Skriveni Yucatan - Meksiko

10 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
10 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 4*, noćenje/doručak
CIJENA
18.082,80 Kn/2400 EUR

OPIS

 • Upoznajte piramide i gradove Maja u džunglama Yucatana
 • Osvježite se u kristalno čistom moru podzemnih špilja “cenotes”
 • Istraživanje mangrova i prirodnog rezervata s flamingosima
 • Zagledajte se u jedno od sedam čuda – Chichen Itza

Meksiko je hrana za dušu, prožet poviješću i kulturom. Ovdje se nalaze neki od najvećih svjetskih arheoloških spomenika, od visokih piramida do prekrasno ukrašenih majanskih hramova. Španjolsko kolonijalno doba za sobom ostavlja šarene gradove, pune sanjivih tržnica i raskošnih kamenih crkava i palača.

Međutim, najplemenitije iskustvo Meksika su upravo njegovi ljudi, Meksikanci. Unatoč različitosti, svima im je zajednička ljubav prema bojama, čestim zabavama, filozofiji i gostoprimstvu. Izuzetno su šarmantni i znaju kako ugoditi svojim gostima.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – EUROPA. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) preko povezujuće zračne luke za Meksiko. (zrakoplov)

 1. dan EUROPA – CANCUN – TULUM. Nakon slijetanja u zračnu luku u Cancunu i sređivanja svih formalnosti, vozimo se prema Tulumu. Usput se zaustavljamo na ručku. Na području primorske luke, gdje se nekada odvijala živa trgovina tirkizom i žadom, danas svjedočimo jedinom arheološkom parku majanskih piramida s pješčanom plažom. Počastiti se i osvježenjem. Vapnenačke litice strmo se uzdižu iznad tirkiznog mora i pružaju slikoviti pogled na okolicu. Noćenje. (zrakoplov, H*)

 1. dan TULUM – BACALAR – CENOTE AZUL – KOHUNLICH – PALENQUE. Rani doručak. Vozimo se do sedmobojnog jezera Bacalar gdje se također vozimo čamcem. U skladu s vremenom, ostavljamo vrijeme za osvježenje. U blizini posjećujemo još jednu od glavnih atrakcija Yucatana, cenote. Cenote Azul je vrtača ispunjena kristalno čistom vodom u bajkovitom okruženju. Želite se osvježiti u bazenima dubokim 90 m? Slijedi duža vožnja iz obalnog područja u unutrašnjost, u bujnu džunglu države Chipas. Usput se zaustavljamo na manjem, ali zanimljivom arheološkom nalazištu. Kohunlich se nalazi u srcu prašume, dom majmuna koji se često čuju, ali se ne vide. Glavne piramide i hramovi su izloženi, a veći dio grada prekriven je divljim raslinjem. Vožnja prema Palenqueu. Iznenađeni smo susretljivošću današnjih mještana i tko zna što će nam večer donijeti. Smještaj i noćenje. (H*, D)

 1. dan PALENQUE – slapovi Agua Azul i Misol Ha – PALENQUE. Doručak. Idemo u južnu meksičku državu Chiapas, u zagrljaj šuma, gdje se kriju poznati “plavi” slapovi Agua Azul. Kao što ime govori, poznati su po svijetlo tirkiznoj boji vode i vrijeme je za – kupanje. Čeka nas i šetnja prirodnim rezervatom i slapom Misol-Ha koji se sastoji od jedne kaskade. Voda se s visine od 35m slijeva u jedan kružni bazen usred tropskog raslinja. Predivno. Očarani, vraćamo se u Palenque. Noćenje. (H*, D)

 1. dan PALENQUE – CAMPECHE. Doručak. Za mnoge posjetitelje Meksika, arheološko nalazište Palenque jedan je od glavnih razloga putovanja. Iznimna majanska arhitektura zajedno sa zadivljujućom prirodom jedinstveno je iskustvo. Oko nas oživljavaju slike života kakav je nekada bio i saznajemo nebrojne priče iz zlatnog doba grada. Fascinirani smo stoljećima stečenim znanjem Maja, njihovom domišljatošću, izuzetno preciznim kalendarom, iznenađujućom arhitekturom prepunom skrivenih simbola. Što je s pričom o “crvenoj kraljici”? Poslijepodne odlazimo u Campeche (Unesco). Šetamo kolonijalnim središtem grada uskim uličicama s kućama pastelnih boja i divimo se moćnim zidinama koje su štitile grad od zloglasnih napada tijekom kolonijalnog procvata. (H*, D)

 1. dan CAMPECHE – UXMAL – CELESTUN – MERIDA. Doručak. Današnja prva postaja su impresivne piramide Uxmal – jeste li čuli za Čarobnjakovu piramidu? Uxmal je poznat po svojoj veličanstvenoj baroknoj arhitekturi u majanskom stilu i, uz Chichen Itzu i Tikal u Gvatemali, predstavlja temelj majanske kulture. Nastavljamo do Meksičkog zaljeva, do ribarskog mjesta Celestun. Ovdje se ukrcavamo na čamce i isplovljavamo u istraživanje lokalnih mangrova. Zaštićeni prirodni rezervat obično je prepun flaminga i egzotičnih ptica (ovisno o godišnjem dobu). U poslijepodnevnim satima stižemo u Meridu, glavni grad države Yucatan. Preuzima nas drvored inspiriran francuskim bulevarom i 6 km dugim drvoredom u kojem se nižu vile iz 19. stoljeća. Postoje i druge kultne građevine, spomenici i vile u europskom stilu s pastelnim nijansama i ukrasima koji podsjećaju na raskošne svadbene torte. Ovisno o vremenu, posjećujemo i muzej ili galeriju. Hotelski smještaj. Uživamo u kolonijalnoj atmosferi i otkrivamo večernji puls grada. Noćenje. (H*, D)

 1. dan MERIDA – IZAMAL – CHICHEN ITZA – CENOTA IK KIL – VALLADOLID – CANCUN. Rani doručak. Na putu do Chichen Itze zaustavljamo se u selu Izamal, koje nosi nadimak “žuti grad” zbog tradicionalno žutih kuća i crkava. Nekada je ovdje bilo središte štovanja majanskog vrhovnog boga Itzamne i boga sunca Kinich Kakmo. Obilazimo grad kočijom. Nastavljamo put prema najvećem i najpoznatijem gradu Maja na Yucatanu, Chichen Itzi, gdje vidimo jedno od novih sedam svjetskih čuda. Na golemom teritoriju nalazi se jedan od najljepših majanskih hramova na svijetu. Zalutati ćemo među ruševinama i upiti veličanstvenost mjesta nekadašnje civilizacije. Nastavljamo do cenota Ik Kil. Vapnenačka špilja s otvorom na stropu, kroz koji struji sunčeva svjetlost, što ima dramatičan učinak na površinu vode. Špilja je vlažna i sparna, ali je voda hladna i zapanjujuće bistra. Iskoristit ćemo jedinstvenu atmosferu za osvježenje. Zaustavit ćemo se u čarobnom gradu Valladolidu. Ponovno nas preplavljuje arhitektura, stare vile i pastelne boje, prošlost se stapa sa sadašnjošću. Slijedi vožnja do Cancuna. Noćenje. (H*, D, kočija)

 1. dan CANCUN . Nakon doručka slobodni ste za samostalno istraživanje grada, a navečer iskorištavamo posljednje trenutke na živahnim ulicama. Noćenje. (H*, D)

 1. dan CANCUN – let prema EUROPI. Nakon doručka slobodno za kupnju suvenira ili posljednje meksičke užitke. Ovisno o letu, čeka nas transfer do zračne luke Cancun i let prema Europi. (zrakoplov, D)

 1. dan EUROPA – LJUBLJANA. Slijetanje u Ljubljani ili u obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju i vožnja do Ljubljane). (zrakoplov)

Moguće su promjene rasporeda programa, dok se ne potvrde polasci i odlasci zrakoplova.  

CIJENE

Cijena putovanja
18.082,80 Kn/2400 EUR

Obvezne doplate

Doplata za veličinu skupine 10 – 19 osoba 904,14 Kn/120,00 EUR
Pristojbe (na licu mjesta) 263,71 Kn/35,00 EUR

Doplate po želji

Doplate za jednokrevetnu sobu 1.883,63 Kn/250,00 EUR
Doplata na licu mjesta (preporučene napojnice) 339,05 Kn/45,00 EUR

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje:zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe (3.043,94 Kn/404 EUR), prijevoz do/od polazne zračne luke, ako nije ljubljanska zračna luka, 7 noćenja s doručkom u hotelima 4*, prijevoz i izleti klimatiziranim autobusom, izlet brodom po jezeru Bacalar, izlet brodom Celestun, vožnja kočijom u mjestu Izamal, ulaznice prema programu, slovensko vodstvo i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije putovanja.

INFORMACIJE

***Upozorenje glede trokrevetnih soba. U Meksiku postoji nešto drugačiji standard što se tiče hotela, soba itd. kao kod nas, budući da su trokrevetne sobe sa 3 ista kreveta vrlo rijetko moguće u Meksiku. U slučaju željene trokrevetne sobe moguća je sa dva bračna kreveta širine 135 cm, što znači da dvije osobe dijele jedan bračni krevet.

DOKUMENTI: Potrebna valjana putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci po završenom putovanju.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 23.09.2022

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije