Oskarova Šri Lanka

12 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
12 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, polupansion
CIJENA
/

OPIS

 • Veličanstvene prijestolnice drevne Šri Lanke
 • Svijet slonova, tropskog zelenila i plantaža čaja
 • Ayurvedska masaža i tropska blagdanska bajka

Delikatno putovanje mekom tropskom zemljom u kojoj svaki dan ulazimo u novu priču. Uživamo  u toplom tropskom moru sve do posljednjeg dana. U prvom dijelu putovanja obilazimo sve glavne znamenitosti i drevne prijestolnice otoka, upoznajemo singalske i budističke korijene na otoku i njihovu uključenost u današnji život.

U središnjem dijelu putovanja fokusiramo se na doživljaj prirode i tradicije. Prvo se uspinjemo na središnje brežuljke, u carstvo plantaža čaja i spontanih sredina – više šetnji i kretanja. Obilazimo sela i upoznajemo život mještana! Zatim se smirujemo u čarobnoj atmosferi uz rijeku Kelani.

Zadnji dio putovanja je više od užitaka. Spuštamo se u nizinski južni dio otoka i uživamo u toplom tropskom moru za opušteni završetak izleta.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – KOLOMBO. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) do Colomba. (zrakoplov)

 2. dan KOLOMBO – HABARANA/SIGIRIYA. Nakon slijetanja, ukrcaj u autobus i put do Habarane/Sigiriya. Pristanci tokom puta. Po dolasku smještaj u hotel, večera i zasluženi odmor. Ako želite, prepustite se opuštanju uz ayurvedsku masažu po kojoj je otok poznat. (H, V)

 3. dan HABARANA/SIGIRIYA – izlet u ANURADHAPURO i MIHINITALE. Doručak. Vožnja do Anuradhapure. Šri Lanka se može pohvaliti jednom od najstarijih civilizacija u jugoistočnoj Aziji. Anuradhapura je bila prva prijestolnica carstva, a i danas je grad alfe i omege identiteta Šri Lanke. U svetom trokutu hodamo oko stupe Ruvanvelisaya, a zatim bosi do najstarijeg dokumentiranog stabla na svijetu – stabla bodhi. U staroj Anuradhapuri posjećujemo najveću “zdjelu” na svijetu, čuveni mjesečev kamen i kamene čuvare… Poslijepodne se penjemo na brdo Mihinitale, koje se smatra kolijevkom otočkog budizma, dok je Ashokin sin, budistički redovnik Mahinda, susreo tadašnjeg kralja Devanampiyo Tisso. Atmosfera na vrhu i pogled na dolinu nas očaravaju – jedan od najljepših na otoku! Povratak u Anuradhapuru. Večera i noćenje. (H, D, V)

 4. dan HABARANA – izlet u NP MINNERIYO, POLLONARUWO i SIGIRIYO. Doručak. Vožnja do Habarane, gdje po želji možete jahati slonove. Zatim terenskim vozilima krećemo na 2-satni safari u NP Minneriya, poznatom po velikom broju divljih slonova – nezaboravno iskustvo! Nastavljamo put do Pollonaruwe. Ovdje je procvjetala drevna civilizacija. Živimo u zlatnom dobu civilizacije Šri Lanke. Krećemo od palače Parakramabahu, ulazimo u bivši parlament, kroz sveti četverokut i završavamo u Shiva lingamu. Na putu do Gal Vihare hodamo među divovskim stupovima, bivšim samostanima, bolnicama i budističkim dvorom. Slijedi vožnja do Sigirije. Popnite se do usamljenog kamena, gdje je u 5. stoljeću vladao moćni grad izdajničkog Kasyape. S visine od 200 m pruža se prekrasan pogled na okolicu. Jedan od najljepših spomenika JI Azije! Dolazak u hotel. Večera. Noćenje. (H, V)

 5. dan HABARANA – izlet u Zlatni hram u DAMBULLI – MIRISNI VRT – MATALE – KANDY. Doručak. Posjetite prodavaonicu svile. Slijedi vožnja do Dambulla, gdje posjećujemo Zlatni hram, koji je najveći špiljski budistički hram na otoku. Većina kipova i slika posvećenih Budi i njegovom životu sakupljena je u četiri špilje. Priče slijede priče. Na putu do Kandyja zaustavljamo se u vrtu začina gdje upoznajemo egzotične začine i mirise te njihovu primjenu u ayurvedskoj medicini! Posjetite trgovine s batikom. U Matali doživljavamo hinduistički hram izvana. Vožnja do treće prijestolnice otoka Kandyja, koja je skrivena u zabačenoj visoravni i slovi za najljepši otočni grad. Navečer nas oduševljava folklorni nastup kandijskih plesača i mađioničara, a za vrhunac dana uz zvuke bubnjeva posjećujemo poznati Hram Budinog zuba u kojem čuvaju najveće otočno blago – Budin zub. Vožnja do hotela. Večera i noćenje. (H, D, V)

 6. dan KANDY – PERADENIYA – PINNAWELA – KITULGALA. Doručak. Posjet botaničkom vrtu u Peradeniji, gdje vidimo egzotične biljke i drveće („drvo topovske kugle“, „vijugavo drvo“, avenija kraljevskih palmi i nasadi drveća državnika…). Vožnja do Pinnawele, gdje odmah doživljavamo jednu od glavnih otočkih atrakcija – sirotište za slonove, koje je izraslo u centar s najviše slonova na otoku. Zanimljiv je prizor hranjenja mladunaca, a najveličanstvenije je promatranje kako cijelo krdo slonova tone u obližnju rijeku. Vožnja kroz plantaže čaja u dolini do Kitulgale. Odsjedamo u jednostavnom pansionu uz rijeku, a dan možemo iskoristiti za opuštanje i uživanje u ugodnom tropskom okruženju i kupanje u rijeci. Večera i romantična večer uz šum rijeke! Večera i noćenje. (P, D, V)

 7. dan KITULGALA – ADAMOV VRH. Doručak. Ujutro preko visećeg mosta krećemo u “botaničku” šetnju tropskim okruženjem – egzotični prelazak rijeke doprinosi doživljaju! Po želji rafting rijekom Kelani. Zatim nas staza vodi u carstvo plantaža čaja, daleko od turističkih staza. Plantaže su naselili Tamili, koji i danas čine većinu planinskog stanovništva i oni su tamnoputiji od sinhalskih “dolinara”. Na dugom putu do Maskelye možemo uživati ​​u nekoliko panoramskih zaustavljanja i spontanih obilazaka. Nakon smještaja u jednostavnom pansionu, u poslijepodnevnim satima uspinjemo se na Adamov vrh. Vrhunac putovanja! Zapanjuje nas 5800 stepenica do vrha i uzvišena energija svetog grada sve četiri religije otoka. Naravno, ne morate ići na vrh – već ste fascinirani doživljajem atmosfere i prirodnim ljepotama. Visinska večer na svježem zraku s pogledom na prosvijetljenog Adama, uz jednostavnu večeru i osvježavajući san. (P, D, V)

 8. dan ADAMOV VRH – NUWARA ELIYA – PLANTAŽE ČAJA – ELLA. Doručak. Vozeći se na jedinstvenoj nadmorskoj visini, uz malo sreće posjećujemo lokalnu školu i staru englesku crkvu. Zaustavljamo se kod vodopada. Posjetiti ćemo plantažu i tvornicu za preradu čaja, prošetati plantažama i upoznati se s procesom prerade čaja: potreban je samo jedan dan da lišće sakupljeno s grmlja postane dragocjeno piće! Zavojitom cestom penjemo se na vrh s prekrasnim pogledom, do gotovo 2000 m visoke Nuwara Eliye, gdje se plantaže čaja povlače u polja europskog povrća. “Mala Engleska” je bila kolonijalno odmaralište za engleski ukus; tu je hipodrom, golf igralište, engleska arhitektura… Još jedna vožnja atraktivnim planinskim vlakom do Elle. Smještaj, večera i noćenje. (H, D, V, uskotračna željeznica)

 9. dan ELLA – posjet NP YALA – TISSAMAHARAMA. Doručak. Jutarnja šetnja do malog Adamovog vrha, odakle nam se pruža prekrasan pogled… Vožnja do vodopada Ravana koji se smatra jednim od najširih na Šri Lanci. U gradu Wellawayu posjećujemo lokalnu tržnicu i uživamo u bivoljem jogurtu… Zatim se vozimo nizinskim svijetom “Šri Lankanske Etiopije” do Nacionalnog parka Yala. Terenskim vozilima idemo na 2-satni safari, gdje ćemo promatrati divlje egzotične životinje u njihovom prirodnom okruženju. Uz malo sreće, osim leoparda, vidjet ćemo i slonove, jelene, bivole, krokodile, mnoštvo šarenih ptica i drugih životinja. Vožnja do Tissamaharame. Smještaj, večera i noćenje. (H, D, V, terenska vozila)

 10. dan TISSAMAHARAMA      –       HAMBANTOTA      –      WELIGAMA      –     GALE,      Doručak. Spuštamo se na južnu obalu prema Hambantoti i pričamo o tsunamiju koji je najteže pogodio ovo područje otoka. Oko nas rastu moderne zgrade i cijeli gradovi! U Weligi ćemo prošetati obalom i doživjeti šarene čamce s njihovim ribarima… Još jedno zaustavljanje kod poznatih “ribara na kotačima” i posjet skloništu slatkih kornjača. Na putu prema Bentoti posjećujemo stari grad Gale, jedan od najljepših kolonijalnih gradova JI Azije. U šetnji uz zidine uronjamo u život Nizozemaca i Engleza. Još jedna vožnja do našeg ljetovališta, smještaj u hotel i zasluženi odmor. Večera i noćenje. (H, D, V)

 1. dan ODMOR, – KOLOMBO – ZRAČNA LUKA. Doručak. Slobodno vrijeme za odmor. Po želji možemo sudjelovati u doživljajnom poludnevnom izletu – brodom po laguni rijeke Madu uz posjet otoku cimeta i iskustvo pilinga sa šrilankanskim “piranama”. Poslijepodne vožnja do zračne luke. Večernji let. (D, zrakoplov)

 1. dan LOKALNA ZRAČNA LUKA – LJUBLJANA. Nastavak putovanja prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane). (zrakoplov)

INFORMACIJE

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – ayurvedska masaža,– izlet čamcima po rijeci Madu i posjet otoku cimeta,– izlet brodom na promatranje kitova i dupina.

DOKUMENTI: Valjana putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

VIZE: Putnik mora prije putovanja na Šri Lanku ispuniti elektronski obrazac „ETA“ (elektronska viza) koji je dostupan na sljedećem linku: http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Obrazac možemo ispuniti u Agenciji Oskar kod plaćanja i prilaganja kopije putovnice. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 25.11.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije