Peru - među potomcima Inka

16 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
16 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, noćenje/zajutrak, razno
CIJENA
20.925 kn

OPIS

 • otkrijte izgubljeni grad Machu Picchu
 • zaplovite među otocima u jezeru Titicaca
 • doživite kontraste koje pruža ova zemlja

Peru je jedna od najraznolikijih država na svijetu. Tu se nalaze predivne pokrajine, od vrhova i klanaca u sredini Anda do kišovite tropske šume i najsuše pustinje na svijetu. Nigdje drugdje ne nalazimo toliko različitih vrsta ptica, sisavaca i leptira, dok su u isto vrijeme sačuvani neizmjerni, tihi ostaci kultura još od vremena prije Krista pa sve do vremena Inka, koje nalazimo na iznenađujuće visokim i najnedostupnijim mjestima.

Putovanje među potomcima Inka vas odvede od Lime, grada na moru, prema Cuscu s nadmorskom visinom 3.400 m. „Centar svijeta“ nalazi se visoko u Andama i ostaje mjesto jedinstvene ljepote. Tu se prvi put susrećemo s Indijancima i velikom nadmorskom visinom. Putujemo kroz Svetu dolinu (Valle Sagrado) prvo do malog mjesta Ollantaytambo, a zatim prema čarobnome Machu Picchu-u. Preko Altiplana nastavljamo put prema jezeru Titikaka gdje nas čeka nezaboravan doživljaj s domaćinima!

Tu se nalazi i jedan od najdubljih kanjona na svijetu – Kanjon Colca, gdje uz malo sreće vidimo kondore, najveće ptice na svijetu. Najočuvanije kolonijalno mjesto Perua – Arequipa i pustinja Atacama nas vode do Pacifika i još dalje do Nazce i tajanstvenih linija koje još uvijek iniciraju i uzburkaju našu maštu. Na otočju Ballestas nailazimo na različite morske ptice, morske lavove, pingvine … Ne propustimo i prirodni rezervat Paracas, gdje prošećemo po crvenim i bijelim plažama te se divimo visokim liticama. Sve to na samo jednom putovanju!

PROGRAM

 1. dan ZAGREB – EUROPA – LIMA. Transfer do Ljubljane (dopata) . Let iz Ljubljane ili bliže zračne luke (priključni transfer iz Ljubljane) odakle poletimo do Lime. Pri dolasku u zračnu luku uređuju se granične formalnosti, prijevoz do hotela i smještaj. Noćenje. (zrakoplov, H)

 

 1. dan LIMA – PARACAS. Doručak. Posjetimo muzej pretkolumbijske umjetnosti Larco. Impresivna građevina u kolonijalnom stilu iz 18. stoljeća čuva oko 45 000 predmeta, koji su dokaz razvoja različitih kultura u Peru-u. Poslijepodne se odvezemo prema Paracasu. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan PARACAS – ISLAS BALLESTAS – NAZCA. Nakon doručka odlazimo na izlet brodom. Napravimo krug oko otočja Ballestas, koje je utočište mnogim životinjama – od ptica do morskih lavova. Čak se i pingvini mogu vidjeti. Neki nazivaju ovo otočje mali Galapagos, i to ne bez razloga. Poslijepodne se vozimo do oaze s jezerom, koja je dobro sakrivena u sredini visokih dina u Huacachini. Uz doplatu se možemo provozati po dinama te iskusiti u surfanju po sitnom pustinjskom pijesku. Naravno, možemo i u miru prošetati oko samog jezera. U večernjim satima je predviđen dolazak u Nazcu, mjesto s najvećom zagonetkom na svijetu. (H, D, izlet brodicom)

 

 1. dan NAZCA – AREQUIPA. Doručak. Tko je nacrtao tajanstvene crte u pustinji više nije tajna. Nije više tajna ni kada. Ali još uvijek ostaje zagonetka ZAŠTO jer su te crte i likovi vidljivi samo iz zraka. Da li je možda pleme Nazca prije dvije tisuće godina znalo letjeti? U skladu s mogućnostima možemo si priuštiti jutarnji let avionom nad tajanstvenim slikama i crtama (nadoplata). Poslijepodne pobliže možemo razgledati dva lika: drvo i ruke.

Slobodno popodne iskoristimo za odmor. Uvečer se ukrcamo u udoban bus i slijedi noćna vožnja do Arequipe.(spavanje u busu,D)

 


 

 1. dan AREQUIPA. Doručak. Arequipa je bijeli grad. Država u državi. Samoproglašena republika i najljepše peruansko kolonijalno mjesto. Do podne razgledavamo samostan svete Katarine. Obojene kuće i ulice, vrtovi te dvorišta daju samostanu osjećaj mjesta u mjestu a priča koje se odvijala među tim zidovima nam otkriva kakav je način života tamo bio prije petsto godina. U obližnjem muzeju obilazimo Juanitu, izabranu djevojku Inka, koju su prije više od pola tisućljeća smjestili na 6.300m visoki vulkan Ampata i tamo je podarili bogovima u zamjenu za njihovu naklonjenost. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan AREQUIPA – CHIVAY. Prijepodne se pozdravimo od bijelog grada i nastavljamo vožnju u kanjon Colca. Put nas vodi kroz pravu andsku pampu, ukrašenu visokim vulkanima i prostranstvima bez kraja. Prati nas prekrasan krajolik. Na putu se zaustavimo na prijelazu – na čak 4.910 metara visoku panoramsku točku usred vulkana. Pješke se penjemo i koji metar više. Prije zalaska sunca stignemo u kanjon Colca, koji nas očara prekrasnim pogledom. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan CHIVAY – CRUZ DEL CONDOR – PUNO. Doručak. Kanjon Colca sa svojih tri tisuće metara predstavlja jedan od najdubljih kanjona na svijetu. Tu nas očekuje fantastičan prizor kao što su šarena polja isprekidana terasama. Vidjet ćemo i domaće stanovništvo u šarenim nošnjama i osebujnim šeširima. Na liticama ispod križa nalazi se dom nekoliko desetaka kondora, ptica s najvećim rasponom krila na svijetu. Ako nam bogovi budu naklonjeni, svjedočiti ćemo predstavi tih, za Inke svetih životinja. Gledajući ih iz daljine, čine se kao male točkice, koje, što se više dižu postaju veće dok nas ne prelete gledajući nas tako reći oči u oči. Moćno! Pjesma El Condor Pasa tek sada dobiva pravo značenje. Za ručak se zaustavimo u Chivayu, upravnom središtu Colce, a zatim se vratimo na sinoćnjih 4.910 metara i nastavljamo put prema usamljenoj pokrajini, Altiplanu. U Puno stignemo u večernjim satima. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan PUNO – TITICACA (3860 m) – brodom do otoka UROS i TAQUILE. Doručak. Titicaca se smatra sa svojih 3.800 metara najvećim plovnim jezerom na svijetu. Brodom se odvezemo do plutajućih otoka Uros koje domaći stanovnici već tisuće godina grade od trstike koju nalaze u plićacima toga jezera. Nekada su ti otoci za njih predstavljali svojevrsnu zaštitu od plemena s kontinenta, no zadnjih godina sve više predstavljaju ekonomsku sigurnost. Nastavljamo do otoka Taquile gdje održavaju vjerodostojnost seoskog života. Na otoku nema hotela, zato prespavamo kod gostoljubivih domaćina. Čeka nas ugodna večer s domaćinima. Ovdje kupaonicu ne očekujte. Večera i noćenje. (P, DRV)

 

 1. dan TAQUILE – PUNO – CUSCO. Rani doručak i pozdrav od domaćina, na jezeru nas već čeka brodić kojim ćemo se odvesti do obale grada Puno. Nastavljamo vožnju po Altiplanu, visokoj Andskoj visoravni. Put nas vodi među indijska sela, prostrane pašnjake. Altiplano je nekada bilo more, od kojega je ostalo samo jezero Titikaka oko kojega su beskonačne visoravni. Na putu se zaustavimo vidjeti još predinkovski Sillustani. Večernji dolazak u Cusco (UNESCO). Grad, kojega su prije dobrih 500 godina izgradile Inke oduševi nas svojom arhitekturom, kombinacijom inkovske gradnje i profinjene španjolske kolonijalne arhitekture. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan CUSCO. Doručak. Pješke se uputimo do sat vremena udaljene tvrđave Inka Sacsayhuaman koja se nalazi na 200 m visine nad gradom. Ispisani zidovi Inka nas prvi puta suoče s pitanjem, kojeg ćemo ponoviti na putovanju više puta, kako im je samo uspjelo izgraditi tako veličanstvene tvrđave? Šetnja kroz njih nas odvede 500 godina u prošlost među tajanstvene obrede te nevjerojatne civilizacije. S vrha tvrđave otvara se predivan pogled na Cusco s ptičje perspektive. Zatim se vratimo na glavni gradski trg kojega krase veličanstvena Katedrala i delikatna Isusovačka crkva. Posjet katedrali otkrije nam još jednu priču, onu o španjolskom osvajanju kraljevstva Inka i o moći Katoličke crkve, a upozna nas i s jednom od najvažnijih južnoameričkih umjetničkih smjerova – Cuscovom slikarskom školom. Nedaleko od glavnog trga uđemo još u glavne hramove Inka, zvane Quoricancha, koji po preciznosti gradnje graniče sa savršenstvom. Tu je za Inke bio “centar svijeta” i odavde su se njihovi svećenici obraćali bogovima. Poneki sat, koji nas još dijeli od ponoći, iskoristimo za upoznavanje s peruanskom kuhinjom i domaćim ručnim radom. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan CUSCO – PISAC – URUBAMBA. Doručak. Na tri dana napuštamo Cusco, gdje ćemo se vratiti još, ali samo na jednu noć. Odvezemo se do svetišta Inka Quenco, gdje se prošećemo kroz kratak labirint, kojega su priroda i Inke isklesali u veliku monolitnu stijenu. U sredini veličanstvene andske prirode posjetimo sklonište za ugrožene životinje, a nakon toga upoznamo sva četiri rođaka andskih deva: lame, alpake, vikunje i gvanake. Ubrzo se pred nama otvara obojena Valle Sagrado, odnosno Sveta dolina s malim gradićem Pisacom, u kojemu nalazimo najraznolikiju tržnicu u Peru-u. Prije toga nas još čeka šetnja po ruševinama Inka koje bdiju visoko nad Pisacom. Staza nas vodi nad dubokim pećinama te kroz tunel sve do osrednjih svetišta. Čeka nas ugodna vožnja po plodnoj Svetoj dolini, prepunoj indijskih sela, a pred večerom još jedna šetnja među solanama. Solane u brdima? Dan završimo u gradu Urubamba, nazvanom po istoimenoj rijeci. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan URUBAMBA – OLLANTAYTAMBO – vlak u AGUAS CALIENTES. Doručak. Odmah nakon doručka slijedi prvih dvjesto stepenica toga dana, koje nad dovedu na vrh svetišta, u Ollantaytambu. Kako su Inke spremile sve to kamenje gore kada se mi jedva sami popnemo? Nakon šetnje se u malom selu okrijepimo s kokinim čajem, a zatim se uputimo na željezničku postaju, gdje nas čeka možda najpoznatiji vlak na svijetu. Dolina se polako suzuje, te uskoro ostane prostora samo još za divlju rijeku Urubambu i spretno postavljenu željezničku prugu. Oko nas su sve strmiji brežuljci, dok je vegetacija sve sličnija onoj u kišovitoj šumi. Nakon sata i pol se nađemo u gradiću Aguas Calientes, koji se jedva izborio za svoj prostor u uskoj šupljini među skoro okomitim padinama zelenih brežuljaka. Popodne provedemo u gradiću i uživamo u njegovom veselom ritmu. Možda nas privuče kupanje u toplim izvorima, po kojima je ovo mjesto i dobilo ime. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – vlak prema CUSCU. Doručak. Vrlo rano smo na putu prema najljepšem mjestu na svijetu. Ujutro, kada polako nestaje jutarnja magla, već ionako tajanstveni Machu Picchu još je više čaroban. Još uvijek je tajna, čemu je zapravo bio namijenjen. Da li su tu obitavali najvažniji svećenici? Da li su možda u gradu obitavale djevice Sunca? Da li je to možda bio centar za obrazovanje svećenstva? Možda baš mi otkrijemo tu tajnu? Kakogod, činjenica je da odgovor nisu nikada saznali ni Španjolci i da veličanstveni Macchu Picchu stoji pred nama u svom punom sjaju i ljepoti. U većini tih ljepota ćemo danas i sami uživati. Šetati ćemo među ruševinama svetišta te uživati u nevjerojatnim prizorima. Oni najneumorniji mogu se popeti po asfaltiranom putu Inka i na Sunčana vrata. Po želji (uz doplatu) je moguć i uspon na Wayna Picchu (obvezna predhodna najava). Oko popodneva se vraćamo u Aquas Calientes te vlakom prema nama već dobro poznatom Cuscu. Noćenje. (H, D)

 

 1. dan CUSCO – LIMA (Miraflores). Nakon doručka slobodno do polaska u zračnu luku. Vrijeme iskoristimo za zadnje kupovine ili odmaranje na Plaza de Armas gdje se divimo prelijepom Cuscu. Let u prijestolnicu Lima, prijevoz do hotela i smještaj. (zrakoplov, H, D)

 

 1. dan LIMA (Miraflores) – EUROPA. Doručak, pa taj dan namijenimo grupnom i individualnom istraživanju kako moderne tako i kolonijalne Lime. Prošećemo po pacifičkoj promenadi i starom dijelu mjesta,gdje razgledamo i neke zanimljive kolonijalne zgrade. Predvečer odlazak u zračnu luku i let preko priključnog aerodroma prema Europi.  (D,avion)

 

 1. dan EUROPA – ZAGREB. Slijetanje u jednu od europskih obližnjih zračnih luka, te autobusni prijevoz do Ljubljane i dalje transfer do Zagreba (doplata) Kraj putovanja. (zrakoplov)

CIJENE

Cijena putovanja
Redovna cijena 20.925 Kn /2790 EUR

Obavezna nadoplata
Doplata za grupu od 15-19 osoba 900 Kn/ 120,00 EUR
Doplata za grupu od 12-14 osoba 1125 kn/ 60,00 EUR

Doplate po želji
Doplata za jednokrevetnu sobu 2948 Kn/ 393,00 EUR
Osiguranja Uniqa cijena ovisna o uslugama i paketu
Doplata na licu mjesta – preporučljive napojnice 450 Kn/ 60 Eur
Doplata za panoramski let u Nazci 900 Kn/ 120 Eur

Popusti
Popust za članstvo od redovne cijene paketa 3,5%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom krevetu 20,00%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na osnovnom krevetu 10,00%

Cijena (minimalno 20 sudionika) uključuje: prijevoz od Ljubljane do zračne luke i natrag ako se ne leti iz Ljubljane, zračni prijevoz prema programu, zračne i sigurnosne pristojbe (297 EUR),unutarnji let Cusco -Lima, noćenja po programu , prehranu glede na oznake pri svakom danu putovanja, prijevoze i razglede sa klimatiziranim autobusima i drugim vozlilima, vožnja brodom po jezeru Titicaca, slovenski vodič, lokalni vodiči, vožnja vlakom Ollantaytambo – Aguas Calientes, vožnja vlakom Aguas Calientes – Cusco, sve ulaznice po programu , troškovi pripreme i organizacije putovanja

Smještaj: 12 noćenja u hotelima 3* sa doručkom, jedana noć u spavaćem busu, jedna noć kod domaćina na otoku Taquile u dvokrevetnoj sobi bez kupaonice sa ručkom (bez mogućnosti jednokrevetne sobe), večeru i doručak.

INFORMACIJE

VIZE: Vize za Peru ne trebamo. Slovenci i Hrvati trebaju samo važeću putovnicu koja vrijedi još 6 mjeseci nakon isteka putovanja.
ZDRAVLJE: Cijepljenje nije potrebno. Za ulazak potreban negativan PCR test.Preporučujemo da sklopite dodatno zdravstveno osiguranje uz pomoć u inozemstvu. Info o covidu pred putovanjem.

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja: 12

PRIPREMA PUTOVANJA: 25.5.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom avansa putnik potvrđuje da ih prihvaća u cijelosti.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar d.o.o./Slovenija

 

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije