUCIJA/400 km. Rani doručak. Ujutro, vođeni ljubaznim i ponosnim Svazijcima, šećemo kroz jedan od nacionalnih parkova. Okrijepljeni i osvježeni, ukrcavamo se na kamion i krećemo na dužu vožnju preko Swazilanda u Južnu Afriku. U međuvremenu ćemo stati na lokalnoj Swazi tržnici. Današnje odredište je ugodan i poseban gradić Sveta Lucija na obali Indijskog oceana. Smjestit ćemo se u lijepoj kolibi, negdje između rijeke i oceana. Različite opcije za večeru. Plivanje u toplom oceanu? (H, D)

 1. dan SV. LUCIJA/150 km. Ponovno rano ustajemo i krećemo na džip safari u park Hluhluwe, dobrih sat vremena vožnje od Sv. Lucije. Park nam nudi nove avanture u drugačijem okruženju. Kao zanimljivost – u blizini su velike plantaže ananasa, a nekih ćemo se i dočepati. Povratak i ručak. U poslijepodnevnim satima novo jedinstveno iskustvo – vožnja brodom po rijeci i močvarama Sv. Lucije. Upoznajmo potpuno drugačiju okolinu od one na koju smo navikli u Krugeru ili Swazilandu. Isprepliću se staništa šuma, travnjaka, slatkovodnih rijeka, jezera i močvara, Indijskog oceana, pješčanih dina i koraljnih grebena. Tako je nastao jedinstven i šarolik životinjski i biljni svijet. Ovdje žive nilski konji, krokodili, majmuni, bezbrojne vrste ptica i riba, mnoge vrste su endemske i ugrožene. Ponovno noćenje u ugodnoj Svetoj Luciji. (H, D)

 1. dan SV. LUCIJA – DURBAN/250 km. Doručak. Ruta vodi duž obale Indijskog oceana prema metropolitanskom Durbanu. Usput se zaustavljamo za ručak i kupanje. Temperatura mora na ovom dijelu i u ovo vrijeme je preko 24 stupnja. Poslijepodne dolazak u Durban, treći po veličini grad u Južnoj Africi i popularno ljetovalište s poznatom Zlatnom miljom – dugom šetnicom i plažom uz obalu i visokim hotelima iza nje. Ujutro smo bili u “divljini”, a danas smo dio moderne Južne Afrike. Etnički sastav grada je vrlo raznolik, čujemo i različite jezike, osim općeg engleskog, najčešće zulu. Šetnja i vrijeme za večeru. Noćimo u hotelu u blizini Durbana. (H, D)

 1. dan DURBAN – let u CAPE TOWN – STELLENBOSCH – CAPE TOWN/100 km. Doručak. Transfer do zračne luke i izravni jutarnji let za Cape Town. Odatle se vozimo do područja Stellenbosch, središta južnoafričke vinske kulture. Južna Afrika je jedna od glavnih proizvođača i izvoznika svjetskih vina. U poslijepodnevnim satima obilazimo vinograde, upoznajemo se s njihovim načinima proizvodnje i sortama. Možda najkarakterističnija sorta je pinotage koju ćemo također kušati u nekom od brojnih podruma na putu. U večernjim satima vozimo se do centra Cape Towna gdje ćemo se smjestiti u hotel. Ostajemo ovdje do kraja našeg boravka u Južnoj Africi. (H, D)

 1. dan CAPE TOWN – izlet na RTA DOBRE NADE/120 km. Doručak. Lijep dan je na vidiku. Južno od Cape Towna nalazi se izduženi rt koji nudi puno toga. Njime, kružnom rutom, idemo do krajnje točke – mističnog i vjetrovitog Rta Dobre nade koji je zadavao glavobolje bivšim pomorcima. Na putu do tamo pruža se prekrasan pogled na obalu i ocean. Zaustavljamo se na plaži na kojoj živi kolonija pingvina. Pomno ih promatramo. U povratku po dogovoru možemo svratiti u botanički vrt (ulaznica se doplaćuje na licu mjesta). Vraćamo se u Cape Town. Mogućnost odmora ili odlazak u neki od restoranas gdje imamo priliku probati noja ili krokodila. Izazov?! (H, D)

 1. dan CAPE TOWN. Doručak. Današnji dan posvećen je upoznavanju Cape Towna i korištenju brojnih aktivnosti i izleta koje grad nudi (svi izleti uz doplatu). Postoji nekoliko opcija: izlet na otok Robben, zloglasni otok na kojem je Nelson Mandela bio zatočen 18 godina. Na putu do tamo obilazimo neke od gradskih četvrti Cape Towna i tako zaokružujemo upoznavanje razdoblja apartheida. Za one od vas s naletom adrenalina, hladni Atlantski ocean nudi jedinstveno ronjenje u kavezu okruženom morskim psima. Dakle, po želji… U kasnim poslijepodnevnim satima možete se gondolom popeti na Table Mountain i diviti se zalasku sunca nad metropolom ispod nas… Navečer, po želji, možete otići do Waterfronta, predio grada uz more s restoranima. (H, D)

Opcijski izleti:

 • Izlet na Robben Island: razgled gradskih četvrti Cape Towna, brodom do otoka Robben sa razgledom zatvora gdje je Nelson Mandela bio zatočen (doplata cca. 80 EUR/602,76 Kn, cjelodnevni izlet , 8-10 sati),
 • Zaron s morskim psima: vožnja po cesti do Hermanusa ili Gansbaaija (2 sata u svakom smjeru), vožnja brodom te zaron u kavezu oko kojeg plivaju morski psi (doplata cca. 185 EUR/1.393,88 Kn, cjelodnevni izlet, 8-10 sati, uključen ručak)

*izleti u skladu s raspoloživošću, stoga preporučamo prethodnu rezervaciju u Agenciji Oskar.


 1. dan CAPE TOWN – EUROPA. Doručak. Slobodno vrijeme prije odlaska u zračnu luku možete iskoristiti za posljednje kupnje u centru grada. Vožnja do zračne luke. Noćni let do povezujuće zračne luke zračne luke. (D, zrakoplov)

 1. dan EUROPA – LJUBLJANA. Let do obližnje zračne luke preko srednje zračne luke. Slijedi vožnja do Ljubljane. (zrakoplov)

INFORMACIJE

KAKO PUTUJEMO?

Prijevoz:

 • veći dio putovanja u Južnoj Africi obavlja se minibusom. Skoro sve ceste su asfaltirane,
 • Udaljenosti u Južnoj Africi su velike. Na putu od Johannesburga do Durbana prijeći ćemo u prosjeku oko 300 km dnevno. Ovisno o cesti, prometu i vremenu, brzina putovanja je između 60 i 90 km na sat.

Prtljaga: za lakši utovar, zbog prašine i mogućih oštećenja uslijed vibracija i pomaka, preporučamo mekanu prtljagu (putni ruksak ili putnu torbu), inače će i kofer biti u redu. U slučaju pune grupe, prtljaga će biti pohranjena u prikolici.

Smještaj: tijekom cijelog putovanja smješteni smo u sobama, a smještaj je različit – od domova do pansiona i hotela.

Hrana: doručak je uključen svaki dan, ručkovi na putu. Večere su u vlastitoj režiji (osim prva tri dana, kada su uključene u cijenu aranžmana). Zajedno ćemo pronaći pravi restoran po našem ukusu i džepu.

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – Cape Town – Robben Island (cjelodnevni izlet), – Cape Town – zaron s morskim psima (cjelodnevni izlet).

VIZE: Potrebna nam je viza koju dobivamo u Veleposlanstvu Republike Južne Afrike u Beču. Obrasce i točne upute za dobivanje dobit ćete 4 tjedna prije početka putovanja. Vizu za Swaziland dobivamo pri ulasku u zemlju (besplatno).

Maloljetna osoba također mora predočiti rodni list na engleskom jeziku prilikom ulaska u Južnoafričku Republiku.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja. Ako želite, preporuča se cijepljenje protiv žute groznice, no svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom i posjetite stranice Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 22.08.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije