Skrivena škotska ljepotica

8 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
8 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 2 – 3*, noćenje/doručak, 4x večera
CIJENA
/

OPIS

 • Doživite šarmantni i jedinstveni Edinburgh – Škotska u malom
 • Prepustite se moćnim i zadivljujućim dvorcima, s idiličnom Eilean Donan na čelu
 • Prepustite se divljem, netaknutom krajoliku koji oduzima dah

Škotska, zemlja na krajnjem sjeveru Velike Britanije, poznata je ne samo po viskiju, kiltovima i gajdama, već i po svojoj divljoj, netaknutoj, nepojmljivo lijepoj prirodi. Zapanjujući i besprijekoran krajolik, obilježen beskrajnim morima šarenih zelenih pašnjaka, gdje bezbrižno pasu ovce i poznata dugodlaka škotska goveda. U visokoj travi, koju “razbijaju” mekani brežuljci, drevna sela, šume obavijene maglom i duboka ledenjačka jezera koja skrivaju čudovišta davnina. Tamo među travom se također skrivaju brojni zečići.

Edinburgh, poznat i kao “Sjeverna Atena”, smatra se jednim od najljepših i najšarmantnijih gradova u Europi. Grad nas očarava svojom bajkovitošću, mješavinom tradicije i modernosti te jedinstvenom starom arhitekturom… Slikovite ulice koje u svojim njedrima skrivaju prekrasne vrtove, gdje se putnik može odmoriti od gradske vreve, pozivaju svojim šarolikim događanjima; i puls života! A usred grada, na vrhu ugaslog vulkana, diči se moćni dvorac s kojeg se pruža veličanstven pogled na sve strane svijeta…

Pogledajmo neke od zadivljujućih i jednostavno spektakularnih dvoraca koji su prošarani škotskim krajolikom. Ponosni Blair, dom jedine privatne vojske u Europi, moćni Stirling, gdje su okrunjeni škotski kraljevi, Glamis, gdje je odrasla kraljica majka, idilična i najfotografiraniji Eilean Donan i drugi. Čak i prostrana imanja koja okružuju dvorce po kojima lutaju šareni paunovi nisu ništa manje impresivna od samih dvoraca… Ali kad čujemo sviranje škotskih gajdi i sretnemo dječake u kiltovima (ispod kojih navodno ništa ne nose), osjećamo da se stvarno nalazimo u Škotskoj…

Škotska će vas toliko impresionirati i očarati da ćete se uvijek poželjeti vraćati!

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – GLASGOW – EDINBURGH. Okupljanje u Ljubljani i vožnja do zračne luke u Veneciji. Let za Glasgow. Nakon slijetanja vozimo se prema Edinburghu. Smještaj u hotel. Prastari puls glavnog grada Škotske možemo osjetiti na Royal Mileu, gdje se atrakcije nižu jedna za drugom. Prošećite do veličanstvenog dvorca Edinburgh koji vlada na vrhu ugaslog vulkana usred grada. Slobodno uživajte ​​u pulsu (noćnog) života na ulicama Edinburgha. Noćenje. (zrakoplov, H)

 2. dan EDINBURGH – ROSSLYN – STIRLING. Doručak. Nastavljamo s obilaskom Edinburgha, a zatim se vozimo do sela Rosslyn u blizini kojeg je prije nekoliko godina pasla klonirana ovca Dolly. Posjećujemo tajanstvenu kapelu Rosslyn, koja je oduvijek bila obavijena velom misterija i uključena u mnoge mitove i legende. Zahvaljujući knjizi Da Vincijev kod postigla je svjetsku slavu. Zaustavite se kod mosta Queensferry, gdje impresionira poznati željeznički most. Nastavljamo do kotača Falkirk, rotirajuće dizalice za čamce koja omogućuje prolaz između kanala različitih visina. Još jedna vožnja do Stirlinga, spektakularnog dvorca koji se nalazi visoko iznad grada i s tri strane zaštićen liticama. Ovdje je okrunjeno nekoliko škotskih kraljeva i kraljica, a nekada je bila i omiljena rezidencija dinastije Stuart. Smještaj u hotel. Večera i noćenje. (H, D, V)

 3. dan STIRLING – ST. ANDREWS – dvorac GLAMIS – palača SCONE – PERTH. Doručak. Vožnja do St. Andrews, koji je bivši kraljevski glavni grad Škotske i dom najstarijeg sveučilišta u Škotskoj. Vožnja do palače Scone, nekadašnjeg sjedišta škotskih kraljeva. Bacimo pogled na raskošne vrtove i repliku sconeovog kamena, simbola škotske suverenosti na kojem su se nekoć krunili škotski kraljevi. Nastavljamo do dvorca Glamis, gdje je sadašnja kraljica majka provela svoje djetinjstvo. Dan završavamo u Perthu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje. (H, D, V)

 4. dan PERTH – katedrala DUNKELD – PITLOCHRY – dvorac BLAIR – AVIEMORE. Doručak. Zaustavljamo se u Dunkeldu, gdje vidimo jednu od najromantičnijih škotskih katedrala. Vožnja prema gradu Pitlochry, gdje posjećujemo destileriju viskija. Zasigurno ste čuli za škotski viski? Jedno od najpoznatijih žestokih pića na svijetu. Škoti odležavaju svoj viski u hrastovim bačvama, a budući da se ne miješaju, nazivaju ga single malt. Upoznajemo kako napraviti ovu “vodu života”, kako Škoti zovu ovo plemenito piće, i naravno degustiramo. Nastavljamo prema prekrasnom dvorcu Blair, gdje je sjedište jedine privatne vojska u Europi. U društvu šarenih paunova i pataka šećemo moćnim parkom koji okružuje dvorac, ali možemo vidjeti i dio dvorca koji je izložen posjetiteljima. Vožnja do Aviemorea. Smještaj u hotel. Noćenje. (H, D, V)

 5. dan AVIEMORE – CULLODEN – INVERNESS – LOCH NESS – dvorac EILEANDONAN – otok SKYE. Doručak. Vožnja kroz brežuljkasto škotsko gorje, gdje masovno pasu ovce i goveda. Zaustavljamo se u Cullodenu, koji je sveto mjesto za Škote. Divovsko polje bilo je poprište krvave bitke kojom su Englezi slomili posljednje nade Škota u neovisnu državu. Vožnja do grada Invernessa koji je središte škotskog gorja. Hodamo do moćnog dvorca koji vlada gradom i pruža nam prekrasan pogled na grad. Vozimo se slikovitim krajolikom do jezera Loch Ness, koji već dugi niz godina budi maštu legendarnim čudovištem, drevne Nessie koja vlada dubinama ovog tajanstvenog jezera. Šetnja ruševinama nekada najvećeg dvorca u Škotskoj, dvorca Urquhart koji je u prošlosti svjedočio mnogim krvavim sukobima, a navodno je Nessie prvi put uočena s njegovog tornja. Na putu do hotela foto zaustavljanje u idiličnom dvorcu Eilean Donan. Danas je dvorac jedna od najfotografiranijih znamenitosti u Škotskoj i poprište mnogih blockbustera. Smještaj, večera i noćenje. (H, D, V)

 6. dan otok SKYE – MALLAIG- GLENFINNAN – FT. WILLIAM. Doručak. Vožnja do slikovitog otoka Skye, gdje možete uživati ​​u veličanstvenim pogledima na prirodne ljepote otoka kojih ne ponestaje. U Portreeju, najvećem gradu na otoku, krenuli smo na kraći izlet do vulkanske stijene zvane The Old Man from Storra, odakle se za lijepog vremena pruža nezaboravan pogled na zapadnu obalu otoka. Napuštamo Otok bogova (što na galskom znači Skye) i nastavljamo prema Fort Williamu. Na putu vidimo i vijadukt Glenfinnan, gdje je sniman Harry Potter. Nastavljamo prema najvećem gradu u Fort William Highlands, koji leži u podnožju najviše škotske planine Ben Nevis (1344 m). Smještaj u hotel, zatim idemo u šetnju slikovitom okolicom. Noćenje. (H, D)

 7. dan FT. WILLIAM– GLENCOE – INVERARAY– LOCH LOMOND – GLASGOW. Doručak. Vožnja kroz Glen Coe, gdje vrijeme koristimo za šetnju prirodom. Nastavljajući do grada Inveraraya, dolazimo do impresivnog dvorca koji je stoljećima u vlasništvu jednog od najvećih škotskih klanova, klana Campbell. Na putu do najvećeg grada Škotske zaustavljamo se kod najvećeg britanskog jezera, Loch Lomond. Jezero je “posuto” otocima i poznato po svojoj zadivljujućoj ljepoti, pa je dobilo nadimak “Kraljica škotskih jezera”. U Glasgowu prvo idemo u panoramski obilazak autobusom (George Square, Katedrala, Gradska vijećnica, Galerija moderne umjetnosti, St. Mungo Museum,…), a zatim krećemo pješice u otkrivanje ulica centra grada. Smještaj u hotel. Noćenje. (H, D)

 8. dan GLASGOW – LJUBLJANA. Rani doručak. Vožnja do zračne luke i let prema Veneciji. Slijedi vožnja do Ljubljane. (D, zrakoplov)

U skladu s raspoloživošću, noćenja su moguća i u okolici navedenih mjesta.

Sadržajno program ostaje neizmijenjen.

INFORMACIJE

DODATNI IZLETI, OBILASCI, MOGUĆNOSTI: – dvorac Edinburgh, – dvorac Stirling, kapela Rosslyn, – palača Scone, – dvorac Glamis, – dvorac Blair (vrt + dvorac), – Culloden Posjetitelji: Dvorac Urquhart, – dvorac Inveraray, – škotski folklorni program s večerom-

OBVEZNI DOKUMENTI: Za ulaz u državu potrebna vam je putovnica. Preporučamo fotokopiranje putovnice i spremanje kopije za slučaj nužde.

ZDRAVLJE: /.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 20

PRIPREMA PUTOVANJA: 14.12.2020.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije