Peru i Bolivija

11 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
11 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, doručak, uključena 2 unutarnja leta, razno
CIJENA
/

OPIS

 • Otkrijte izgubljeni grad Machu Picchu
 • Zaplovite među plutajućim otocima na jezeru Titicaca
 • La Paz – mjesto gdje kultura i povijest oživljavaju na svakom uglu

Peru je jedna od najrazličitijih zemalja na svijetu. Ovdje su prekrasni krajolici – od moćnih vrhova i klanaca usred Anda do tropske kišne šume i najsuše pustinje na svijetu. Nigdje drugdje ne možemo pronaći toliko različitih vrsta ptica, sisavaca i leptira. Istovremeno Peru čuva goleme, tihe ostatke kultura vremena prije Krista pa do vremena Inka, koji se nalaze na iznenađujuće visokim i nepristupačnim mjestima.

Bolivija je posebna. Jednostavna u svom sadržaju, mali u svojoj veličini. Ne obećava ništa, ali daje puno. Ona se ničim ne hvali, ali ima sve. Ne treba puno. Samo je trebamo osjetiti i osvojit će nas! U Boliviji ćemo nakratko doživjeti primitivnost zemlje koja još uvijek pulsira duhom predaka.

Obilazak Perua i Bolivije vodi vas do svih glavnih atrakcija Perua uz povratno putovanje iz Bolivije.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – EUROPA – LIMA. Okupljanje u Ljubljani i prijevoz autobusom do obližnje zračne luke, odakle preko povezujuće luka letimo za Limu. Nakon slijetanja slijedi transfer do hotela. Smještaj i noćenje. (zrakoplov, H)

 1. dan LIMA – let u CUSCO (3400 m). Doručak. Jutarnji let za Cusco. Šetamo uskim gradskim uličicama do glavnog trga kojeg krase velebna katedrala i filigranska crkva. Posjet katedrali otkriva nam i priču o španjolskom osvajanju kraljevstva Inka i moći Katoličke crkve, a upoznaje nas i s jednim od najvažnijih južnoameričkih umjetničkih pravaca – slikarskom školom u Cusci. Nedaleko od glavnog trga ulazimo u glavne hramove Inka Qoricancha, koji su po preciznosti izrade blizu savršenstva. Ovaj kraj bio je dom Inka i odavde su se njihovi svećenici obraćali bogovima. Koji sat koristimo za upoznavanje peruanske kuhinje i domaćih zanata. Noćenje. (zrakoplov, H, D)

 1. dan CUSCO – PISAC – OLLANTAYTAMBO – vlak u AGUAS CALIENTES. Doručak. Napuštamo Cusco i vozimo se do Svete doline i mjesta Pisac koje se može pohvaliti živopisnom tržnicom. Nakon obilaska tržnice slijedi ugodna vožnja kroz plodnu Svetu dolinu prepunu indijanskih sela. Odlazimo na željezničku stanicu i ulazimo u najpoznatiji vlak na svijetu; dolina se polako sužava i ubrzo ostaje samo mjesto za divlju rijeku Urubamba i vješto postavljenu željezničku prugu. Nakon sat i pol, nalazimo se u uskoj kotlini između okomitih obala, u mjestu Aguas Calientes. Slobodna večer i noćenje. (vlak, H, D)

 1. dan AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU (2450 m) – vlak u CUSCO. Doručak. Nije tajna kada i kako je nastao grad Machu Picchu, ali još uvijek ostaje misterij njegove stvarne svrhe. Jesu li ovdje boravili najvažniji svećenici ili možda djevice Sunca? Je li to bio centar za učenje? Činjenica je da ga Španjolci nisu otkrili i sada stoji pred nama u svoj svojoj ljepoti. Prošetat ćemo među ruševinama svetišta, sjesti i uživati ​​u nevjerojatnim pogledima. Najneumornije ćemo se penjati utabanom stazom Inka do Vrata sunca. Sredinom poslijepodneva vratit ćemo se u Aguas Calientes i potom vlakom za Cusco. Noćenje. (vlak, H, D)

 1. dan CUSCO – Vinicunca – Planina sedam boja. Vrlo rano ujutro odlazimo na jednodnevni izlet do poznate Planine sedam boja Vinicunce, koja je jedan od vizualnih vrhunaca Perua. Planina se zove Vinicunca, a sedam nijansi boje rezultat su erozije sedimentnih mineralnih slojeva nastalih tisućljećima tektonskih pomaka i vulkanske aktivnosti. Izgleda naslikano, ali stvarno postoji. Usput doručkujemo, a potom se vozimo do polazišta. Do zadnjeg dijela uređene staze (dobrih 4 km tamo i nazad) idemo pješice i polako, jer smo na visini većoj od 5000 m. Svatko svojim tempom, a društvo nam prave krda alpaka i ljama. Otvara nam se čaroban pogled i uživamo u pogledima i bojama. Kakvi kontrasti, divno! Oni kojima je ostalo dovoljno energije mogu u povratku skrenuti malo dalje, prema Valle Rojo (Crvena dolina) koja će svojom nezemaljskom fotogeničnošću oduzeti dah. Pripremite svoje kamere! Ugodno umorni vraćamo se u Cusco i noćimo u hotelu. (H, D)

 1. dan CUSCO – PUNO (3860 m). Doručak. Rano napuštamo Cusco i lagano se uspinjemo dolinom gornjeg toka rijeke Urubamba prema prijevoju visokom 4400 metara, odakle se spuštamo na Altiplano, visoku andsku visoravan. Put nas vodi između živopisnih indijanskih sela, nepreglednih pašnjaka i moćnih šest tisućnjaka. Što smo bliže jezeru Titicaca, vidici su sve širi. Nekada je Altiplano bio more od kojeg je ostalo samo jezero Titicaca i beskrajna visoravan puna sunca i visokog planinskog svjetla. Nije ni čudo da su upravo ovdje Inke počele štovati Intija, boga sunca. Tijekom putovanja posjetit ćemo i Andsku Sikstinsku kapelu u Andahualillasu, svetište u Raqchiju i Sillustani koji leži na visoravni iznad tihog jezera Umayo i ispunjava nas posebnom energijom. Večernja šetnja živahnom središnjom ulicom u Punu. Noćenje. (H, D)

 1. dan PUNO – TITICACA (3860 m) – čamcem do otoka UROS i TAQUILE. Doručak. Sa svojih 3800 metara nadmorske visine Titicaca se smatra najvišim plovnim jezerom na svijetu. Idemo brodom do Urosovih plutajućih otoka. Mještani ih tisućama godina grade od trske koja raste u plićaku ovog jezera. U prošlosti su otoci za njih predstavljali sigurnost od plemena s kopna, a sada sve više za njih predstavljaju ekonomsku sigurnost, a za nas jedno od najnevjerojatnijih životnih sredina. Nastavljamo do „pravog“ otoka Taquila, gdje seljani strogo kontroliraju posjete turista i tako čuvaju autentičnost seoskog života. Na otoku nema hotela pa noćimo kod gostoljubivih mještana. Očekuje nas ugodna večer s domaćim stanovništvom. Molimo ne očekujte kupaonicu ovdje. Večera i noćenje. (P, D, R, V)

 1. dan TAQUILE – PUNO – TIWANAKU – LA PAZ (3900 m). Nakon doručka prvo se ukrcavamo na brod za Puno, a zatim nastavljamo putovanje autobusom prema susjednoj Boliviji. Na putu prema bolivijskoj prijestolnici zaustavljamo se u Tiwanakuu (UNESCO), gdje upoznajemo arheološko nalazište izuzetne energije koje datira iz vremena prije Inka. Glavni grad Bolivije La Paz sve je samo ne grad mira. Prilagođavamo korak otkucajima srca, prepuštamo se uličnoj vrevi i uživamo u šarenim trgovinama. Noćenje. (H, D)
 1. dan LA PAZ – VALLE DE LA LUNA – VALLE DE LAS ANIMAS – LA PAZ. Doručak. Čekamo posjet Mjesečevoj dolini, koja je ime dobila po neobičnim geološkim konturama. Potom se vozimo do male lagune Uni. Prolazimo slikovitim kanjonom, gdje saznajemo zašto dolinu nazivaju Dolinom duše. Uz malo sreće, možemo vidjeti kondore. Piknik ručak. Pred kraj dana vraćamo se u La Paz. Noćenje. (H, D, R)

Po želji (uz doplatu) umjesto programa, ovaj dan možete sudjelovati u cjelodnevnom izletu za avanturiste: spektakularnom spustu brdskim biciklom poznatom panoramskom “Cestom smrti”. Start na 4700 metara nadmorske visine s prekrasnim pogledom na zasnježene vrhove i potom 64 km dug spust po prekrasnoj i adrenalinskoj cesti.


 1. dan LA PAZ – unutarnji let u BOGOTU – EUROPA . Doručak. Prijevoz do zračne luke, gdje letimo prema Bogoti, a potom i prema Europi. (zrakoplov, D)

 1. dan EUROPA – LJUBLJANA. Dolazak na jedno od europskih zračnih luka i prijevoz do Ljubljane. (zrakoplov)

INFORMACIJE

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: Jednostavni izlet brdskim biciklom po “Cesti smrti.”

Smještaj i prehrana: 8 noćenja u hotelima 3* s doručkom, jedno noćenje kod lokalnog stanovništva na otoku Taquile u dvokrevetnim sobama bez kupaonice s doručkom, ručkom i večerom.

DOKUMENTI: Potrebna valjana putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završenom putovanju.

ZDRAVLJE: Cijepljenje protiv žute groznice obavezno je najmanje 10 dana prije polaska. Dodatne informacije možete dobiti u najbližem Zavod za javno zdravstvo, gdje se možete posavjetovati i o ostalim cijepljenjima i zaštiti zdravlja.

VISINSKA BOLEST: Putovanje se odvija na nadmorskoj visini od 1550m do 3900m. Postoji mogućnost pojave visinske bolesti. Preporučamo konzultaciju s liječnikom prije putovanja. Putovanje uključuje aklimatizacijski pristup te kretanje i dinamiku koja pomaže tijelu da svlada izazove visine. Uz dobru fizičku kondiciju smanjuje se mogućnost pojave visinske bolesti. Za uspješnu prilagodbu na visinu preporučamo: lagano kretanje, pijenje vode (barem 3L ili više dnevno), pomaže i konzumacija češnjaka, a po želji (posavjetujte se s liječnikom) i aspirin navečer (pomaže kod zgrušavanja krvi). U slučaju većih problema zbog visine, jedini način pomoći je spuštanje na manju visinu. Agencija Oskar ne snosi odgovornost za troškove nastale time. Zdravstveno osiguranje mora vrijediti i na nadmorskoj visini iznad 3000 metara.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 19.08.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije