Istočnoturski trojček

10 dana, 3 – Oskarovo doživljajno putovanje
STIL PUTOVANJA
3 – Oskarovo doživljajno putovanje
TRAJANJE
10 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*
CIJENA
/

OPIS

  • Zalazak sunca na Nemrutu, veličanstveni Hasankeyf, biblijski Harran …
  • Idila jezera Van, armenske prijestolnice Ani, moćnog Ararata
  • Samostan Sumela, vrtoglave planine Kaçkar i gruzijska katedrala

Kad bismo kombinirali putovanja kroz Škotsku, Tibet i Srednju Aziju, otkrili bismo samo djelić raznolikosti koju kombinira meka istočna Turska. Zemlja “na vratima naroda” nalazi se na razmeđi mnogih kultura i civilizacija; od gruzijskog i armenskog, preko iranskog i kurdskog, preko arapskog i srednjeazijskog … U loncu istočne Turske uživamo u gostoprimstvu zanimljivih naroda, od Laza i Kurda, do Alevita i Arapa i naravno naših domaćina Turaka

Plodni polumjesec (JI Turska) vodi nas kroz izvanrednu zemlju Gornje Mezopotamije, između Eufrata i Tigrisa, i između Armenskog gorja i Arapske pustinje, koja je prepuna atrakcija od početka naše civilizacije do danas; fascinirani smo raznolikom prirodom i civilizacijskom raznolikošću današnjeg života. Ovdje su sveci Sanliurfa i Nemruta, ovdje je biblijski Harran i bajka Mardin, karavana Hasankeyf i najstarije svetište na svijetu, Gobeklitebe. Pitamo se – je li to uopće moguće?

U Vratima naroda (Istočna Turska) vodi nas kroz veličanstvenu visokogorsku zemlju, gdje su glavna iskustva promjenjiva priroda i karakteristična raznolikost njezinih stanovnika. Vrijeme je ovdje jednom stalo … U ovom okruženju nalaze se izvanredni spomenici prošlosti. Ovdje je dolina jezera Van kao poprište urartske civilizacije; i podnožje Ararata s tradicionalnim selima i Noinom arkom te zadivljujućim srednjoazijskim stepama i armenskom Anom u blizini današnjeg Karsa, ovdje su planine Kačkare s gruzijskim znamenitostima, Seljuk Erzurum i obala Crnog mora sa suptropskim dodirom …

Istočnoturski trojček je najosetljivija i najsvestranija putopisna tvorevina istočnoturskih putovanja.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – TRABZON.
Let iz Ljubljane ili obližnje zračne luke preko Istanbula do Trabzona. Vožnja do centra grada i šetnja ugodnom tursko-crnomorskom atmosferom. Smještaj u hotel. Slobodna večer za kušanje domaće hrane. Noćenje. (zrakoplov, H)


2. dan TRABZON – SUMELA – ERZURUM.
Vozimo se duboko u Pontijske Alpe kako bismo posjetili pravoslavni samostan Sumela – jednu od najvećih turskih znamenitosti. Samostan iz 386. urezan je u 300 m visok bazaltni zid, a do njega vodi prekrasna šetnja kroz bujno zelenilo. Zatim ulazimo u Put svile i slijedimo korake Marka Pola od obale Crnog mora preko strmih padina do istočne anadolske visoravni. Vožnja do najvišeg turskog grada Erzuruma. Nekad glavni grad Seldžučkog carstva, danas se može pohvaliti prekrasnim zgradama; posjetimo dvostruku minaretu medresu, staru džamiju, gradsku kaštelu i zatvorenu Yakutiye medresu, jedinu perzijsku zgradu u Anadoliji. Večera i noćenje. (H, D, V)


3. dan ERZURUM – HORASAN – ŞEYTAN KALESI – jezero ÇILDIR – KARS.
Rani doručak. Vozite se prekrasnom istočno-turskom visoravni do mosta Khorasan preko rijeke Aras, jedne od četiri rijeke koja je potekla iz Raja. Istražujemo selo i upoznajemo život mještana. Isprobajmo se u šetnji beskrajnom ogoljenošću. Poslijepodne uživamo u šetnji do slikovite Đavolje tvrđave (Šejtan Kalesi) visoko iznad kanjona Crne bujice. Vozimo se do Karsa na jezeru Čildir. Ovdje, na kraju svijeta, sve više ulazimo u zemlju i njen život, njegovu jednostavnost, spokoj i nadahnuće. Dolazak u Kars. Večera i noćenje. (H, D, V)


4. dan KARS – ANI – TUZLUCA – DOGUBEYAZIT.
Doručak. Vožnja do Ani. Posjećujemo bivšu armensku prijestolnicu, koja daleko od “ludog svijeta” danas živi svojim mrtvim snom … Upoznajemo armensku arhitekturu crkava i katedrale te džamiju Seljuk i uživamo u neobičnoj prirodi i atmosferi. Preko srednjoazijskog prostranstva uz granicu s Armenijom putujemo prema kraljevskom Araratu. Šetamo Ljubičastim rajem, posjetimo rudnik soli u Tuzluči, čavrljamo s azerbejdžanskim prodavačima voća i uživamo u djeliću njegove bezvremenosti. U Igdiru posjetimo spomenik i muzej armenskog genocida nad Turcima. Među lavinskim tepisima u podnožju Ararata u Biblijskim prizorima penjemo se na Dogubeyazit. Dolazak u hotel. Slobodna večer. Noćenje. (H, D, V)


5. dan DOGUBEYAZIT – NOINA BARKA – PALAČA IZAKA PAŠE – Urarti TUSHPA.
Po želji odemo na izlazak sunca, kada sunce izlazi između velikog i malog Ararata i osvjetljava Noinu zemlju. Penjemo se do Noine barke, a zatim vozimo između kurdskih sela do Urartske tvrđave. Posjećujemo palaču Isaac Pashe i divimo se jedinstvenoj kombinaciji armenske, gruzijske, osmanske i iranske arhitekture. Vozite se između lavinskih jezika preko prijevoja visokog 2.600 m do čaja na vodopadima Muradija. U Van-u posjećujemo Van Cat Institute. Možda postanemo srebrnjaci. Zalaskom sunca uspinjemo se do Tušpe, nekadašnje prijestolnice urarske civilizacije, koja dominira Vanjskim morem. Vožnja do hotela. Slobodna večer. Noćenje. (H, D, kombiji)


6. dan VAN – izlet brodom do AKDAMAR – KARAVANSARAJ – DIYARBAKIR.
Doručak. Jutarnji obilazak tvornice tkanja tepiha, gdje upoznajemo divne proizvode istočne Turske i sjevernog Irana. Vozite se uz jezero Van, koje je najveće gazirano jezero na svijetu. Zemlja nas ispunjava jedinstvenom ljepotom. Iz luke nas brod vodi do otočića Akdamar, gdje posjetimo armensku katedralu iz 11. stoljeća. Vožnja do Tatvana i slobodno za ručak. Na putu do Diyarbakira zaustavljamo se u dvorcu karavana, a zatim se spuštamo nekad svilenom cestom od Srednje Azije do Mezopotamije. Usput se zaustavljamo. Ulazak u drugi svijet. Posjećujemo drevni most preko vječne rijeke i ispijamo atmosferu uz njega. Večera i noćenje. (H, D, V, izlet brodom)


7. dan DIYARBAKIR – NEMRUT – KAHTA / ADIYAMAN.
Doručak. Jutarnja šetnja Diyarbakirom, koji je glavni grad JI Turske. Nekadašnja Amida impresionira nas svojim jedinstvenim zidinama koje vladaju dolinom Tigrisa, a posjetimo i džamiju i gradsku tržnicu. Putujemo uz visoku bazaltnu visoravan do gornjeg sliva Eufrata. Presjedamo u kombije i već otkrivamo daleke priče prošlosti i sadašnjosti – drevni rimski most Cendera, pogled na tvrđavu Stara Kahta, šetnju zabačenim selom i šetnju mostom Seljuk. Zatim se penjemo na 2.150 m visok Nemrut, gdje je samozadovoljni kralj Antioh I sagradio 50 m visoku grobnicu. Vrhunac je zalazak sunca na zapadnoj platformi. Silazak u dolinu. Vožnja do hotela. Večera i noćenje. (H, D, V, kombiji)


8. dan KAHTA / ADIYAMAN – EUFRAT – GOBEKLITEPE – SANLIURFA.
Doručak. Vožnja do brane Ataturk na rijeci Eufrat, koja je četvrta po veličini nasipna brana na svijetu. Između duhana i pistacija vozimo se do Gobeklitepea, gdje posjetimo najstariji otkriveni hram ikad, mijenjajući povijest svijeta. Među poljima pamuka vozimo do biblijskog Harrana, koji je jedan od dva najstarijih gradova u Turskoj sa najstarijom univerzom na svijetu. Priuštimo si čaj kod Halila. Vožnja u mjesto proroka Šanliurfo, najsvetiji grad u Turskoj Šetnja svetim kompleksom bazena sa svetim šaranom i do rodne špilje proroka Abrahama. Možemo posjetiti prekrasni Arheološki muzej i Muzej mozaika, prošetati do Nimrodove citadele i izgubiti se u vrevi prekrasne tržnice. Navečer možemo (uz doplatu) uživati u urfskoj večeri. (H, D)


9. dan SANLIURFA – HARRAN – DEYRUL ZAFARAN – MARDIN – MIDYAT.
Doručak. Među poljima pamuka, vozimo se do biblijskog Harrana. Jedan od najstarijih gradova na svijetu pun je osebujnih priča – kod fontane Jakova i Rahele, na mjestu prvog sveučilišta na svijetu… Uživamo u istraživanju pčelinjih košnica i uživamo u čaju sa šeikom Halilom. Vozimo se beskrajnom mezopotamskom ravnicom prema Mardinu. Posjećujemo sirijski pravoslavni samostan Deyrul Zafarran, gdje imaju liturgiju na aramejskom. Zatim doživljavamo Mardin, muzej na otvorenom i arhitektonski dragulj Turske. Posjećujemo dvije medrese Zinciriye i Kasimiye i divimo se umjetnosti. U veličanstvenoj džamiji upoznajemo lokalni stil i vlas iz Muhamedove brade. Slobodno vrijeme za istraživanje uskih ulica, tržnica i stjecanja novih prijatelja. Slijedi vožnja do Midyata. Smještaj u hotel, večera i noćenje. (H, D, V)


10. dan MIDYAT – HASANKEYF- DIYARBAKIR – ISTANBUL – LJUBLJANA.
Rani polazak. Vožnja do Hasankeyfa gdje se kod prastarog mosta na Tigrisu prisjećamo starog vijeka. Vožnja kroz naftna polja do zračne luke u Diyarbakirju. Let iz Istanbula prema Ljubljani ili obližnjoj zračnoj luci (u tom slučaju prijevoz do Ljubljane).


* Istočnu Tursku krase 3 putovanja s Oskarom – Klasična Istočna Turska 8 dana, Istočnotursko iskustvo 10 dana i Istočnotursko iskustvo 12 dana. U Agenciji Oskar/Oskar Travel preporučamo što duže putovanje za bolje iskustvo.

INFORMACIJE

DOKUMENTI: Potrebna valjana putovnica koja mora vrijediti najmanje 6 mjeseci po završetku putovanja.

ZDRAVLJE: obaveznih cijepljenja nema.

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 15

PRIPREMA PUTOVANJA: 10.06.2021.

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da ih u cijelosti prihvaća.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije