Sudan - zaboravljeni biser

10 dana, 99 – Oskar +
STIL PUTOVANJA
99 – Oskar +
TRAJANJE
10 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, lokalni smještaj, šatori, razno
CIJENA
20.343,15 Kn/2700 EUR

OPIS

 • Hramovi i piramide – ovdje ćete ih naći više nego u Egiptu
 • Nubijsko gostoprimstvo i pustinjski krajolik
 • Nil – žila kucavica Sudana

Sudan je dalek i nepoznat i upravo je to poanta ovog putovanja. Upoznajte i osjetite zemlju koja je svoj civilizacijski vrhunac doživjela mnogo godina prije Krista u vrijeme novog egipatskog kraljevstva. Onda je potonula u zaborav.

Hramovi i piramide koji datiraju iz novog kraljevstva Egipatskog carstva dobra su baza za naše putovanje. No, bit je negdje drugdje. Nil i pustinja pružaju nam pozadinu. Nubijska tradicija i gostoljubivost sa svojim pravilima temelj su izvrsnog putopisnog filma. Vi samo trebate igrati u njemu!

Putovanje u Sudan je izazovno. Osim u glavnom gradu, turističke infrastrukture praktički nema. Upravo je to ono što zemlji daje autentičnost koju mi ​​putnici tražimo. Odricanje od kućne udobnosti ovdje je stvarnost. Po Sudanu se krećemo terenskim vozilima, ali noćimo u smještajima koji su najprikladniji na određenom mjestu. Bilo da se radi o šatoru, lokalnom pansionu ili noći s lokalnim stanovništvom. Za hranu i logistiku brine se iskusan lokalni tim.

PROGRAM

 1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – KHARTOUM. Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke (u tom slučaju prijevoz iz Ljubljane) za Khartoum. (zrakoplov)

 1. dan KHARTOUM. Slijetanje u Khartoum. Nakon sređivanja svih formalnosti, vozimo se do hotela. Doručak. Khartoum je moderni glavni grad i nalazi se na ušću Bijelog u Plavi Nil. Proveli smo dan istražujući ovu živahnu prijestolnicu. Posjećujemo Mahdijevu grobnicu, ručamo uz pogled na ušće dviju rijeka… Poslijepodne odlazimo u nekadašnju prijestolnicu Omdurman, koja je danas poznata po šarenoj tržnici. Ovdje doživljavamo prvi kontakt s pravim Sudanom. Povratak u hotel, večera i noćenje. (H, D, R, V)

 1. dan KHARTOUM – DONGOLA. Nakon doručka krećemo u našu avanturu. Pustinju prvo dotičemo u napuštenom pustinjskom gradu Dongoli, koji je bio važan grad u srednjovjekovnoj Nubiji. Obilazimo ostatke hramova Kop, koji su ukrašeni mramornim stupovima. Zatim pronalazimo mjesto za noćenje i pripremamo se za naše prvo kampiranje pod nubijskim zvijezdama. Iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti. (O, D, R, V)

 1. dan SOLEB – nubijsko selo. Pustinjski doručak. Nakon doručka nastavljamo istraživanje krajolika. Putem se zaustavljamo u selima i upoznajemo lokalno stanovništvo. Naše današnje odredište je hram Soleb, koji se smatra najljepšim egipatskim hramom u Sudanu. Gdje smo – u Egiptu ili Sudanu? U obližnjem selu stapamo se sa seljanima. Primjećujemo da govore svojim jezikom, žene ne pokrivaju lica… Noćenje u nubijskoj kući uz litre nubijskog čaja i ljubazne mještane. (nubijska kuća, D, R, V)

 1. dan Nubijsko selo – SABU – TOMBOS. Doručak. Putovanje nastavljamo u smjeru juga prema ostacima hrama Sesibi. Lagano stižemo do granitnih gromada trećeg nilskog katarakta, koje su drevnim Egipćanima predstavljale veliku prepreku u napredovanju rijekom. U Sabuu posjećujemo najveće nalazište pećinskih slika, koje nas podsjećaju da je ovdje cvjetao život davno prije Egipatskog carstva. Teško je zamisliti sve scene sa slika u današnjim pustinjskim krajolicima. U blizini se nalazi veličanstveni kip koji ovdje stoji već 3000 godina, ali kome pripada? Noćenje u lokalnom pansionu na putu. (P, D, R, V)

 1. dan TOMBOS – KERMA – KARIMA. Doručak. Nastavljamo se kretati prema jugu do grada Kerme koji je bio naseljen još 2400. pr. Kr. Ovdje posjećujemo hramove od blata. Nakon obilaska krećemo prema istoku preko Nubijske pustinje. Pustinja, pustinja, pustinja… Nakon nekoliko sati opet vidimo plavetnilo. Kako je lijepo ponovno vidjeti Nil. Uz malo sreće, pronalazimo lokalni pansion u kojem noćimo. (P, D, R, V)

 1. dan KARIMA. Doručak. Gradić Karima nalazi se u podnožju „planine“ Barkal. Usamljena stijena koja leži usred nubijske pustinje može se vidjeti kilometrima daleko. Dan posvećujemo istraživanju okolice ove svete planine, a večer usponu na usamljenu planinu i zalasku sunca s nje. Noćenje u lokalnom pansionu. (P, D, R, V)

 1. dan KARIMA – piramide NURI – pustinja Bayuda – MEROE. Doručak. Nakon doručka odlazimo na tržnicu Karima, gdje dobivamo izvrstan uvid u sudansku svakodnevicu. Od živahne tržnice prelazimo Nil preko mosta i ubrzo stižemo do Nuri piramida. Vožnja dolinom Gazali sa samostanom, a zatim ponovno koračamo u pustinju Bayoda. Tijekom prijelaza pozdravljamo nomade plemena Hassania. Gdje se opet sakrio ovaj Nil? A, evo ga, stižemo i prelazimo ga kod grada Atbra. Prilika za obnavljanje zaliha i okrijepu u lokalnoj gostionici. Zatim vožnja do Meroe. Noćimo u šatorima. (O, D, R, V)

— NOVO LETO 2023 —


 1. dan MEROE – KARTUM. Doručak. Najbolje smo sačuvali za kraj. Šiljaste piramide Meroe (UNESCO) nalaze se samo 3 km od rijeke Nil. Svaka ima grobnu dvoranu, posebno lijepo ukrašenu reljefima s prikazima faraona i njihovih života ili njima dragih božanstava. Po želji slikanje s devama, zatim vožnja do Khartouma. Oproštajna večera. Do ponoći stižemo do zračne luke i letimo prema Europi. (D, R, V)

 1. dan KHARTOUM – ISTANBUL – LJUBLJANA. Ranojutarnji let prema zračnoj luci Istanbul. Slijetanje u Ljubljani ili u obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju i vožnja do Ljubljane). (zrakoplov)

 

Konačni program putovanja može se razlikovati od gornjeg opisa. Zadržavamo pravo izmjene i prilagodbe putovanja zbog rasporeda letova ili drugih izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle očekivati ​​u vrijeme pripreme.

Zadržavamo pravo promjene vrste noćenja ovisno o raspoloživosti objekata.

Sudan je muslimanska zemlja u kojoj se njeguju mnogi stari običaji, koje morate poštovati kao turist. Pri korištenju fotoaparata treba biti vrlo oprezan i uvijek tražiti pristanak kada se fotografiraju slučajne osobe, posebice žene i uniformirane osobe. Također je potrebno biti oprezan pri odabiru odjeće, jer Sudan ima stroga pravila o ženskom odijevanju.

CIJENE

Cijena putovanja
20.343,15 Kn/2700 EUR

Obvezne doplate

Viza 753.45 Kn/100,00 EUR
Doplata za veličinu skupine 10 – 14 osoba 904,14 Kn/120,00 EUR

Doplate po želji

Doplata na licu mjesta (preporučene napojnice) 452,07 Kn/60,00 EUR
Doplata za jednokrevetnu sobu 1.808,28 Kn/240,00 EUR

Popusti
Članski popust od redne cijene aranžmana 293,85 Kn/39,00 EUR

Cijena (najmanje 20 sudionika) uključuje: zrakoplovni prijevoz prema programu, zračne i sigurnosne pristojbe (2.682,28 Kn/356 EUR), noćenje kako je opisano u nastavku, obroke prema naljepnici svakog dana putovanja, prijevoz i obilaske terenskim vozilima, najam šatora, svu opremu za kampiranje, sve ulaznice prema programu, dopuštenje za fotografiranje (snimanje se dodatno naplaćuje), troškovi ishođenja pozivnog pisma, slovensko vodstvo i lokalni vodiči, troškovi pripreme i organizacije putovanja.

Doplata za jednokrevetnu sobu odnosi se na smještaj u hotelu u Khartoumu i tijekom kampiranja u šatoru (vlastiti šator). Jednokrevetna soba u nubijskim kućama i lokalnim kućama nije zajamčena.

INFORMACIJE

VIZE: Za ulazak u Republiku Sudan potrebna je valjana putovnica koja vrijedi minimalno 6 mjeseci po završetku putovanja. U putovnici moraju biti minimalno tri prazne stranice. Ukoliko u putovnici imate izraelski pečat ili izraelsku vizu, ulazak u Sudan će vam biti ONEMOGUĆEN. Hrvatski državljani trebaju vizu za ulazak u Republiku Sudan. Kako bi dobili vizu potrebno je ispuniti obrazac s otiskom prsta (šaljemo poštom) i potrebne su dvije jednake fotografije kao u putovnici.

ZDRAVLJE: Cijepljenje protiv žute groznice i tablete protiv malarije su preporučene. Posavjetujte se sa svojim liječnikom te za više informacija posjetite stranicu Zavoda za javno zdravstvo.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10

PRIPREMA PUTOVANJA: 09.05.2022.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:

D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije