Skandinavska bajka

15 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
15 dana
NOĆENJA I HRANA
Pansioni, hoteli 3*, razno
CIJENA
16.470 Kn

OPIS

 • Tisuću jezera Finske
 • Mistični Nordkapp s ponoćnim suncem
 • Norveški fjordovi i ribička sela na Lofoti

Skandinavija je izvrsna destinacija za putovanja za sve ljubitelje prekrasne prirode i čistog zraka. Močvarne ravnice i živahan obalni svijet s uvalama i otocima nude brojne aktivnosti i doživljaje, kao i jedinstvenu faunu i floru.

Putujemo u ugodnom ritmu putovanja. Odvajamo vrijeme za šetnje, poglede, opuštanje i slobodno vrijeme. Najdužu vožnju skraćujemo internim letom, što nam štedi vrijeme i energiju za snažniji doživljaj zemlje.

Probajmo skandinavsku kuhinju, doživimo jednostavnost i osjećaj za praktičnost Skandinavaca, a prije svega skromnost ljudi u sjevernom dijelu Europe s visokom kvalitetom života.

Norveška je puna vrhunaca. Nordkapp je rt na rubu litice na krajnjem sjeveru Europe, gdje ljeti sunce ne zalazi cijelu noć. Fjord za fjordom, fjeld za fjeldom – nevjerojatni pogledi vode nas na otočja Vesteralen i Lofoten. Ovdje su tradicionalna ribarska sela, grbavi kitovi u moru. Oslo je moderna i zelena prijestolnica.

Finski život vrti se negdje između mora, jezera i saune. U tom svijetu žive moderni Helsinčani i tradicionalni Laponci, koji svoju zemlju dijele s losovima, sobovima i haskijima. Njihov sunarodnjak je Djed Božićnjak 😊

Više o skandinavskom putovanju pročitajte ovdje.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – HELSINKI. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) za Helsinki. Prijevoz do hotela i noćenje. (zrakoplov, H)

 2. dan HELSINKI – ROVANIEMI (820 km). Doručak i dobro jutro, Helsinki. Finsku prijestolnicu obilazimo pješice – od poznate i potpuno bijele luteranske katedrale do parka Esplanadi. Istražujemo poluotok Katajanokka. Slobodno poslijepodne za uživanje u gradu uz finski zaljev. Možda prva kupnja na tržnici? Navečer se ukrcavamo u autobus i iskorištavamo noćnu vožnju za kretanje duboko na sjever. Noćenje u autobusu. (D, bus)

 3. dan ROVANIEMI. Po dolasku u Laponiju prvo se regeneriramo uz doručak i skandinavsku kavu (koja nije prejaka…). Ovo je mjesto Djeda Božićnjaka. Vjerojatno je kod kuće i odmara se ovo ljeto jer zimi ima više posla ili možda putuje negdje poput nas. Dan je posvećen brojnim mogućnostima koje grad nudi. Ovdje su Arktički muzej i znanstveni centar, moguće je posjetiti farmu sobova i haskija, možda čak i skok u saunu… Večera i noćenje u hotelu. (H, D, V)

 4. dan ROVANIEMI – LUOSTO – SODANKYLA – INARI (350 km). Doručak. Vožnja do Luosta, gdje možete posjetiti rudnik ametista, jedini u Europi. Zaustavljamo se pored prekrasne stare drvene crkve u selu Sodankylä, a zatim nastavljamo do poznatog finskog jezera Inari. Pritom prelazimo sjeverni tok, što u ovo doba godine znači da… sunce neće zalaziti cijelu noć! Polarni dan! Ostanimo u hotelu. Nakon večere stavljamo sunčane naočale i šetamo finskim ravnicama. (H, D, V)

 5. dan INARI. Doručak. Slobodan dan na prekrasnom jezeru Inari. Mogućnost mnogih šetnji. Predlažemo posjet muzeju na otvorenom SIIDA posvećen narodu laponskih Samija. Također se možete provozati čamcem po jezeru i promatrati tipičnu floru i faunu. (H, D, V)

 6. dan INARI – KARASJOK – OLDERFJORD – REPVAG – NORDKAPP (400 km). Doručak. Vozimo se sjevernije. Prelazimo finsko-norvešku granicu i ubrzo se zaustavljamo u Karasjoku. Doista, euro treba zamijeniti za krune. Ujutro smo promatrali tipičan finski krajolik s jezerima, a sada se zaustavljamo na panoramskoj stazi i divimo se prvim norveškim fjordovima. Put preko Olderfjorda do Repvaga, gdje ćemo prenoćiti (ali noć bez noći teško je prenoćiti). Zaista – toliko smo na sjeveru da sunce ovdje stoji iznad razine mora i u ponoć i gdje je najbolje vidjeti ovaj fenomen? Idemo, i danas – u Nordkapp. Ovdje smo! Idemo do kraja litice – do globusa, koji nas podsjeća da smo zaista stigli na kraj Europe i… Kakav pogled i osjećaji! Wow! (H, D, V)

 7. dan NORDKAPP – ALTA (300 km). Doručak. Krećemo se uz krševitu norvešku obalu u smjeru grada Alte. Preporučamo posjet tamošnjem muzeju. Slike u kamenu ovdje su najbogatije u sjevernoj Europi i pod zaštitom UNESCO-a su. Put nas vodi pokraj slika, a muzejski kafić nas nagrađuje izuzetnim pogledom na fjord ispod nas. (H, D, V)

 8. dan ALTA – TROMSO (450 km). Doručak. Pred nama je dan zavoja, ali i prekrasnih pogleda i pristajanja uz cestu. Odredište je Tromsø, osmi najveći norveški grad koji leži na otoku Tromsøya. Smještaj u hotel i prva šetnja gradom. (H, D)

 9. dan TROMSO. Doručak. Tromso je grad koji se može pohvaliti brojnim rekordima zbog svog sjevernog položaja. Ovdje su najsjeverniji: sveučilište, botanički vrt, pivovara, planetarij i još mnogo toga. Ujutro se zajedno penjemo do vidikovca, do Arktičke katedrale. Ostatak dana je slobodan za dodatne izlete. Kako je luka Tromso polazišna točka za istraživanje Arktika, predlaže se posjet Muzeju polarnih ekspedicija. Tu su i akvarij Polaria i Sveučilišni muzej. (H, D)

 10. dan TROMSO – BARDUFOSS (300 km). Doručak. Vožnja do Bardufossa i smještaj u hotel. Poslijepodne istražujemo drugi najveći norveški otok Senja. Mnogi je nazivaju Norveška u malom jer je karakterizira divlja i planinska obala s fjordovima te mirnija i zelenija unutrašnjost sa šumama i rijekama. Brojne šetnje. Povratak u Bardufoss, večera. (H, D, V)

 11. dan BARDUFOSS – HARSTAD (250 km). Doručak. Danas putujemo po vodičevim naputcima. Krećemo se prema Harstadu, a na našem putu ima mnogo fjordova, ribarskih sela, otoka. Sve to želimo istražiti, a osim vožnje možemo se i opustiti. Večera i noćenje. (H, D, V)

 12. dan HARSTAD – VESTERALSKI OTOCI – ANDENES (razgled kitova) – SVOLVAER (400 km). Doručak. Vozimo se do najsjevernijeg Vesteralskog otoka, sve do sela Andenes, koje je izvrsna polazna točka za šetnje uz obalu, posebno za promatranje kitova. Uz nadoplatu prvo posjećujemo muzej, gdje saznajemo nešto više o kitovima i kraju kojim kasnije plovimo. Na brodu smo oko 3 sata. Gotovo zagarantiran prizor kitova koji dižu rep iz mora, ali postoji i mogućnost susreta s grbavim kitovima, orkama i ostalima. Doživljaj i svakako jedan od vrhunaca putovanja. Na povratku iz Andenesa prošetati ćemo obližnjom pješčanom plažom u Bleiku sa spektakularnim pogledom. Dan koristimo za preseljenje u Svolvaer. Noćenje. (H, D)

 13. dan SVOLVAER (100-200 km). Doručak. Nalazimo se na poznatom arhipelagu koji se može pohvaliti iznimnim prirodnim ljepotama. Ovo su Lofoti i danas je dan kada ih istražujemo. Svolvaer je izvrsno polazište. Vozimo se razvedenom obalom, razgledavamo i osvajamo jedan od vrhova za pogled s visine. Na otoku Vestvagoy posjećujemo zanimljiv vikinški muzej, gdje možemo upoznati vikinški način života i saznati više o njihovoj brodogradnji. (H, D)

 14. dan SVOLVAER – A – BODO. Doručak. Vožnja do samog kraja Lofota, gdje dolazimo do sela s najkraćim imenom na svijetu – A. Tamo posjećujemo ribarski muzej. Lofoti su u prošlosti bili jedno od najvažnijih ribarskih područja u Norveškoj. Poznati su po sušenju ribe bez soli i drugih konzervansa. Poslijepodne se ukrcavamo na trajekt koji nas vozi u Bodo. (H, D, trajekt)

 15. dan BODO – LJUBLJANA. Jutro u Bodu. Prijevoz do zračne luke i let do Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju i vožnja do Ljubljane). Uh, što nam se dogodilo proteklih dana – finska jezera, Nordkapp, fjordovi, kitovi, Lofoti… Prava skandinavska bajka je gotova, ali i dalje živi s nama. (zrakoplov)

 

Konačni plan puta može se razlikovati od gore navedenog. Zadržavamo pravo izmjena i prilagodbi putovanja zbog voznih redova zrakoplova i trajekata te drugih okolnosti koje se nisu mogle očekivati ​​tijekom pripreme programa.

CIJENE

Cijena putovanja
16.470 Kn/2196 EUR

Obvezne doplate

Doplata za veličinu skupine 30 – 39 osoba 900 Kn/120,00 EUR
Doplata za veličinu skupine 20 – 29 osoba 1.350 Kn/180,00 EUR

Doplate po želji

Doplata za jednoposteljnu sobu 3.960 Kn/528,00 EUR
Doplata za razgled kitova brodom (Andenes) 1.088 Kn/145,00 EUR

Popusti
Popust za djecu 2-12 godina na osnovnom ležaju 5,00 %
Popust za djecu 2-12 godina na pomoćnom ležaju 10,00 %

Cijena (najmanje 40 sudionika) uključuje: zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe (78 EUR), prijevoz do polazne/odlazne zračne luke do Ljubljane, ako nije zračna luka Ljubljana, prijevoz turističkim autobusom prema programu, cestarine, parking i naplate prolaska tunelom, trajektni prijevoz po programu, 13x noćenja s doručkom u lokalnim pansionima i hotelima 3* u dvokrevetnoj sobi, 7x večera, ulaz na platformu Nordkapp, slovenski vodič, troškovi pripreme i organizacije putovanja.

U cijenu putovanja su uključeni vanjski razgledi. Ulaznice nisu uključene u cijenu putovanja i plaća ih putnik na licu mjesta. Približni iznosi nekih ulaznica su sljedeći: ROVANIEMI: Arktički muzej 13 EUR, Zoološki vrt 15 EUR, Posjet haskijima i/ili sobovima 70-130 EUR; LUOSTO: rudnik ametista 19 EUR; INARI: Muzej SIIDA: 10 EUR; ALTA: muzej nagnutih slika: 11 EUR; ANDENI (plaćanje po prijavi): muzej i promatranje kitova brodom: 145 EUR.

INFORMACIJE

OBVEZNI DOKUMENTI: hrvatski državljani u skandinavske države mogu ući sa valjanom osobnom iskaznicom. Preporučamo spremanje fotokopije osobne iskaznice.

ZDRAVLJE: nema obveznih cijepljenja.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 25

PRIPREMA PUTOVANJA: 15.02.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije