Tanzanija - Između Bušmana i Masaija i skok do Zanzibara

11 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
11 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3*, lodgevi, selo Masaija, razno
CIJENA
/

OPIS

  • pravi biser safari među afričkim nacionalnim parkovima
  • kulturni mozaik: od slikovitih Masaia do Bushman plemena
  • prelijepi rajski otok Zanzibar

Istočna Afrika jedan je od najzanimljivijih dijelova našeg planeta. Zanimljiva imena svjetski poznatih gradova mijenjaju se jedno za drugim i odličan su scenarij za prvoklasan afrički film. Ogromne mase divljih životinja i bogata kultura izvornih plemena uvijek drugačijeg krajobraza  od onog na većini odabranih slika. Iznad svega se uzdiže snijeg ,šešir moćnog Kilimanjara, dramatičnosti ne nedostaje. Ovdje posjetitelj kaže “ovo je Afrika”! Najljepše iznenađenje je najsličnije  raju a  izgleda kao razglednica, Zanzibar!

Tanzanija ima ogromne nacionalne parkove koji zauzimaju više od četvrtine njezina teritorija. Prilike za gledanje divljih životinja ovdje su jednostavno izvanredne! Slike se mijenjaju  pred očima putnika kao u većini nezamislivih  dokumentarca. Lavovi, slonovi, nosorozi, zebre, gazele, antilope, stado bivola …

Zanzibar je prava poslastica, uvijek uz pravi dodir egzotike i mnogih tajni iza zavoja. Ulazak u drugi svijet otkriva još jedno afričko poglavlje –  svjetsku povijest, a naravno nudi i onaj zasluženi raj tropskih plaža i pravu opuštajuću atmosferu!

PROGRAM

1.dan LJUBLJANA – let prema Tanzaniji. Jutarnji zbor u Ljubljani i let preko priključne zračne luke Tanzanije. (Zrakoplov)


2.dan DAR ES SALLAM – let za ARUSHU – SELO MASAI. Slijetanje rano ujutr; ukrcavamo se na prvi lokalni avion i letimo prema Arushi. Da, težak put je iza nas, ali dan u ugodnoj Masai loži vratit će nam snagu. Selo Masai koja je dio Masai zajednica, prava je kulturna poslastica i nudi nam dodir s tradicijom i udobnošću.

Posjećujemo kolibu zamišljenu kao selo Maasai i upoznajemo Maasaije, njihovu kulturu i navike. Selo je ušuškano u travnatoj savani ispod Kilimandžara – pa imamo priliku upoznati autentični život Masaia. Upoznajemo predstavnike ratnika koji se u Masai zajednici  najviše cijene i poštuju, a također su i jedine koje smiju ostaviti dugu kosu. Večera.

Noćenje u kolibama Masai – ugodno iskustvo odmah na početku. (P, D, R, V)


3.dan MASAJSK O SELO – NP MANYARA – KARATU. Doručak i osvježenje. Sada je vrijeme za sve po čemu je Tanzanija poznata. Očekuju nas dani pravih safarija u najljepšem od mnogih nacionalnih parkova Tanzanije. Vožnja otkriva tajanstveni divlji krajolik. Zaustavljamo se u poljoprivrednom selu Mto Wa Mbu, gdje posjećujemo tržnicu. Tanzanijski parkovi dom su za više od četiri milijuna divljih životinja i svakodnevna su pojava, da se nađemo usred krda slonova, bivola, zebri, gnua, žirafa … Ulazimo u Nacionalni park Manyara s netaknutom prirodom, vodene šume, najveći broj pavijana i  više od 400 vrsta ptica i leptira.

Promatrat ćemo rub tektonskog jarka i tisuće flaminga i drugih ptica močvarica koje žive na periferiji Slano jezero. Ručak na putu. Predvečer stižemo u dom i priuštimo si večeru. Noćenje. (H, D, R, V)


4.dan KARATU – izlet u NGORONGORO (UNESCO). . Ustajemo prije izlaska sunca na istoku i doručkujemo rano, a zatim odlazimo na  cjelodnevni izlet do kratera Ngorongoro, svjetski poznata kaldera. Idemo mu u zagrljaj, a on nas impresionira položajem,  tu je mnogo slikovitih pogleda i velika koncentracija životinja, jer ovdje živi preko 120 vrsta sisavaca. Jedinstveno okruženje nudi vlastito iskustvo i predstavlja jedan od vrhunaca putovanja! Mnoge su životinje pronašle mjesto u krateru: gnu, zebre, bivoli, jeleni, nilski konji, lavovi, gepardi, flamingosi, šakali, nosorozi, antilope, mnoge vrste ptica …stanovnicima nudi dovoljno pašnjaka i vode tijekom cijele godine za preživljavanje ovdje. Cijeli dan provodimo u krateru i istražujemo njegovo područje. Upravo ovdje ručamo, u ovome nevjerojatnom okruženju. Kasno popodne vraćamo se u svoju ložu, punu novih iskustava …

Večera i noćenje. (H, D, R, V)


5.dan KARATU – izlet na jezero EYASI. Doručak. Ponovno ustajemo rano i koristimo jutro za istraživanje nacionalnog parka. Vozimo se prema plitkom natrijevom jezeru Eyasi, koji stalno isparava, što ponekad uzrokuje i potpuni nestanak jezera. Kada je razina voda u jezeru dovoljno visoka, ovdje ostaju najljepše vrste ptica, uključujući dvije vrsta flaminga. Svake godine jata lete do jezera, jer su njihova jaja i mladi ovdje sigurni pred grabežljivcima. Ponekad, međutim, jezero poplavi i tada ovdje možete vidjeti i podvodne konje. Ovdje ćemo upoznat  lokalna plemena Datoga i Barbayq, koja se bave poljoprivredom, stočarstvom i preradom mesa. Ručak na putu. Odvest ćemo se do sela gdje će  biti plemena Hadžaba a Datoga je pokazao lovačke vještine. Hadzabe su jedino pleme koje još uvijek slijedi tradiciju lova i prikupljanje, kao što su to činili preci u prvim ljudskim zajednicama. Ovdje je zabranjen lov, a budući da  pleme preživljava isključivo u lovu i skupljanju, jedino oni imaju pravo na lov.

Možda im se pridružite u lovu? Na putu posjećujemo sirotište i upoznajemo manje veselu stranu života u Tanzaniji. Povratak u ložu. Večera i noćenje. (H, D, R, V)


6.dan KARATU – TARANGIRE – ARUŠA. Doručak. Vozit ćemo se prema nacionalnom Parku Tarangire. Park je najljepše ogledalo divljine, gdje nesumnjivo živi najbrojnija populacija slonova u Africi s nevjerojatno velikim stadima. U parku ima puno egzotičnih ptica, antilope, lavovi, leopardi, žirafe, bivoli i pitoni. Najvažnija značajka ovog parka, međutim je naravno rijeka Tarangire. Afrički kruh raste uz riječne obale, ali i drugdje u parku i baobabe, koji su među najvećim drvećem na svijetu. Ručak u parku. Večera i noćenje u hotelu u Aruši. (H, D, R, V)


7.dan ARUSHA – Tržnica Masai – let za ZANZIBAR – KAMENITI GRAD (UNESCO).

Doručak. Ujutro odlazimo na tržnicu Masai u rušama, vrijeme je za cjenkanje i kupovinu suvenira. Oko podne letimo u raj na moru – na Zanzibar! Nakon pristanka, ondje nas čeka prijevoz do hotela. Šetnja kamenim gradom Stone Town. Osjećamo tajanstveni dodir arapskog svijeta, jer je grad skoro 200 godina bio glavni grad Omanskog sultanata. Utjecaji tog vremena ostavili su neizbrisiv trag u gradu. Uske ulice, mnoge džamije, tržnice, luka, tvrđava … Još jedan svijet u kojem imamo osjećaj da smo negdje na Bliskom istoku, a ne u Africi. Naravno, miješali su se i afrički utjecaji i pojavila se neobična mješavina koja je zavela u nju vrtlog događaja. Povratak u hotel i noćenje. (H, D, zrakoplov)


8.dan KAMENI GRAD – NUNGWI.  Doručak. Jutro možemo iskoristiti za istraživanje grada ili otići na izlet na zatvorski otok, poznat po divovskim kornjačama (uz nadoplatu).

Pred podne vozimo se prema sjeveru otoka. Zanzibar je odavno poznat kao otok začina, čiji su veliki uzgoj započeli omanski sultani u 17. stoljeću. Otok je još pun ovih nasada začina koje promatramo usput. Klinčići, cimet, muškatni oraščić, papar, šafran … Sve ovo i više jako dobro uspijeva u tipičnoj tropskoj klimi Zanzibara. Usput upoznajemo i dio mračnije strane afričke povijesti. Otok je bio nekoć središte trgovine robljem … Navečer stižemo u malo selo na sjeveru, naš pravi mali raj. Pjevate li možda već onu poznatu pjesmu o Zanzibaru? Najbnolje tek nagovještavamo: “… palme, banane i kokos, otok cvjeta …” Je li tako, možda čak i ljepše? Sada kada počinje pravi tropski užitak, praznicii su stigli! Noćenje u hotelu uz more. (H, D)


9.dan NUNGWI – slobodno za odmor. . Slobodni dani za uživanje u rajskim plažama Zanzibara. Doručak uključen u hotelu svaki dan. Slobodno vrijeme možete iskoristiti za odmor, ali možemo uživati ​​i u mnogim drugim aktivnostima. Postoji mnogo mogućnosti – od izleta brodom do promatranje dupina, ronjenje, vožnja tradicionalnim drvenim brodom … Ili jednostavno uživajte u praznićnoj atmosferi u Nungwiju. (H, D)


10.dan NUNGWI – slobodno za odmor. Slobodni dani za uživanje u rajskim plažama Zanzibara. Doručak uključen u hotel svaki dan. Slobodno vrijeme možete iskoristiti za praznike, ali možemo uživati ​​i u mnogim drugim aktivnostima. Postoji mnogo mogućnosti – od izleta brodom do promatranje dupina, ronjenje, vožnja tradicionalnim drvenim brodom … Ili jednostavno uživajte u blagdanskoj atmosferi u Nungwiju. Kratka noć. (H, D)


11.dan NUNGWI – let za Europu – LJUBLJANA. . Prijevoz u ranim jutarnjim satima do zračne luke i let s zaustavljanjem za Veneciju. Slijedi prijevoz do Ljubljane. (zrakoplov)

Dopuštamo mogućnost promjene dana ili pojedinačnih aktivnosti u programu, sadržaj programa ostaje nepromijenjen. U slučaju promjene rasporeda domaćim letovima, moguće je letjeti za Zanzibar dan ranije ili dan kasnije.

Strogo je zabranjeno uzimanje životinja, biljaka, sjemena, minerala, arheološki nalazi, koralji, proizvodi od rogova nosoroga ili slona.

INFORMACIJE

Noćenja: 4 noćenja s doručkom u hotelu s 3 *, 1 noćenje s doručkom i večerom u selu Masai (zajednički tuš i WC), 4 noći u kolibi s punim pansionom (jednostavno, ali čisto).
jednokrevetna soba: odnosi se na sav smještaj osim u Masaiju, gdje u sobi ima 2-4 putnika

VIZA: Vizu za Tanzaniju dobivamo na graničnom prijelazu. Treba nam još najmanje 6 mjeseci valjana putovnica. Plaćanje se vrši u gotovini, u američkim dolarima.

ZDRAVLJE: Malarija: Tanzanija je službeno područje malarije. Cijepljenje nije obavezno. U praksi, mjesta gdje putujemo, samo su uvjetno rizična. PREVENCIJA je važna – jači repelenti protiv komaraca (DEET između 30 i 50% ili više od 20% pikaridina) i dugu odjeću i zatvorene cipele. Tablete protiv malarije (antimalarici) su izborne i mogu imati nuspojave, prije upotrebe potrebno se posavjetovati sa svojim liječnikom. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Zavodu za javno zdravstvo. Za više informacija posjetite: https://www.stampar.hr/
Žuta groznica: cijepljenje je obavezno samo za putnike koji u Tanzaniju dolaze iz endemskih područja (to nije Europa).

Korisne informacije: ZA KOGA: ZA SVE koji žele doživjeti pravi afrički safari s divljim životinjama, upoznati njihov životni stil i istovremeno se opustiti uz oceanske plaže. Pogodno za obitelji.

NAGLASAK
PUTOVANJE: aktivno upoznavanje životinjskog svijeta i kulture te odmor uz plažu PUTOVANJE NA SAFARIJU: džipovi (4-7 osoba, svi putnici na prozoru i mogućnost fotografiranje preko krova, profesionalni lokalni vozači s velikim znanjem o životinjama i pokrajina). PROCJENJENA VELIČINA SKUPINE: 15-25. Skupina srednje veličine je mobilna i učinkovito putovanje. Cijena putovanja izračunata je za 20 putnika. SMJEŠTAJ: Za vrijeme safarija u lodževima, inače u hotelima. U Zanzibaru smještamo se odmah u hotel / bungalov uz ocean na djelu s najljepšom plažom i morem (sjeverno od otoka). HRANA: Tijekom safarija uključen puni pansion (ručak na putu) i noćenje s doručkom u Zanzibaru. Oko hotela i uz plažu ima mnogo restorana koji služe za svačiji ukus. Masai večera također uključuje tradicionalna jela.VODIČ: Vodič agencije Oskar i lokalni vodiči (tijekom safarija). Upute i objašnjenja su na slovenskom, ponekad u prijevodu. Vodič nas upoznaje o zemlji i brine se za nas.VOŽNJA: turistički i doživljajni tempo. Budući da su udaljenosti u Africi velike, ima puno vožnje, ali uvijek je zanimljivo jer nas prati izniman krajolik i raznolikost životinja. Nakon intenzivnih dana slijedi opušteniji, odmor.ODJEĆA: udobna, prozračna, opuštena odjeća. Za zaštitu od komaraca dugih rukava i hlače, zatvorene cipele. Za zaštitu od sunca sunčane naočale, krema za sunčanje, pokrivala za glavu, šal. Zbog prašine više volim naočale nego leće. Zbog niske temperature noću nužno komad tople odjeće, čarape.Na safariju nemojte nositi blještavu odjeću koja bi mogla ometati životinje i nikada ne napuštajte terensko vozilo.

VAŽNA UPOZORENJA: zaštita od komaraca (Deet sadržaj najmanje 30%), zaštita za tropsko sunce, prtljaga max. 23 kg (na domaćem letu 15 kg, ali postoji nadoplata za dodatni kilogram vrlo povoljno (cca. 1-2 EUR / kg), povremeno nošenje prtljage.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 14.12.2020

Opći uvjeti poslovanja Agencije Oskar sastavni su dio programa i posebni su tiskani prilog dostupan na svim prodajnim mjestima Oskar. Plaćanjem predujma putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije