Klasična Turska

9 dana, 2 – Oskarovo turističko putovanje
STIL PUTOVANJA
2 – Oskarovo turističko putovanje
TRAJANJE
9 dana
NOĆENJA I HRANA
Hoteli 3-4*, noćenje/doručak
CIJENA
6525 kn

OPIS

  • odmorite uz predivni Pamukkale i Kapadokiju
  • cjenkajte se na bazaru u Bursi i Istanbulu
  • upoznajte život u starom Efezu, Pergamonu i Troji 

Moderna prijestolnica Ankara i priča o Ataturku, predivne šetnje u bajkovitoj zemlji Kapadokijca, sveti grad Konya i samostan rotirajućih derviša mistične Mevlane, područje jezera i bijele terase u Pamukkale-u, predivna antika na egejskoj obali s Efezom, veličanstvenim Didimom i šarmantnim Prienamima na čelu, orlovo gnijezdo Pergamon i Galenovo lječilište Asklepije, a za kraj još Trojanska država s Assosom i Trojom, svilena zelena Bursa i njena turska inspiracija prve osmanske prijestolnice … “Točka na i” je Istanbul i najveće znamenitosti 1.600-godišnje prijestolnice dvaju carstva.

To su tek znamenitosti koje na putovanju vidite, a kroz priče naših vodiča i proživite; samo mali dio onoga što vam ovo putovanje omogućuje. Turska je veličanstvena zemlja, ponajviše u tradicionalnim gradovima i ljudima u udaljenijim gradovima i ruralnim područjima. Kratka zaustavljanja u selima i malim gradovima, jedinstvene šetnje po odabranim krajevima zemlje te prisan kontakt s domaćinima i državom, njenim iznimnim kulinarstvom i gostoljubivošću …

Boravit ćete u udobnom smještaju, putopis je opušten, iako su dani puni doživljaja i priča. Vožnja je ravnomjerno raspoređena u okviru 4-6 sati dnevno, samo 8.dan navečer krenemo prema Istanbulu ali i taj put brzo prođe. Većina putovanja je panoramska, nadopunimo ih sa zanimljivim predavanjima o zemlji i njezinoj povijesti.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – BURSA. Sastanak u ljubljanskoj zračnoj luci ili obližnjem aerodromu (tada je prijevoz uključen) odakle poletimo prema Istanbulu. Po slijetanju se ukrcamo na autobus te preko Bospora krećemo u Aziju i uz Mramorno more preko Izmita u pravu Tursku. Dolazak u Bursu – zeleni grad svile i prva osmanska prijestolnica. Šetnja Bursom uz tržnicu i ostatke prošlosti. Prva turska hrana. Kasni dolazak. Noćenje.(zrakoplov,H)


 

 

2. dan BURSA – HELESPONT – TROJA – BEHRAMKALE – ASSOS. Doručak. U svilenom zelenom gradu posjećujemo Zelenu džamiju i mauzolej te Veličanstvenu džamiju, a bit će dosta slobodnog vremena na Trgu svile u srednjovjekovnoj gostionici. Vožnja prema poznatom tjesnacu Helespont, danas Dardanelima. Preplavljeni smo pričama i poviješću. Nastavljamo putovanje trojanskom zemljom do najpoznatijeg arheološkog nalazišta – Troje. Od grada nije ostalo mnogo, ali zaokupljeni smo pričom i krajolikom u kojem se to dogodilo. Nastavljamo put prema Assosu, gdje nas možda više očarava samo selo Behramkalle, ali svakako je pogled s Atenskog hrama na Lezbosu vrijedan uspona! Vožnja do hotela, večera, noćenje. (H *, ZV)


 

3. dan ASSOS – AYVALIK – EFEZ – KUŠADASI. Doručak. Vožnja Edremitskim zaljevom do šarmantnog Ayvalika, gdje slobodno vrijeme provodimo istražujući u tradicionalnom primorskom gradu. Vožnja pored modernog Izmira do Efeza. Efez je vrhunac antike, divimo se mramoru nekada veličanstvene anatolijske prijestolnice. Posjećujemo mjesto hrama božici Artemidi. Na putu za Kušadasi još jedno iznenađenje. Smještamo se po dolasku. Večera i noćenje. (H *, ZV)


 

4. dan KUŠADASI – PRIENE – DIDIM – PAMUKKALE. . Doručak. Vožnja po plodnoj dolini rijeke Meander do antičke Jonije. Priene se smatra najljepše očuvanim grčkim gradom u Anatoliji. Razgledavanje Priena je doživljaj kako za ljubitelje prirode, tako i za ljubitelje antike i povijesti! Vožnja do bližnjega Didima, gdje posjetimo kolosalne ostatke Apolonovog hrama. Vožnja nas odvede do Pamukkala. Popodne se nauživamo pogleda na prirodno čudo – bijela jezerca i sige,. Po želji možemo obići i obnovljeno kazalište ili se okupati u Kleopatinom bazenu sa šampanjskom vodom. Vožnja u hotel. Večera i noćenje. (H*, DV)


 

5. dan PAMUKKALE – EGIRDIR – BEJŠEHIR – KONYA. . Doručak. Danas nas put vodi do visoke anadolske visoravni u udaljeniji, tradicionalniji i pravi turski svijet. U Egirdiru šetamo “otokom” i osjećamo tradicionalni turski grad. U Beyšehiru posjećujemo jednu od najljepših starih džamija u Anadoliji i šetamo starim gradom. Preko glavnog prijevoja ulazimo u Konyu, sveti grad plešućih derviša. U seldžučkoj Konji posjećujemo mauzolej tužno preminulog mistika, sufije i utemeljitelja rasplesanih derviša Rumija Mevlane. Priuštimo si slobodno vrijeme na tradicionalnoj tržnici jer je Konya jedan od najljepših turskih tradicionalnih gradova. Večera. Jeste li za čaj ili vodenu lulu? Noćenje. (H *, ZV)


 

6. dan KONYA – DOLINA ANĐELA – PODZEMNI GRAD – KAPADOKIJA. . Doručak. Vožnja do karavan -saraja Sultanhan, gdje se uranjamo u život karavan -saraja na drevnoj Stazi svile i začina. Ulaskom u bajkovitu Kapadokiju posjećujemo prekrasan samostan i crkvu te samostanske rezbarije isklesane sedrom. Šetnja Dolinom anđela jedinstveno je iskustvo. Na putu do središnje Kapadokije posjećujemo podzemni grad Derinkuyu i proživljavamo život u podzemnom labirintu. Na putu do hotela posjećujemo keramičku radionicu i upoznajemo tradicionalne zanate. Dolazak u hotel. Večera i noćenje. (H *, ZV)


 

7. dan KAPADOKIJA. Fakultativna jutarnja vožnja balonom po zemlji bajki. Doručak. Cijeli dan uživamo u prekrasnim obrisima bajkovite Kapadokije. Hodamo dolinom Kamelje i do vidikovca iznad bajkovitog sela Goreme. Posjećujemo tvornicu tkanja tepiha i upoznajemo tradicionalni zanat. Uspinjemo se na najviši vrh Učhisara s kojeg vidimo zemlju kao na dlanu. Istražujemo dolinu dimnjaka Pašabar i samostan Simona Stilita. Prošećemo šarmantnim selom Čavušin i posjetimo kuću drevne Kapadokije. Večera. Uz nadoplatu, nakon večere imat ćemo sjajno iskustvo – tursku večer s trbušnom plesačicom i folklornim programom. (H *, ZV)


 

8. dan KAPADOKIJA – SLANO JEZERO – ANKARA – ISTANBUL. . Doručak. Rani odlazak. Vozite se kroz prekrasnu visinsku Anatoliju prema Slanom jezeru, uz koje također možete prošetati. U Ankari posjećujemo Ataturkov mauzolej i jedan od najljepših “europskih” muzeja, Muzej anatolijskih civilizacija u kojem se nalaze eksponati anatolijskih predgrčkih naroda. Zatim se vozimo kroz visinsku Anadoliju prema Istanbulu. Kasni dolazak. Smještaj i noćenje.  (H, Z)


 

9. dan ISTANBUL – RAZGLED GRADA – LJUBLJANA. . Doručak. Oživljavamo jutro slavnom prošlošću 1600 godina starog glavnog grada dvaju carstava. Obilazimo drevni hipodrom i posjećujemo Plavu džamiju u kojoj su ugrađeneručno rađene pločice neprocjenjive vrijednosti, čak  21000, iz Iznika. Vrhunac dana je posjet crkvi Svete Mudrosti (Aja Sofija).

Prema slobodnom vremenu na tržnicama provedemo vrijeme do polaska u zračnu luku. Vožnja do aerodroma. Let prema Ljubljani ili zračnoj luci u blizini (u ovom slučaju vožnja do Ljubljane). (Z, let)

CIJENE

Cijena putovanja:
Redovna cijena 6525 kn /870 Eur

Obavezna nadoplata:
Nadoplata za grupu od 15 – 19 osoba 900 Kn/120,00 EUR
Nadoplata za grupu od 20 – 29 osoba 675 Kn /90,00 EUR
Nadoplata za grupu od 30 – 39 osoba 300 Kn /40,00 EUR

Neobvezne doplate:
Doplata za jednokrevetnu sobu 1328 Kn/177,00 EUR
Napojnice na licu mjesta 263 Kn/ 35,00 EUR

Popusti:
Članski popust na redovnu cijenu 3,5%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom krevetu 20,00%
Popust za djecu od 2 do 12 godina na osnovnom krevetu 10,00%

Cijena (najmanje 40 sudionika) uključuje: zrakoplovni prijevoz na putu Ljubljana – Istanbul – Ljubljana, (u slučaju da let nije iz Brnika, prijevoz do obliže zračne luke je uključen), zrakoplovne i sigurnosne pristojbe, (140 EUR) smještaji i obroci po navedenom opisu, pratitelja i lokalne vodiče, troškove pripreme i organizacije putovanja. Ulaznice u cijenu nisu uključene i iznose cca 50 EUR. Putnik ih plaća na licu mjesta.

NOĆENJA i PREHRANA: 8 noćenja u hotelima 3-4* s polupansionom, 2 noćenja u hotelu 3-4*(u Istanbulu je noćenje/doručak, u hotelu 3*) s polupansionom

RAZGLEDAVANJA – doplate na licu mjesta: ulaznice nisu uključene u cijenu i iznose oko 50 EURA. Putnik ih plaća na licu mjesta.
*Kapadokija: turska večer s trbušnom plesačicom u Kapadokiji 25 EURA; uključuje trbušni ples, folklorni program, grickalice i neograničenu količinu pića – bogati doživljaj, jer se možete uključiti i iskusiti u tradicionalnim anatolskim plesovima, a zatim zaplesati i uz moderniju tursku i međunarodnu glazbu.
*Kapadokija; jutarnji izlet balonom iznad bajkovite Kapadokije ( cijena prije polaska)
*Istanbul ; izlet brodom po Bosporu 25 EUR

INFORMACIJE

VIZE: Za putovanje u Republiku Tursku hrvatski državljani ne trebaju vizu

ZDRAVLJE: Obaveznih cijepljenja za ovo putovanje nema. Za ulazak u Tursku nije potreban PCR test već antigenski a na povratku se možemo testirati na aerodromu u Istanbulu za 30EUR

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja: 15

Opći uvjeti poslovanja Oskar d.o.o. sastavni su dio programa i dostupni su kao poseban tiskani dodatak na svim prodajnim mjestima agencije Oskar d.o.o. Uplatom avansa putnik potvrđuje da ih prihvaća u cijelosti.

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Agencija Oskar, Slovenija
PRIPREMA PUTOVANJA : 9.12.2020.

 

LEGENDA za vrstu usluge i smještaja:
D – doručak, R – ručak, V – večera P*– pansion/ lokalni smještaj, dvokrevetne sobe s kupaonicom, H – noćenje u hotelu s 1/2/3 zvjezdice, P – lokalni smještaj (dvokrevetne sobe s upotrebom zajedničke kupaonice, višekrevetne sobe,…), H* – noćenje u hotelu s ¾ zvjezdice, PT – noćenje u vlaku ili u brodskoj kabini, H** – noćenje u hotelu s 5 zvjezdica, O – noćenje na otvorenom (šator, jurta, brodska paluba,….)

Kategorija smještaja ovisi o lokalnim propisima i nije nužno ekvivalentna našoj. U slučajevima kada u zemlji putovanja nije propisana kategorizacija smještaja, ocjena kategorije u programu putovanja vrši se na temelju ocjene lokalnih partnera.

TERMINI PUTOVANJA

Kontaktirajte nas ili kliknite na gumb za pregled termina na web stranicama naše matične agencije